1067

Tizennégy ország huszonhat előadása az V. MITEM-en


mitem-2018

Tizennégy ország huszonhat előadását láthatja az V. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó közönsége április 10. és 29. között. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a találkozó budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a MITEM elmúlt négy éve óriási sikertörténet. Egyre többen jönnek el a rendezvényre, három hétig a világ színjátszó életének egyik fontos középpontja Budapest és a magyar Nemzeti Színház.

Kiemelte: 4,5 millióról az elmúlt években 6,7 millióra emelkedett a színházlátogatások száma Magyarországon, egyre bővülő, színesedő hazánkon belül is a színházi kultúra. Mint mondta, ez a növekedés annak is köszönhető, hogy egyre több forrás jut a színházakhoz. Hozzátette, az elmúlt év végén döntöttek arról, hogy 2 milliárd forint támogatást biztosít a kormány a Nemzeti Színház részére korszerűsítésre.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója a MITEM-ről szólva kiemelte a találkozás, az együttlét, az egymás kultúrája iránti kíváncsiság és a párbeszéd fontosságát. Hangsúlyozta: a magyar színházi szakma egésze részt vesz a MITEM rendezvényein, ahol izgalmas előadásokkal, rendkívül széles sávon, gazdag kínálattal fordulnak a nézők felé. A fesztivál megrendezésére a színház az idei évre ugyancsak 200 millió forint támogatást kapott, amely a jövő évre is biztosított.

A találkozón Magyarország mellett tizenhárom ország – Oroszország, Ukrajna, Németország, Románia, Észtország, Belgium, Libanon, Olaszország, Tunézia, India, Szerbia, Szlovénia és Horvátország – színházai vesznek részt. A MITEM előadásainak rendezői között van Michael Thalheimer, Antonio Latella, Eimuntas Nekrosius, Valerij Fokin, Rimas Tuminas, Elmo Nüganen, Andrej Mogucsij és Vlad Troickij is.

A meghívott színházak között vannak olyanok, amelyek hagyományosan, szinte minden évben jelen vannak a fesztiválon, és új vendégeket is köszönthetnek – mondta az igazgató, kiemelve: örül a német színházi jelenlétnek, amellyel egy falat sikerült újra áttörniük. A fesztivál programja különleges színházi csemegéket tartalmaz, Magyarországon korábban nem látható színházakat, kultúrákat mutatnak be.

Elmondta: teret nyitottak az aktuális témák bemutatásának is. A migránskérdés, az idegenség egy másik kultúrában, a kultúrák találkozása új téma, amely erőteljesen megjelenik a programban. Hagyományos témáikat is megtartják: hogyan lehet megőrizni nemzeti kultúránkat egy globalizált világban, hogy lehet ezen kultúrák között dialógus, hogyan tudjuk átmenteni generációról generációra az értékeket, tradíciókat.

A MITEM idei programját Kulcsár Edit, Rideg Zsófia, Kozma András és Verebes Ernő dramaturgok, a fesztivál szervezői mutatták be. Újra eljön a fesztiválra a magyar közönség előtt legutóbb az Anyeginnel bemutatkozó moszkvai Vahtangov Színház, amely ezúttal Szophoklész tragédiájával, az Oidipus királlyal mutatkozik be. A találkozón részt vesz Európa egyik legrégebbi művészszínháza, a milánói Piccolo Teatro, amely Antonio Latella rendezésében a Pinokkiót mutatja be.

A fesztivál résztvevői Skype-on keresztül vagy videóüzenetben is bemutatkoztak. A Piccolo Teatro két művésze, Christian La Rosa és Massimiliano Speziani a Pinokkió című előadásról beszélt: Carlo Collodi művét felnőtteknek szóló meseként mutatják be. Fadhel Jaibi, a tunéziai nemzeti színház igazgatója elmondta: a színház a Violence(s) című produkciójával szerepel Budapesten.

A fesztiválon négy német előadás látható, köztük két berlini produkció. Oliver Reese, aki az idei évadtól a Berliner Ensemble igazgatója, elmondta, hogy két politikus darabbal érkezik a színház: rendezésében Günter Grass A bádogdob, valamint Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör című művét, Michael Thalheimer rendezését, az idei évad nyitóelőadását mutatják be.

Mint elhangzott az idei MITEM mottója egy Szophoklész idézet: „Szeretetre születtem, s nem gyűlöletre”. A nemzeti színház négy előadással vesz részt a fesztiválon: a III. Richárd, a Bánk bán, a Figaro házassága, avagy egy őrült nap emléke című produkció mellett a Woyzeck bemutatója is szerepel a programban. Emellett három határon túli produkció is látható lesz.

A MITEM-ről további információ a fesztivál honlapján érhető el.

Forrás : MTI

2018.02.07