Beindult a Modern városok program

18 projekt fut majd Győrben

modern-varosok-program-sajtotajekoztato

A Modern városok program Győrt is érintő előmeneteléről sajtótájékoztatón adott számot Simon Róbert Balázs megyei jogú városok fejlesztésének végrehajtásáért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő, Borkai Zsolt polgármester és Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő.

Az elsőnek felszólaló Simon Róbert Balázs átfogó képet rajzolt a program céljairól és a megvalósítás részleteiről. A győri országgyűlési képviselő kiemelte: a Modern városok program a 23 településre vonatkozóan több mint 250 projektet tartalmaz, a fejlesztések összértéke 3500 milliárd forint, részben hazai, részben pedig uniós forrásból. Ez idáig 155 program indult el. A kitűzött cél, hogy 2022-ig megvalósuljon a fejlesztések nagy része – a közlekedési infrastruktúra-beruházások egy része azonban várhatóan túlnyúlik ezen az időponton. Az államtitkár kitért arra, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök és Borkai Zsolt polgármester által 2017 áprilisában aláírt megállapodásban szereplő, 18 fejlesztés forrásigénye előre láthatóan meghaladja a 130 milliárd forintot. A Győri Nemzeti Színház és a II. János Pál tér tervezésére szükséges 1,45 milliárd forintról szóló támogató okiratot Simon Róbert Balázs ezen a rendezvényen nyújtotta át városunk polgármesterének.

Borkai Zsolt polgármester a győri fejlesztések jelenlegi állásáról számolt be. A projektek legnagyobb része közlekedési beruházás. Ezek közül a legfontosabb a körgyűrű keleti felének befejezése, az új Duna-híd előkészítése, valamint a pályaudvar és környékének modernizálása. A turisztikai beruházások közül kiemelt jelentőségű a vízi élménypark kialakítása, az állatkert átfogó fejlesztése és az Aqua Sportközpont közelében egy sporthotel felépítése. Sürgető feladat egy konferencia-központ kialakítása, itt azonban még koncepcionális döntéseket kell meghozni.

Az egészségügy területét érintő projektek közül az új mentőállomás építésének előkészítése már megkezdődött, az építési engedélyezési tervdokumentáció már elkészült, az építés várható költsége 1,8 milliárd forint lesz. Sokakat és az egészségügyet érintő fejlesztés a közel 360 férőhelyes, háromszintes parkolólemez kialakítása a kórház közelében. A mentőállomás 2020-ban, a parkolólemez 2019-ben valósulhat meg.

A kulturális területen két nagy projektet tervez a város: az egyik a színház és a II. János Pál tér felújítása, a másik egy új hangversenyterem megépítése. A II. János Pál tér és környezete megújításának tervezése, kivitelezése a színházzal egy időben történik. A társulat a munkálatok idejére az Olimpiai Sport Parkba költözik – ez alkalommal a sport siet a kultúra segítségére. A tervek szerint mindkét projekt 2021-ben készül el. Az új hangversenyterem szakmai koncepciójának kialakítása 2018-ban történik meg, s részben ezzel párhuzamosan zajlik majd a megfelelő helyszín kiválasztása is.

A polgármester kiemelte, hogy a győri projektek lakossági igényekre reagálnak, ezért is mondott köszönetet a magyar kormánynak, a város két országgyűlési képviselőjének, a projektekben közreműködő szakembereknek és minden győrinek, amiért hozzájárulnak a város fejlődéséhez, gyarapodásához.

Kara Ákos felszólalásában hangsúlyozta, hogy a projektek tervezésekor agglomerációban kell gondolkodni – ezt szolgálják a térség közútfejlesztései is. Például hozta a 8311. számú utat és a Győrt Pannonhalmával összekötő kerékpárutat. Az államtitkár ismertette a Széchenyi István Egyetemet érintő beruházásokat is, ahol ez év szeptemberében egy új Digitális Fejlesztési Központ nyitja meg kapuit. Összességében úgy ítéli meg, korszakos fejlesztések előtt áll a város.

Berente Erika
Fotók: Vas Balázs

2018.02.01