Arany János életút idézetekkel, levelekkel, illusztrációkkal

Kiállítások a győri könyvtárban

01

Az idén márciusban lezáruló Arany-emlékév kapcsán két kiállítással várja az érdeklődőket a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtára (Győr, Baross u. 4.). Az egyik a Jártam a jelenben, éltem a jövőben című vándorkiállítás, melyet a Petőfi Irodalmi Múzeum és az MTA Könyvtára szervezett Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából. A másik pedig a Jókai és Arany levelezését bemutató kamarakiállítás.

Az Arany-emlékévhez kapcsolódóan a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér már több alkalommal megemlékezett a nagyszerű magyar íróról. A Győri Könyvszalon 0. napján rendezték meg a „Te aranyok Aranya!” című országos Arany János-szavalóverseny területi döntőjét, a Könyvszalon ideje alatt pedig végig meg lehetett tekinteni a PIM Arany 200 című mozgókiállítását.

A mostani két tárlat méltó tisztelgés az írózseni előtt. A Jártam a jelenben, éltem a jövőben Dr. Szilágyi Judit főmuzeológus és Koczka István látványtervező közös munkájának köszönhetően nem mindennapi tárlat. Az „A” betűket formázó táblákon a Nagyszalontán született költőnk életének fontosabb állomásai kaptak helyet idézetekkel, művészi illusztrációkkal, fényképekkel kiegészítve. Életszakaszai elválaszthatatlanok költeményeitől, melyek szintén fontos részei a bemutatásnak.

A tárlat február 7-ig tekinthető meg a II. emeleti rendezvényteremben hétfőtől péntekig 13 óra ás 16 óra között. Az ettől eltérő időpontokban előzetes bejelentkezés alapján látogatható.

Arany János a magyar irodalom egyik központi alakjaként számos más kiválósággal állt kapcsolatban, többek között Petőfi Sándorral, Tompa Mihállyal és Madách Imrével. Talán kevésbé ismert levelezése Jókai Mórral. Ezt mutatja be az a kamarakiállítás, amelynek anyagát a Jókaihoz sok szállal kötődő Balatonfüred városa állította össze. Négy izgalmas tabló, tizennégy hiteles másolatú levél, azok gépelt változata és magyarázó szövegei alkotják.

A kiállítás február 9-ig, a könyvtár nyitvatartási ideje alatt tekinthető meg a Kisfaludy Károly Könyvtár III. emeletén. A tárlathoz kapcsolódóan február 2-án pénteken, 17 órakor Prof. Szörényi László irodalomtörténész tart ismeretterjesztő előadást Jókai és Arany levelezése címmel. A rendezvény helyszíne a könyvtár Muzeális Gyűjteménye (III. emelet). A programok díjmentesen látogathatók.

Fotók: Pozsgai Krisztina, Vas Balázs

2018.01.25