Egerek könyve

Premier a Vaskakas Bábszínházban

038

Január 14-én új mesével lepte meg kicsiket és nagyokat a Vaskakas Bábszínház. A Művészeti Központ terei ilyenkor kész játszóházzá alakulnak át, ahol minden a gyermekekért van, minden a gyermekekről szól. Az Egerek könyve című előadásra érkező kicsiket és szüleiket most is csodálatos élmény fogadta, a mesére csalogató csengőszó előtt önfeledt „egeres játékokban” vehettek részt.

Amikor aztán felcsendült a jól ismert hívó hang, és mindenki elfoglalta a helyét, a pódiumon máris kinyílt az Egerek könyve. Ez egy roppant érdekes könyvecske. Nem kell lapozni benne, és anya sem tud belőle esti mesét olvasni, így csakis azok a gyermekek tudhatják meg, hogy milyenek is a benne szereplő állatkák, akik ellátogatnak az előadásra. Nagyon sok minden megtudható általa az egerekről: például tisztában vagyunk-e azzal, hogy milyen a jó egér, vagy hányféle egér létezik?

Én mindezeken túl megtudtam azt is, hogy milyen a japán csodaegér, a szaharai egér, a cuki jó egér, a stílusos svájci egér, Marcipán Marcel az egércukrász, a háziegér, vagy akár a hollywoodi sztáregér, sőt a macskanyelvet oktató Cinc Ferenc egér, de ne feledkezzünk meg a szürke kis egérről sem, és a felsorolást még lehetne folytatni. Ráadásul kiderült az is, mi történik, ha 10 kisegér útra kel, vagy hogyan is zajlik egy egérértekezlet.

A formabontó előadást Tengely Gábor rendezte, ahol Nagy Orsolya dramaturg, Kovács András Ferenc versei, valamint Rab Viki zenéje segítségével rímekben, ritmusokban, dalban és versben szívhattuk magunkba a sok tudást. A látványt (Boráros Szilárd) sík körök, térbeli gömbök és kockák mesteri felhasználása, illetve a feledhetetlen egérjellemeket bemutató koreográfia (Fejes Kitty) tették teljessé.

Bora Levente, Gergely Rozália, Markó-Valentyik Anna, Rab Viki és Szúkenyik Tamás önfeledt, vidám játéka magával ragadta a közönséget. Nagy öröm volt a gyermekek számára, hogy az előadás egy része a nézők között zajlott, hiszen így teljesen részévé válhattak a mesének, személyesnek és sajátjuknak érezhették a produkciót.

Gyakran hallhatjuk, hogy a gyermek őszinte és hálás közönség. Az Egerek könyve című előadás végén a vidám mosolyok bizonyították, hogy a kicsi színházlátogatók önfeledten élvezték a könyvecske titkait, és még az is lehet, hogy megszerették az egereket.

Az előadásra hívó csengőszó tehát minden gyermeket és szülőt szeretettel hív és vár, aki kíváncsi az „egérvilág” rejtelmeire!

Bári Edit
Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2018.01.16