Jubileumi számmal jelentkezett a Széchenyi Alumni magazin


alumni-magazin-szechenyi

A győri Széchenyi István Egyetem öregdiák-magazinja 2017 végén jelentette meg jubileumi számát. Az elsősorban az intézmény egykori és jelenlegi hallgatóit célzó kiadvány sok érdekes és nívós írásával egyre szélesebb olvasóközönséget szólít meg. Hiszen értékes információkat közöl az egész Győrt érintő egyetemi beruházásokról, infrastrukturális fejlesztésekről. Emellett példaértékű élettörténeteket mutat be oktatókról, hallgatókról és jelentős győri közéleti szereplőkről. Az ünnepi szám mindemellett visszatekintést is tartalmaz a tíz esztendő negyven lapszámára.

A 2007 ősze óta negyedévente megjelenő kiadvány a Széchenyi István Egyetem és az X-Meditor Kft. együttműködésének gyümölcse, amely izgalmas és hasznos lehet mindazoknak, akiket foglalkoztat az egyetemi élet, az oktatás aktuális helyzete és a város fejlődési lehetőségei. A felsőoktatási intézmény egyik kiemelt kommunikációs eszköze, sokoldalú témaválasztással, a különböző szakterületek (járműgyártás, gazdaság, jog, művészetek, sport, építészet, marketing, kommunikáció, közigazgatás, informatika, távközlés, történelem, szociálpedagógia, stb.) aktuális kutatási eredményeinek bemutatásával.

Az összevont és kibővített terjedelmű jubileumi számot Baudentisztl Ferenc főszerkesztő vezeti be. Kiemeli, milyen értékes példákkal találkozott a több száz interjú során, melyeket fontos közvetíteni a jövő generációi felé is.

Ízelítő a jubileumi szám cikkeiből:

2017-ben a Pro Universitate díjat Domonkos László, a Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola és Kollégium nyugalmazott igazgatója kapta. Életútja több ponton köti az intézményhez, hiszen először diákja, tanára, majd végül vezetője is volt. Az elismerést innovatív munkájáért, a Széchenyi István Egyetemmel való szoros együttműködésért kapta. Az ő és kollégái erőfeszítéseinek köszönhetően sok jedlikes diák útja vezetett a győri egyetemre. A pedagógiai munkával kapcsolatban kiemelte, hogy követni kell a világban zajló folyamatokat, és a pozitív újdonságokat be kell engedni az iskolába, hogy eleget tudjanak tenni a kihívásoknak. Az országos hírű intézmény másik titka: „az oktatás mellett nevelünk is”. Domonkos Lászlóval készült korábbi interjúnk itt olvasható.

A további cikkekben többek között olvashatunk Csillag Attiláról, aki az Apáczai Csere János Kar Szociális Tanulmányok és Szociológia Tanszékének elhivatott ügyvivő szakértőjeként igyekszik átadni a hallgatóknak tapasztalatait és lelkesedését. Sok helyen járt a világban önkéntesként, és úgy látja, hogy itthon a szociális szakmának nagyon alacsony a megbecsültsége és nincs megfelelő promóciója. Szerinte van jövője ennek az összetett tudást követelő hivatásnak, hiszen hatalmas szükség van rá. De ehhez az innovatív és magabiztos szakemberek képzése is nélkülözhetetlen.

Egy különleges és példaértékű hallgatóval, Makray Dalmával is készült interjú, aki mozgáskorlátozottként olyan dolgokkal küzd meg nap mint nap, amelyek a legtöbb ember számára teljesen természetesek. Dalma örömmel mesélte, hogy míg csornai középiskolájában számos rossz élmény érte, a Széchenyi Egyetemen, melynek elsőéves logisztikai mérnök hallgatója, már most több barátja és segítője van. Pécsi Gertrúd, az egyetem esélyegyenlőségi koordinátora felkérésére Tóth Orsolya és Fresch Dóra hallgatók azonnal jelentkeztek, hogy támogatják Dalmát a mindennapokban. Azóta a lányok között jó barátság alakult ki, gyakran a szabadidejüket is együtt töltik.

A szívszorító és inspiráló példák mellett az újságban olvashatunk még az ütemtervek szerint haladó egyetemi fejlesztésekről, sikeres vállalkozásokról, győri hírességekről, a Széchenyi Egyetem fúvósegyüttesének hollandiai tanulmányútjáról, valamint motiváló alapítványi támogatásokról.

Szabados Éva

2018.01.15