Szabadhegyi Találkozások Rudolf Péterrel

Sulyok Attiláné írása Szabó Béla fotóival

14

December 19-én Rudolf Péter Kossuth- és Jászai-díjas kiváló művész volt a Szabadhegyi Találkozások vendége a győri könyvtár József Attila Művelődési Házában. Egy rendkívül szimpatikus, közvetlen embert ismerhettünk meg közelebbről a személyében, aki Magyarország egyik legnépszerűbb és legismertebb színésze és rendezője napjainkban. Az est állandó házigazdája, Simon Róbert Balázs államtitkár, országgyűlési képviselő beszélgetett vele, a végén pedig a közönség is kérdezhetett a vendégtől.

Szeptember végén Nagy-Kálózy Eszter volt a Szabadhegyi Találkozások vendége, most pedig a házaspár férfi tagja következett a rendkívül népszerű rendezvénysorozat decemberi beszélgetésén. Rudolf Péter 1959-ben született Budapesten, de gyermekkorát Őrszentmiklóson és Vácott töltötte – ma is sokkal jobban érzi magát falun vagy kisvárosban. 14 éves volt, amikor a fővárosba költöztek. Rudolf Ottó és Galamb Éva, egy nyelvész és egy drámapedagógus gyermeke, nagyapja focista volt, dédnagyapja pedig színész és rendező, így természetesen mindegyik felmenőjétől örökölt valamit. Anyja rendezett, apja egy művelődési ház igazgatója volt, ő pedig mindig ott volt mellettük, ott ülhetett a moziban is. Nem véletlen, hogy később Chaplinről írt szakdolgozatot, akinek nagy csodálója.

Gyermekkorában már sikerrel indult számos szavalóversenyen. Budapesten, a Móricz Zsigmond Gimnáziumban érettségizett. A honvédszolgálatot Kalocsán töltötte – felidézte, hogy katonaként nem szolgálták ki sörrel, mert 18 éven alulinak nézték. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán végzett 1983-ban, Horvai István osztályába járt. A jogi egyetemre is felvették, de ő a színművészetit választotta, ahol 30-an kezdtek, de csak 15-en végeztek. Egyik kedves oktatója, Nádasdi tanár úr azzal biztatta őket, hogy írjanak naplót, mert el fogják felejteni önmagukat.

A főiskola után a Vígszínházhoz került: hét embert szerződtettek, közösségként mentek oda (többek között Kaszás Attilával együtt). Akkoriban itt játszott például Ruttkai Éva és Páger Antal. Kaposvárra is hívták, de végül a fővárosban maradt. 1983 és 1998 között volt a Vígszínház társulatának tagja, az utóbbi időben a Centrál Színház tagjaként is szerepelt, jelenleg szabadúszó. Szerencsés időpontban kezdte a pályát, az első filmek, melyekben főiskolásként játszott, a Cha-cha-cha, a Szerencsés Dániel és a Jób lázadása. A főiskolán négy tanára is példakép volt számára: Valló Péter, Horvai István, Marton László, Kapás Dezső, később pedig Tom János tett rá nagy hatást. A 80-as években nem engedték ki Amerikába, San Sebastianba a filmfesztiválra, hogy átvegye a díját, így más kapta meg helyette.

Első színházi rendezése a Dühöngő ifjúság volt a Pesti Színházban, Kaszás Attila és Eszenyi Enikő főszereplésével. Mindig imádott a teátrum közelében lenni, nemcsak a színészetet, hanem a rendezést és a díszleteket is szerette. Első filmes rendezése az Üvegtigris volt, amelyet Kapitány Ivánnal közösen készített, de a második és harmadik részt már egyedül dirigálta. 2007 és 2011 között a Beugró című közkedvelt televíziós műsorban szórakoztatta az embereket. Feleségével, Nagy-Kálózy Eszterrel már 20 éve játszik különböző darabokban, tíz év után játszottak először a Rómeó és Júliában. Győrben a legnagyobb színházi élménye a Bűn és bűnhődés volt Tordy Géza rendezésében.

A győri színházban még nem játszott, de a Menház Színpadon már fellépett: feleségével éppen a Rómeó és Júliát adták elő. A kis térben végig a nézők közelében játszottak, ami mindig különleges élményt nyújt. Vámos Miklós találta ki, hogy ketten játsszák el ezt a darabot; hihetetlenül nehéz feladat folyamatosan a színpadon lenni, mindig más szerepet alakítani, de a színjátszás lényege, titka a koncentráció. Ez alatt sok mindent megtudtak egymásról, kiderült, hogy imádnak egymással dolgozni, és az évek alatt teljesen összecsiszolódtak. Legújabb filmjében, a Török Ferenc rendezte 1945-ben is házaspárt alakítanak.

1998-ban, 18 év után lett szabadúszó: Marton tanár úr égisze alatt rakták össze az évadot, és egyszer csak úgy érezte, hogy újra meg kell találnia a helyét. Továbblépett, hogy kipróbálja magát. Kommunikálni szeret és rendezni, annyira nem vágyik arra, hogy egy színházat igazgasson. Többször felmerült a neve, de soha eszébe sem jutott, hogy „kitúrja” Eszenyi Enikőt az igazgatói székből. Nagyon megdöbbent, amikor ilyen hírek jelentek meg a sajtóban, kellemetlen volt számára az eset, mert Enikővel jó kapcsolatot ápolnak. A mai világban bárkiből azonnal sztárt lehet csinálni, de bárkit rögtön mélybe is lehet taszítani, ez nagyon ijesztő és félelmetes a számára. Nagyon szerencsés embernek tartja magát, meglepő módon a kezdetektől kishitűség munkálkodik benne. Mivel Mérleg a horoszkópja, általában sokat latolgat egy-egy döntés előtt. Ez alól kivételt a nősülés jelentett, mert felesége kezét két hét után kérte meg.

Érdekes kulisszatitkokat árult el több film készítéséről. Az Üvegtigris forgatókönyvét egy miskolci újságíró, Búss Gábor Olivér küldte el neki, aki kórházi kényszertartózkodása alatt írta a történetet. Hosszú hónapokig hevert a fiókjában anélkül, hogy elolvasta volna, mert teljesen elfeledkezett róla. Amikor aztán később mégis elolvasta, akkor borzasztóan megtetszett neki. Két évig nem volt rá pénz, de aztán elkészült ez a fantasztikus film, melyet nem lehet megunni. Olyan helyszínt kerestek hozzá, amely több szempontnak is megfelelt: Budapesthez közel legyen, tó is kellett a közelben, végül Tinnye és Piliscsaba között találták meg az ideális forgatási terepet. A szereposztásról ő döntött, mivel nagyon fontos, hogy a hat ember hogyan tud együttműködni. Mindenkinek el kellett menni a castingra, nem tett kivételt. Gáspár Sándor volt az esküvői tanúja, de még neki is ott kellett lennie a meghallgatáson. A ruházat terén merészen ötletelt, ami végül bejött. Előfordulhat, hogy lesz negyedik része is a filmnek, de sok más dologgal szeretne még foglalkozni. 2000-ben készült az első Üvegtigris, és előfordulhat, hogy 2020-ban újra visszatér a csapat, de ez másoktól is függ, nemcsak tőle.

Az általa rendezett Kossuthkifli különös történet, minőségi kosztümös filmsorozat, mely Fehér Béla regénye alapján készült. Rövid idő volt csupán rá, viszont sokan játszották, 30-40 helyszínen forgatták, mindez átlagos költségvetésből. Remek színészi teljesítményeket láthattunk benne. A második világháború végén játszódó, 1945 című filmet is megemlítették, melyről nemrég a New York Times-ban is írtak. Mostanában két hétig kinn volt Amerikában, a lányával is találkozott, aki Torontóban él. E film kedvéért hízott 20 kg-ot, egy jegyzőt alakított zseniálisan, kopaszon, bajusszal: szinte nem lehetett ráismerni, még a felesége is alig ismerte meg reggelenként. Néhány évvel ezelőtt különben majdnem kimentek a feleségével és a családdal öt évre New Yorkba, egy sorozatban külföldi orvost alakított volna, de aztán mégsem jött össze a dolog.

Jelenleg több darabban is játszik: a Centrál Színházban a Nem félünk a farkastól, a Játékszínben a Beugró, a New York-i komédia szerepeiben tűnik fel, és hamarosan kezdik próbálni a Madáchban a Szomorú vasárnapot. „Rudolf Péterrel alkotni nagyon inspiráló és szórakoztató volt. Gyors észjárásával felvenni a versenyt igazi színészt próbáló feladat. Örülök, hogy dolgozhattam vele, elképesztően emberi, csodás színész és rendező” – mesélte Szilágyi Csenge a Lóvátett lovagok című Shakespeare-darab kapcsán a Pesti Színházban.

Kik a színész barátaid? – kérdezte többek között Simon Róbert Balázs. A legjobb barátja sajnos nincs már köztünk: ő Kaszás Attila, aki élete minden fontos pillanatában mellette volt, máig nagyon hiányzik neki, olyan, mintha a testvére lett volna. Egymás mellett laktak, egy színházban játszottak. Barátai között szerepel többek között egy orvos, Gáspár Sándor, Szarvas József és Reviczky Gábor is. Magyarföldön, az Őrségben létrehoztak egy jó kis társaságot, évek óta együtt szilvesztereznek, január elsején pedig elmennek kirándulni.

Mindig sűrű volt az élete, első a család, a gyerekek, második a szakma, minden más csak utána következik. Mindegyik gyermekük szülei szakmája felé kacsintgat, fiuk zenésznek készült, de sérülés érte a kezét, most filmrendező szakra jár. Kisebbik lányuk – Szonja – színésznőnek készül, a nagyobb – Flóra – pedig táncos lett. Olyan jó érzés számára gyermekei tehetségét látni, viszont félti is őket, mert ma sokkal nehezebb pályát kezdeni.

Sokszínű, sikeres munkáját több magas kitüntetéssel jutalmazták: a Jászai Mari-díjat 1991-ben kapta meg, a legmagasabb kitüntetést, a Kossuth-díjat pedig 2013-ban. Nagyon boldog volt, amikor az utóbbit megkapta, soha nem gondolta, hogy egyszer ilyen megtiszteltetés éri majd. Igyekszik méltónak lenni rá minden pillanatban. Érdekes, hogy éppen a Kossuthkiflire készülve kapta meg a Kossuth-díjat. A másik fontos kitüntetés az életében a Páger-gyűrű, melyet Makón vehetett át 2011-ben a híres Hagymaházban, egy szép ünnepség keretében. Meghatódott, mert nagyon tisztelte Páger Antalt, együtt játszottak a Kőmíves Kelemenben, jóban voltak. A sokoldalú színészeket tiszteli a legjobban, nagyon szerette Kállai Ferencet, Őze Lajost és Sinkovits Imrét.

A színészet óriási játék Rudolf Péter számára. Ő „csak” megpróbálja jól eljátszani a szerepeit, megpróbálja szórakoztatni az embereket. Roppant szerencsésnek tartja magát, és ebből igyekszik valamit visszaadni, több alapítványnak is a tagja. Nagyon jól érzi magát, elégedett az életével. A sportágak közül a labdarúgást szereti a legjobban, a Vasasban focizott, most is oda húz a szíve – végül is a volt edzőjének köszönheti, hogy színész lett. Még jelenleg is szeret focizni, régen pedig sakkozott. A gyerekkori fényképeken labdával vagy szavalóversenyen látható. A következő 10 évre is rengeteg a terve. Szeretné a szakmát átadni a fiataloknak, új film forgatását tervezi a nyáron az első világháborúról. A leghőbb kívánsága viszont az, hogy gyermekei találják meg a helyüket a hivatásukban és az életben. Szeretne írni is az Őrségben, a nagy diófa alatt. 1981 óta folyamatosan dolgozik...

Közeledik a karácsony, Rudolf Péter pedig azt is elárulta, kikkel és hogyan ünnepelnek. Náluk gyűlik össze a család, ehhez ragaszkodik. Még élnek a szülei, és jönnek a gyerekek is a párjaikkal.

Köszönjük az érdekes és tartalmas beszélgetést, további sok sikert kívánunk a Művész Úrnak!

Sulyok Attiláné
Fotók: Szabó Béla

Forrás: jegy.hu

2017.12.19