Pomádé király új ruhája

Premier a Győri Nemzeti Színházban

79

Ránki György Pomádé király új ruhája című gyermekoperája látható a – Győri Nemzeti Színház Kisfaludy termében december 16-tól. A jól ismert Andersen mese alapján íródott művet Gábor Sylvie, a Magyar Állami Operaház játékmestere rendezte.

Két győri ifjú, Dani (Klinga Péter) és Béni (Pörneczi Attila) útnak indul, hogy megpróbáljon igazságot tenni Pomádé királyon, aki csak a ruhatárával és a hasával van elfoglalva, miközben a nép éhezik. Jó lehetőséget kínál, hogy a hiú uralkodó a névnapjára készül, és még hiányzik a megfelelő ünnepi ruha.

Dani és Béni Dzsufi (Nagy Johanna), az udvari bolond segítségével bejutnak a palotába, ahol csodatakácsként mutatkoznak be. Megígérik a királynak, hogy világraszóló csodaköpönyeget készítenek a számára. Igen ám, de a csodakelmét, amelyből az öltözetet varrják, csak az igazak láthatják…

Derűs, játékos, ugyanakkor komoly mondanivalót hordoz A császár új ruhája című Hans Christian Andersen mese alapján íródott gyermekopera. A Kodály Zoltán tanítvány Ránki György zenéje színesen hangszerelt, szellemes, sodró lendületű, kifejező, humoros és ironikus. A mű eredetileg a Magyar Rádió felkérésére készült, ősbemutatója 1953. június 2-án volt a Magyar Állami Operaházban, Károlyi Amy librettójával. Témája, mint ahogy azt a mese számtalan feldolgozása is mutatja, (sajnos) elévülhetetlen.

A Győri Nemzeti Színház társulata ismét remekül helyt áll, és újabb színfolttal gazdagítja a repertoárt. Komoly zenei nevelési feladatot vállal a gyerekeknek szóló előadással, ráadásul szórakoztató formában.

A Pomádé király új ruhája című gyermekopera színlapja itt olvasható.

Szabados Éva
Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2017.12.15