10. Boogiefeszt Győrben – Mungo Jerry koncerttel

Bári Edit tudósítása Molnár György fotóival

001

Győr december 7-9. között a boogie-woogie ritmusától volt hangos. A Boogiefeszt 10. jubileumi évfordulóját ünnepelte, melynek keretében a műfaj világsztárjai léptek fel városunkban. A rendezvény szervezője és házigazdája, a fesztivál megálmodója a győri, nemzetközileg ismert és elismert zongora virtuóz Dániel Balázs, akinek „vezérletével” ezúttal is rendkívül színvonalas műsorokon szórakozhatott a közönség – többek között koncertet adott a Mungo Jerry is.

A Dániel Balázs Boogie Woogie Trió tradicionális felállásban játssza a zene ezen műfaját. Dániel Balázs, alias Mr. Firehand zongorán, Koch Barnabás dobon, Zink Ferenc bőgőn és basszusgitáron kápráztatja el a közönséget. Néha persze összekeverednek hangszerek és előadók, bizonyítva, hogy a Trió tagjai mesterien bánnak minden zene-eszközzel. Koncertjeiket a technikai tudás mellett az ütős poénok és show műsorra jellemző elemek színesítik.

De mi is az a boogie-woogie? Nem más, mint a jazz egyik ága, egyesek szerint a rock and roll őse; improvizatív műfaj, ahol a rögtönzés nagy szerepet játszik, a két kéz játéka élesen elkülönül, ezért az egyik legnehezebb zongorázási technika. Érvényes ez a boogie-woogie táncra is. Nincsenek betanult koreográfiák, a táncosok figyelik, érzik a ritmust. Sok mindent el lehetne mondani a stílus kialakulásáról és fejlődéséről, de a rajongók szerint a boogie-woogie nem más, mint zene, tánc, életérzés…

Nos, a tisztelt publikum december 9-én a zsúfolásig megtelt győri Audi Arénában részese lehetett ennek az életérzésnek. Minden együtt volt: zene, tánc, hangulat. A rendezvény záró produkciójára 7 országból 12 előadó érkezett, akiket elkísértek rajongóik is. Ausztriából érkezett hozzánk Christoph Steinbach, napjaink legvirtuózabb zongoristája, akit rokoni szálak fűznek Liszt Ferenchez. Kezének virtuóz játékát csak koncentrált figyelem árán lehetett követni. Üdvözölhettük Nicolle Rochelle amerikai énekesnőt, aki kedves meglepetéssel készült, és bájos akcentussal énekelte el a Hej, Dunáról fúj a szél című népdalt magyarul.

Teljes csodálattal figyelhettük a világhírű Albert Koch német szájharmonika művészt, aki egyszerre három szájharmonikán fújja a talpalávalót. Pleszkán Écska magyar énekesnő különleges énekhanggal nyűgözte le a közönséget. A hangulathoz Grzegorz Cherubinski, Agnieszka Cherubinska, Rasmus Holmqvist és Tove Holmqvist profi boogie-woogie táncosok járultak hozzá, a lengyel és svéd testvérpár mesteri fokon ropta a ritmust. S mindehhez ott volt még nekünk a már említett Dániel Balázs Boogie Woogie Trió félelmetes profizmusa.

A zene, a tánc és a zseniális előadók hatására a hangulat a tetőfokára hágott. Hallhattunk régi és új szerzeményeket, számos világslágert, Rimszkij-Korszakov A dongó című művét először basszusgitáron, majd bőgőn, ritmusokat csak dobon, vagy éppen csak zongorán. Részesei lehettünk zongorapárbajnak, négykezes játéknak, együtt zenélésnek, mindez fűszerezve poénokkal, háttérvetítésekkel, show elemekkel.

Már a vérpezsdítő dallamokra dobogtak a tenyerek és talpak, mikor az est házigazdája bejelentette az Egyesült Királyságból érkező világsztárt, a Mungo Jerry együttes megalapítóját, számos világsláger szerzőjét, a virtuóz gitáros és énekes Ray Dorset-et.

Sokszor fogott már el az érzés jubileumi koncertek, újra összeállt együttesek láttán, hogy jobb lenne tudomásul venni az idő vasfogát, hiszen kopik a hang, kopik a lendület, értékesebb, ha kedvenceink emlékeinkben teljes fényükben ragyognak. Ray Dorset láttán ez az érzés felülíródott: a sztár hangján, gitárjátékán, elképesztő mozgásán nem fogott az idő. A Mungo Jerry frontembere bebizonyította, hogy még mindig képes felvenni a versenyt a fiatal virtuózokkal. Gitározott és szájharmonikán játszott egyszerre, énekelt – úgy, ahogy évtizedekkel ezelőtt.

Ennek következményeként élhettük meg a másik életérzést, ami a 70-es évek elejére volt jellemző: a „Mangomániát”, hiszen az együttest ugyanaz az őrület övezte, mint a Beatlest. És persze hogy felhangzott a megjelenését követően csúcsokat döngető, várva várt világsláger, az In the Summertime is. Búcsúzásként aztán az összes előadó együttesen lépett a pódiumra egy igazi, nagy örömzenélésre, egy közös „boogie”-ra.

Fergeteges, zseniális, minden elismerést és csodálatot megérdemlő koncert zajlott szombat este az Audi Arénában. A fiatal muzsikusok méltó utódai a nagy példaképeknek. Az előadott produkciók mindegyike felülmúlhatatlan teljesítmény, és a showműsornak is beillő koncert felejthetetlen élménnyel szolgált, amint azt a fotógaléria is bizonyítja.

Ez volt tehát a Győri Nemzetközi Boogie Woogie Fesztivál 10. évfordulója, de 2018 decemberében, a Téli Fesztivál keretében ismét lesz majd Boogiefeszt. Addig pedig ráhangolódásképpen látogassanak el a Dániel Balázs Boogie Woogie Trió koncertjeire. Higgyék el, érdemes!

Bári Edit
Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2017.12.11