Spielberg A pentagon titkai című sajtódrámáját tekintélyes amerikai filmes testület díjazta


the-post-poster

Steven Spielberg A pentagon titkai című sajtódrámájának ítélte oda az év legjobb filmjéért járó díját az egyik legrégebbi amerikai filmes testület, a National Board of Review of Motion Pictures (NBR). „A The Post nagyszerűen elkészített film, amely kitűnően rezonál az aktuális világra is” – fogalmazott közleményében az NBR elnöke, Annie Schulhof.

Az NBR a Twitteren hirdette ki díjazottjait. A legjobb film trófeáját elnyerő A pentagon titkaiban, amely a The Washington Postban megjelentetett titkos Pentagon-iratokról szól, Tom Hanks Ben Bradlee szerkesztőt, Meryl Streep pedig a kiadó vezetőjét, Katharine Grahamet játssza. Streep és Hanks a legjobb színésznő és a legjobb színész díját kapták alakításukért a testülettől. A Fox és a DreamWorks közös produkciójának forgalmazása december 22-én kezdődik Észak-Amerikában – számolt be róla a The Hollywood Reporter.

Paul Thomas Anderson karácsonykor debütáló Fantom férc (Phantom Thread) című filmjét, amelynek főszerepét Daniel Day-Lewis játssza, az NBR az év legjobb filmjei közé sorolta, és díjai közül a legjobb forgatókönyv elismerésével jutalmazta. A legjobb rendező díjával a Lady Bird című első filmjével jelentkező Greta Gerwig munkáját ismerték el. A filmben szereposztásából Laurie Metcalf a legjobb női mellékszereplő díját nyerte az NBR-től, egy nappal az után, hogy a főszereplő Saoirse Ronan megkapta a legjobb színésznő Gotham-díját.

Willem Dafoe a legjobb férfi mellékszereplő lett a Floridai álom (The Florida Project) című filmben nyújtott játékáért. A Gotham-gálán szintén díjazott Szólíts a neveden című film sztárját, Timothee Chalametet az NBR áttörő alakításáért jutalmazta. A Floridai álom és Luca Guadagnino Szólíts a neveden című filmje felkerült a testület legjobb filmeket bemutató toplistájára is a The Disaster Artist című filmmel együtt, amelyet egyúttal a legjobb adaptált forgatókönyvéért díjaztak.

A további győztesek között szerepel a Coco mint legjobb animációs film, a Wonder Woman rendezője, Patty Jenkins és főszereplője, Gal Gadot, akik a Spotlight-díj nyertesei lettek. Angelina Jolie First They Killed My Father című, a kambodzsai népirtást felidéző filmje a Szólásszabadság-díjat kapta. A legjobb idegen nyelvű film díjával Samuel Maoz Foxtrot című izraeli drámáját ismerték el.

Az 1909-ben alapított, filmesekből, filmkedvelőkből, tanárokból, diákokból és történészekből álló, New York-i székhelyű non-profit NBR a filmművészet elkötelezett támogatója, díjait és a legnagyobb sztárok részvételével rendezett díjátadó gálavacsoráját kiemelt figyelem övezi. Díjazottjainak bejelentése az amerikai díjszezon bevezető, fontos eseményei közé tartozik. Az idei díjakat január 9-én adják át New Yorkban.

Forrás: MTI

2017.12.07