Nemak-Mobilis robotverseny – FLL Győr regionális forduló

A győri Mobilis Bits is továbbjutott a februári lengyelországi elődöntőbe

02

Nemak-Mobilis robotverseny – FLL Győr regionális forduló címmel második alkalommal szervezte meg a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ a FIRST LEGO League nemzetközi robotépítő és -programozó verseny győri fordulóját. Az FLL regionális versenyei idén több mint 1000 csapat részvételével zajlanak, Európa-szerte. A 14 csapatos regionális verseny első két helyezettje, a budapesti TövisCsapat és a győri Mobilis Bits jutott tovább a februári lengyelországi elődöntőbe. A robotverseny mellett számos látványos kísérőprogramon vehettek részt a tudományos élményközpont látogatói.

A FIRST LEGO League egy nemzetközi robotépítő és -programozó versenysorozat, amely 9-16 éves diákokból álló csapatok részvételével zajlik világszerte. Közép-Európában idén már több mint 1000 csapat vesz részt a versenyen, Magyarországon pedig 6 regionális forduló zajlik ezekben a hetekben, összesen 77 csapat részvételével. A győri regionális versenyen – amely mezőnye elsőként lett teljes a magyarországi versenyhelyszínek közül – 14 csapat vett részt, és az első két helyezett jutott tovább a februári lengyelországi elődöntőbe, amelyen a legjobb magyar, szlovák, cseh és lengyel robotépítő csapatok mérkőznek meg egymással.

A FIRST LEGO League elsősorban komplexitásával emelkedik ki a hasonló robotversenyek sorából: a robotépítés és programozás mellett csapatmunka, illetve kutatási és kommunikációs feladatokban is megmérkőztek a csapatok. A versenysorozat idei tematikája a víz, illetve a vízgazdálkodás; így a robotok által végrehajtott küldetések is ehhez a témához kapcsolódtak. A verseny leglátványosabb mozzanata a csapatok által épített és programozott robotok viadala volt, amely speciális terepasztalokon zajlott, több száz néző érdeklődése mellett.

A robotverseny kísérőprogramjaként a Mobilis látogatói testközelből találkozhattak YuMi-val, az emberbarát, együttműködő ipari robottal, a virtuális valóság technológia segítségével a virtuális térben építhettek, valamint kipróbálhattak BB-8 droidokat és programozható robothernyókat is. A rendezvényt a Győri Kovács Margit Általános Iskola LEGO-matek foglalkozása, valamint a robotos tematikájú szabadulószoba és a Mobilis látványos kísérleti bemutatói tették teljessé.

A versenyszámok győztesei:

Csapatmunka: ROBOTCOPS (Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda, Győr)
Kutatómunka: LEt’s GO (Győri Műszaki Szakképzési Centrum Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Győr)
Robot Design: TövisCsapat (Homoktövis Általános Iskola & Babits Mihály Gimnázium, Budapest)
Robot játék: Mobilis Bits (Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr)
A zsűri különdíja: MEGAPOR (Apor Vilmos Római Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Gimnázium és Kollégium, Győr)
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara különdíja a legjobb győri csapat számára: Mobilis Bits (Mobilis Interaktív Kiállítási Központ)

A verseny összesített végeredménye:

3. helyezett: MEGAPOR (Apor Vilmos Római Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Gimnázium és Kollégium, Győr)
2. helyezett: Mobilis Bits (Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr)
1. helyezett: TövisCsapat (Homoktövis Általános Iskola & Babits Mihály Gimnázium, Budapest)

A győztes csapat tagjai: Barlai Dániel, Faragó Luca Panna, Faragó Tamás Bálint, Farkas-Fotiu Anna Ariadni, Kiss Bálint, Kiss Boglárka, Nachkebia Ádám, Németh Zsombor. (Felkészítőik: Faragó Attila, Baji Márta, Kiss Zoltán, László Noémi)

A verseny névadó szponzora a Nemak Győr Kft. volt, amely kettős szerepet játszik az FLL versenysorozat népszerűsítésében: a mentorált csapatok támogatása mellett a verseny magas színvonalú megrendezésében is segítette a Mobilist. A robotverseny különleges értéket rejt a gazdasági élet számára, ezt bizonyítja, hogy kiemelt támogatói olyan jeles vállalkozások és szervezetek voltak, mint az ABB Kft., a Different Fejlesztő Kft., a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az IGM Robotrendszerek Kft., a Nine Company Kft., a QP Zrt. és a Vidanet Zrt.

2017.12.04