Kiemelkedő siker Amerikában az 1945


film1945-usa-plakat

New Yorktól Los Angeles-ig számos amerikai mozi műsorra tűzte Török Ferenc sokszorosan díjnyertes történelmi filmjét, az 1945-öt. A bemutatók kapcsán nagy presztízsű újságokban jelentek meg róla méltató kritikák.

Ben Kenigsberg, a New York Times írója szerint „az 1945 szikár, szuggesztív film, melyet pazar, kontrasztos fekete-fehérben vettek fel. (...) A film lassan felfedi, ahogy a falu felszíni civilizált világa árulásra épül, és a sötét háttérben jól kirajzolódnak a rejtőzködő konspirátorok. Magával ragadó, finoman megalkotott film...”. A Los Angeles Times neves kritikusa, Kenneth Turan „letisztult, erőteljes, meggyőződéssel és szakmai virtuozitással készült” alkotásként méltatta az 1945-öt. Danny King, a legendás Village Voice-ban elismerően írt a filmről: „Feszült dráma (...) fortyogó gyanúk mozgatják a cselekményt.”. Doris Toumarkine, a Film Journal International írója szerint „delejező, rendkívüli, háború utáni dráma, kötelező látnivaló” Török Ferenc filmje.

A méltató kritikákák sorában további fontos lapok és blogok vannak, mint a Quad City Times, melyben Linda Cook „a rendkívül realisztikus színészi játékot” emelte ki. Kam Williams, a Missisipi Link szerkesztője „erőteljes, bibliai mértékű parabolának” tartotta a magyar filmet, mely „nemcsak az emberek embertelenségét mutatja be, hanem a megbocsátás képességét is, amit nem szabad elfelejteni”. Az Enternainment For a Living írója, Robert Costa a rendezést emelte ki, míg a New York Jewish Week kritikusa, Jonathan Mark Ragályi Elemér operatőri munkáját hasonlította a Terrence Malicktól megszokott stílushoz. A Wolf Entertainment Guide szerzője szerint az 1945 az év legjobb filmjeinek egyike.

Szántó T. Gábor novellájának filmadaptációja 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik, témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. A görög tragédiákat idéző, mindössze néhány óra leforgása alatt játszódó dráma helyszíne egy felbolydult kelet-magyarországi falu, ahol ezen a napon mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül.

Török Ferenc rendezése januári debütálása óta világszerte kiemelkedő siker a nemzetközi filmfesztiválokon. Több mint harminc fesztiválszereplése során több közönségdíjat, kritikusi díjat és szakmai díjat is elnyert. A jeruzsálemi filmfesztivál rangos Yad Vashem díját, illetve a hollandiai Vlissingenben a fesztivál fődíját is elnyerte.

Török Ferenc filmje itthon is nagy érdeklődésnek örvend, már több mint 40 ezren nézték meg a mozikban, az 1945 jelenleg is műsoron van. A forgatókönyvet Szántó T. Gábor írta Török Ferenc rendező közreműködésével, az operatőr Ragályi Elemér, a zeneszerző Szemző Tibor volt. Az 1945 a Filmalap és a Claims Conference támogatásával készült a Katapult Film gyártásában.

Magyar Nemzeti Filmalap

2017.12.04