Gősi Vali, Olasz Valéria, Rácz Katalin

A GYAK könyvbemutatói a XVII. Győri Könyvszalonon

04

A Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) összesen öt könyvbemutatóval gazdagította a XVII. Győri Könyvszalon rendezvényeinek sorát. Az érdeklődők megismerhették a 18. Győri Antológiát Bennünk ring a világ címmel, valamint Csáky Anna Fenség és Kereszt elnevezést kapott kötetét, mindezeken túl pedig további három egyéni kiadvány került az olvasók elé: Gősi Vali Misztériumok és Olasz Valéria Mindörökké kikelet című verseskötetei, illetve Rácz Katalin A Kutyasétáltató Nő című novelláskötete.


Rácz Katalin: A Kutyasétáltató Nő

Rácz Katalin új novelláskötetének bemutatója november 18-án, szombaton 12 órakor kezdődött a Kisfaludy Károly Könyvtár rendezvénytermében. A szerző beszélgetőpartnere, dr. Ottófi Rudolfné jól megválasztott kérdésekkel csalogatta elő a szerzői vallomásokat a helyszínek kiválasztását (Ergényi lakótelep, Győr), az alakok megformálását (Kovács László mosógépszerelő) illetőleg.

Rácz Katalin különleges stílusa, finom humora, csattanóval végződő, életszagú történetei Sík Frida előadóművész, a Győri Nemzeti Színház tagja tolmácsolásában elvarázsolták a megjelenteket. A vendégek megtudhatták, hogy a könyv rendkívül kifejező, szellemes címlapfotóját és belső illusztrációit Molnár György, a GYAK fotósa, szerkesztő bizottságának tagja tervezte, rajzolta és fényképezte.

A sikeres bemutató után a kemény borítású, kiváló nyomdatechnikával előállított könyvet szívesen vették kezükbe az olvasók.

Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja
és Füredi Mihály (22. és 46. kép)


Olasz Valéria: Mindörökké kikelet

Olasz Valéria új könyvének bemutatóját november 18-án, szombaton 13 órakor tartották a Kisfaludy Károly Könyvtár rendezvénytermében, melyen a beszélgetőpartner Farkas Mónika újságíró volt. Kérdési nyomán a szerzői vallomásokban szó esett a kötet verseinek üzenetéről, érzelmi-hangulati tartalmáról, zenei hatásáról, képrendszeréről, szerkesztési elvéről. A műveket P. Nagy Gabi és maga a szerző olvasta fel.

A rendezvény színvonalát nagymértékben emelte a közreműködő MEZ Akusztik zenekar, mely Olasz Valéria néhány versének megzenésítésével szinte show-műsorrá varázsolta a bemutatót. Az új kötet címlapján Vehofsics Erzsébetnek, a GYAK tagjának a kötet üzenetét sugalló szép fotója látható.

A bemutató után a megjelentek a könyvet helyben megvásárolhatták.

Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja


Gősi Vali: Misztériumok

A GYAK szerzői kiadványainak sorát november 18-án, szombaton 14 órai kezdettel Gősi Vali új könyvének bemutatója zárta a Kisfaludy Károly Könyvtár rendezvénytermében. A szerző beszélgetőpartnere Hessling Hegyi Erika költő volt, aki mint kiváló könyvszakértő és barát, az új kötet alapos ismerője már bevezetőjében is sok mindent elárult a Misztériumok létrejöttének titkaiból, valamint az alkotó költői világából.

A beszélgetés során szó esett a kiadvány címének a versekben olvasható sokféle üzenetéről, az élet csodáiról, szépségeiről, a bánatok és örömök egymást váltó hullámzásáról, a kötet zárásaként pedig Gősi Vali műfordító kísérleteiről is. A verseket Vehofsics Erzsébet, a GYAK tagja és Virág Lajos fotós olvasta fel. A bemutató ünnepélyes csendjét csak a tapsok szakították félbe.

Szó esett a könyv borítójáról is. A szerző kisunokájának, Mirának apró üzenőcédulái láthatóak rajta, melyekre a kislány az olvasmányai során összegyűjtött magvas gondolatokat írta. A vörös-fehér arany színek méltóképpen tolmácsolják a kötet verseinek alaphangulatát és üzenetét.

A rendezvényt követően St. Martin, az ismert zenész és Stipsics Ibolya fotóművész az elsők között gratulált a szerzőnek.

Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2017.11.27