Egy kis Kína

Szabó Béla fotóművész kiállítása a győri könyvtárban

11

A XVII. Győri Könyvszalon programjainak kísérőrendezvényeként nyílt meg Szabó Béla fotóművész Egy kis Kína című kiállítása a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának második emeleti rendezvénytermében. A tárlaton a hatalmas ország egyszerre megdöbbentő, csodálatos és elgondolkodtató valósága jelenik meg az EFIAP fotóművész optikáján keresztül.

A kiállítást a nagyszámú közönség előtt Szamódy Zsolt Olaf fotóművész nyitotta meg, köszöntőt mondott Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő. Maga a fotóművész, Szabó Béla így vélekedik a gigantikus ázsiai országban tett látogatásáról, amelynek változatos képi anyagán keresztül kézzelfoghatóan jelennek meg a számunkra talán kissé idegen kultúra szegmensei: „Őszintén be kell vallanom, számomra Kína nem tartozott ’a halálom előtt még látnom kell’ kategóriába. Mikor jött a lehetőség, hogy a Magyar Fotóművészek Szövetsége delegációjának tagjaként eljussak és egy kiállításon bemutatkozzak a világ másik végén, eléggé sokat gondolkodtam, menjek vagy ne menjek.

Köszönet Szamódy Zsoltnak és feleségemnek, hogy bíztattak. Hát belevágtam! Egyetlen nyelvet beszélve, a fénykép nyelvezetét, őszintén be kell vallanom, Kína elragadott, bámulatba ejtett és csodás élményt adott. Hogy milyen Kína? Mint Wei, a közel három évtizede hazánkban élő festőművész, majd sikeres üzletember és fotóművész fogalmazta: Kínában minden nagy, sok emberrel. Mi itt a 93 ezer m2 területen és majd 10 milliós országunkban ezt nem is értjük, felfogni is nehéz. Ehhez el kell menni, és akkor érhetik az embert élmények.

Köszönöm, hogy ott lehettem, belepillanthattam az életbe, a tájba, és megismerkedhettem olyan emberekkel, akikkel csak gesztusokkal értettük meg egymást, de ez működött. Köszönet az útitársaknak: Benkő Imre, Hajdú József, Kőműves Kata, Kőhalmi Péter, Szamódy Zsolt Olaf, Wei Xiang fotóművészeknek az együtt töltött időért.”

Szabó Béla pályafutását így foglalja össze: „Számomra a FOTOGRÁFIA se nem munka, se nem hobbi, kikapcsolódás, hanem egy életforma. Hivatásos fotográfus és autonóm alkotó vagyok. Munkatársa voltam 1986-tól napi és hetilapoknak, szakmai magazinoknak. Szabadúszó fotográfusként dolgozom 1993-tól. Munkásságom sokrétű, de elsősorban kulturális, természeti területen fotografálok. Igyekszem átadni tudásomat minél szélesebb körben, a fényképész szakmát oktatom több helyen.

Autonóm alkotóként több mint 200 csoportos és több mint száz önálló kiállításom volt Magyarországon és Ausztria, Szlovákia, Szlovénia, Csehország, Franciaország, Olaszország, Finnország, Belgium, Dánia, Románia, Szerbia, Írország, Kína kiállítótermeiben. Munkáim megtalálhatóak közgyűjteményekben Magyarországon és külföldön. Munkásságomat a negyed század során több mint 30 díjjal és kitüntetéssel ismerték el, többek között: Sajtófotó 2003 – „Legjobb megyékben dolgozó fotóriporter” díja. Győr város jubileumi ezüst emlékérme (2000). Szervező, közéleti tevékenységem is sokrétű, rendszeresen vezetek workshopokat idehaza és külföldön.

A megjelent 23 könyvem bemutatják a régió kulturális, történelmi, egyházi értékeit, kincseit. Tagságok: Magyar Fotóművészek Szövetsége, Canon Pro Club (alelnök), Magyar Fényképész Ipartestület, Europcan Photogroup of Art and Performance (EPHAP), Österrcichischen Gesellschaft für Photographie (ÖGPh), Fédération Internationale de l’Arl Photographique (FIAP), Kontraszt Fotográfiai Társaság (alapító), Exposia Fotográfiai Társaság (Székelyudvarhely), Art World Hungary Egyesület (Győr), Magyar Újságírók Országos Szövetsége.”

Szabó Béla kínai élményeiről a 2017-es év elején, januárban tartott sok-sok fotóval illusztrált beszámolót a győri könyvtárban, erről itt írtunk részletesen.

Fotók: Szabó Anikó

2017.11.16