XVII. Győri Könyvszalon – 2017. november 16-19.

Beharangozó

konyvszalon-cimlap

Ha a Győri Könyvszalonról, az ország legnagyobb ilyen jellegű vidéki rendezvényéről beszélünk, egyáltalán nem túlzás a „könyvkultúrát” a maga tartalmas, értékhordozó jelentésében emlegetni, hiszen a (nulladik nappal kiegészülve) november 16-tól 19-ig tartó programsorozat az írott művészet mellé idén is felsorakoztatja elmaradhatatlan társformáit: szavalat, ének, zene, színjáték. A XVII. Győri Könyvszalonon így ezúttal is írók, költők, szerzők és kiadók, valamint az őket hitelességgel reprezentálni képes előadók vonulnak fel az olvasás ünneplésére.

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér szervezésében, Győr Megyei Jogú Város főtámogatásában megvalósuló Győri Könyvszalon 2017-ben már 17. alkalommal jelenti az ország egyik legnagyobb irodalmi jellegű rendezvényét. Idén – az elmúlt évekhez hűen – ismét a Győri Nemzeti Színház épülete ad fő helyszínként otthont az irodalmi, zenei és színházi programoknak, de jócskán lesznek események a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának második emeleti rendezvénytermében és harmadik emeleti muzeális gyűjteményében, valamint egy-egy program a József Attila Művelődési Házban (Őszi kórus- és harmonikatalálkozó) és a Generációk Házában („Kép-vers-kép” kiállítás).

A Győri Nemzeti Színház épületében a megszokott térbeli „tagolás” szerint zajlanak majd az egyes programok: a Nagyszínpad ad otthont az ünnepélyes megnyitónak és a Művészeti Díj átadásának Sándor György Kossuth-díjas előadóművész, humoralista számára (a díjat dr. Somogyi Tivadar alpolgármester adja át, az ünnepi műsorban közreműködik Gerendás Péter), a nagyobb volumenű tánc- és színpadi produkcióknak (Orosz Zoltán és barátai koncertje; az Új Bojtorján együttes gyerekeknek szóló fellépése; a Fogi Színház magyar népmese előadása Árgyélus királyfi és Tündér Ilona címmel; Koltai Róbert önálló zenés kabaréestje; a Budapest Ragtime Band koncertje; Szörényi Levente és a Vujicsics együttes fellépése), kötetbemutatóknak (A 25 legsikeresebb győri üzletember; Kónya Imre: … és az ünnep mindig elmarad?; Nyáry Krisztián: Játékok és szerelmek; Vásáry Tamás: Üzenet I-IV.; Szulák Andrea: Jutalomfalatok), valamint a Kortársasjáték című, a Győri Nemzeti Színház által a Könyvszalonra kiírt drámaíró verseny nyertes előadásának.

A Kisfaludy Terem kínálatában idén is dominál a szó szerinti sokszínűség: paravánsorozat-kiállítás nyílik az előtérben Reformáció 500 címmel Sándor József Péter Alkotász és a Forrás Waldorf Iskola diákjainak munkáiból; az Aranyszamár Bábszínház előadását láthatja a fiatal közönség Erdők könyve címmel; a már megszokott Kortárs irodalmi vetélkedőre is sor kerül, ezúttal Szvoren Edina novelláira alapozva; a díjazott Sándor György jubileumi stílusparódiákkal lép színpadra; Laár András estjén Mi hülyeség, mi nem az? címen szórakozhatunk; Fabók Mancsi Bábszínháza népmesét hoz el: A székely menyecske és az ördög; zenés borozgatáson láthatjuk Mikó Istvánt és barátait – Háry vagyok, az angyalát!; a Győri Antológia Közösség tagjainak műsorát tekinthetjük meg; író-olvasó találkozón lesz Nemere István a vendég; Dallos Bogi, majd zárásként a Makám ad koncertet. Valamint sok-sok könyvbemutatót (Szvoren Edina, Stipsits Ibolya – St. Martin, Győry Domonkos, Palásti Panni, Botos Péter, Boldizsár Ildikó, Szabó Norbert Ádám, V. Kulcsár Ildikó, Háy János, dr. Barsi Ernő gyűjtemény, Csáky Anna, dr. Gyarmati Andrea, Szabó Béla – Juhász Attila, Romsics Ignác).

A színház csillárszintjén felállított Pódiumszínpad teljes egészében a könyv- és kötetbemutatók számára szenteli programkínálatát: Fodor Veronika legendákat hoz a Pannónia gőzhajó fedélzetéről; Bíró Szabolcs negyedszer húzza elő Anjou-kardját; Czirák Viktória különbséget tesz angyalok és tündérek között; Hámor Vilmos bemutatja a Mosolyszüret java-borsát; Szöllősi Mátyás első prózakötetét prezentálja; Fadi Haddad krízisben lévő gyerekeknek és kamaszoknak segít; Miklya-Luzsányi Mónika szórakoztató kísértethistóriával riogat; Zalán Tibor tollában Háry egy rettentő magyar vitéz; Kukorelly Endre Porcelánboltba gyűjti szövegeit; Jezsó Ákos túlra megy, Popély Gyula a Felvidékre; Czigány György 34. könyvével jelentkezik; Bezselics Ildikó Négy évszak receptjeit kínálja; Gáti István Tök Magda kalandjairól mesél; Szokolay Zoltán Nyílegyenes gyalogúton baktat; Tóth Krisztina groteszken realista pillanatfelvételekben tekint ránk; Juhász Előd Kocsis Zoltánnak állít emléket; Karafiáth Orsolya a függőség lélektanát járja körül; Gerlóczy Márton női sorsokat fest le; Benkő László két könyvet hoz új trilógiájából; Reisinger Attila megmutatja, melyik út vezet nyugatra; Vizsy Ferenc két hangya kalandjairól mesél; Vilcsek Béla fellebbenti A halandó bosszúját; Krulik Zoltán elhajítja Az utolsó papírrepülőt; Benedek Szabolcs fiumei cápáról fikcionál; Obádovics J. Gyula töretlenül hisz a végtelenben; Simon Erikánál az égbe vezetnek a lépcsők; Szigethy Gábor pedig múlt időben ír naplót.

A színház negyedik helyszíneként a bejárat mellett jobbra idén is gyerekbirodalmat alakítanak ki: a Mesekuckó programjai a Generációk Háza szervezésében valósulnak meg, ahol játszóházak, interaktív játékok és foglalkozások (Bálint Betty, Balla Ricsi), énekes, dalos, verses, mondókás műsorok és mesék (Füzi Rozi, Frankó Kata, Töreky Zsuzsi), illetve könyvbemutatók (M. Kácsor Zoltán, Boldizsár Ildikó, Balázs Ágnes, Salinger Richárd) várják a kicsiket-nagyobbakat, valamint szüleiket. Igazi érdekességként a színház épülete előtt a rendezvény mindhárom napján Arany 200 névvel látványos, interaktív tartalmat felvonultató busz belsejében fogadja az érdeklődőket a Petőfi Irodalmi Múzeum mozgókiállítása.

November 15-én, szerdán délután a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának (Baross G. út 4.) második emeleti rendezvénytermében nyílik Én kis Kínám címmel Szabó Béla fotóművész kiállítása. Az idei Könyvszalon 0. napján, november 16-án csütörtökön ugyanitt a „Te aranyok Aranya!” – Arany János-szavalóverseny területi döntőjét bonyolítják le, este pedig Ámor és Őrület címmel Szarka Gyula ad koncertet. November 17-18-adika teljes egészében a könyv- és kötetbemutatóké, ahol a rendezvényterem mellett a harmadik emeleti muzeális gyűjtemény szerepel helyszínként: Csokits János: Pilinszky Nyugaton; Kiss Gy. Csaba: Harminc év után: 1987; Szent Király – lovagkirály címmel herma és koponyaereklye vizsgálatok; Dittrich Panka: Ellen-tétek; Kerecsényi Éva: Lélekfutam; C. Tóth Norbert: Magyarország késő középkori főpapi archontológiája; Mayrhofer József – Győr első fényképésze; Horváth Veronika: Minden átjárható; Horváth Miklós – Lébényi Zoltán Lőrinc – Székely Zoltán: Megtalált emlékek; a Moson Megyei Műhely és a Győri Tanulmányok kiadványai; Heller László: Szerelmünk, az öttusa; Juhász Réka Ibolya: A győri felsőoktatás intézményeinek hallgatói 1719-1852; Harcsás Judit: Őrködők emlékkötet; Kovács Lajos: Andrássy Ilona grófnő irathagyatéka; Szőcs Henriette: A török brigadéros – A Kizil Elma háremének titka; Dömötör István: Mesék és tanmesék; 60 éves a Győri Fotóklub Egyesület kötete; Demeter D. Zoltán: Acsarország; Rácz Katalin: A kutyasétáltató nő; Olasz Valéria: Mindörökké kikelet; Gősi Vali: Misztériumok; Kálóczi Csaba: Mihály könyve; Mesterségünk művészei – Jeles Pedagógusok Győr-Moson-Sopron megyében 8. kötet; Szerednyei György: Hélios; a Műhely folyóirat ÖRÖM tematikájú számának bemutatója; Székesfehérvártól Budáig – Uralkodó koronázások a 16-18. századi Magyarországon; Horváth József: Győr lakóinak mindennapi élete a 17. században; Jobbágyi Zsolt: Világ világossága.

A programok és rendezvények jóleső gazdagsága mellett a főszerep – természetesen – a könyveké: a Könyvszalon hétvégéjének három napja alatt közel 40 könyvkiadó képviselteti magát (különálló vagy összevont) standokon (10-50%-os árengedménnyel kínálva köteteiket), mellettük pedig a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér, a Széchenyi István Egyetem, a városi-, megyei-, egyházmegyei közgyűjtemények, illetve Győr testvérvárosai (Colmar – Franciaország; Sindelfingen, Ingolstadt, Erfurt – Németország; Kuopio – Finnország; Poznan – Lengyelország, Wuhan – Kína, Brassó – Románia) is megjelennek. A XVII. Győri Könyvszalon programjai tehát idén is alkalmasak arra, hogy az olvasásnak (és általában az audiovizuális művészeteknek) hódoló érdeklődők három (plusz egy nulladik) nap erejéig ünnepként tekintsenek az írott szó és a könyvek hatalmára, amely a vészmadárként kongatott elmúlás (kimúlás) ellenére mégis teljes egészében tartja a bástyáját.

Szilvási Krisztián

2017.11.13