A legjobb skandináv bűnfilmekhez szolgáló regények


legjobb-skandinav-film-konyvbol2

A tíz legjobb skandináv bűnfilmből hat egy-egy regény alapján készült, négy magyarul is olvasható. Olyan szerzők műveiről van szó, mint Jo Nesbø vagy Stieg Larsson. Vízer Balázs október közepén (a Hóember adaptációja apropóján) készített egy tízes listát a legjobb skandináv bűnfilmekről. Az elmúlt két évtizedből kerültek ide jobbnál jobb filmek; mi ezt a listát vettük alapul, és megvizsgáltuk, hogy melyiket forgatták valamilyen irodalmi mű alapján. Íme tehát a hat legjobb skandináv bűnfilm és a filmek alapjául szolgáló regények.

Vérvonal (2006, rendező: Baltasar Kormákur)

A film alapjául szolgáló regényt Izland első számú krimiszerzője, Arnaldur Indriðason írta, magyarul az Animus Kiadó gondozásában jelent meg 2007-ben szintén Vérvonal címmel. A könyv és az adaptáció cselekménye nagyrészt ugyanaz. Reykjavíki lakásán gyilkosság áldozata lesz egy idős férfi. Erlendur különös üzenetet talál a holttesten, illetve egy fiók mélyéről előkerülő, elmosódott fotó is gyanús a számára. A nyomozónak nem sokat kell kutakodnia a halott férfi múltjában, hogy kiderüljön: negyven évvel ezelőtt valaki feljelentette nemi erőszakért. De van-e valami köze ennek a régi, nem bizonyított ügynek ahhoz, hogy betörték a koponyáját?

A tetovált lány (2009, rendező: Niels Arden Oplev)

Szorul-e különösebb bemutatásra a mű? Stieg Larsson regénye mára már a modern skandináv krimiirodalom klasszikusának számít. Magyarul szintén az Animus adta ki, ahogy a Millennium-széria további köteteit is. Larsson csak hármat fejezett be, a negyedik vázlata nem volt elég teljes ahhoz, hogy kerek történetet írjanak belőle, így a trilógia svéd kiadója David Lagercrantzot kérte fel, hogy folytassa a történetet. Ő további két kötetet írt meg, a visszajelzések szerint jól csinálja.

Fejvadászok (2011, rendező: Morten Tyldum)

A mozifilm alapjául szolgáló thriller Norvégiában 2008-ban jelent meg, és ez volt Jo Nesbø első olyan regénye, amelynek nem Harry Hole nyomozó a főszereplője. Ettől persze még a Nesbøre jellemző stílus és fordulatokban gazdag cselekmény nem marad el, és még hogyha kevésbé „skandináv jellegű” is a regény, izgalomban nincs hiány. A sztori röviden: Roger Brown Norvégia legsikeresebb fejvadásza, aki a hivatása mellett titokban műkincs tolvajként is tevékenykedik. A felesége galériájában megismerkedik valakivel – aki egyrészt tökéletes jelölt az egyik általa kínált magas állásra, másrészt a művészettörténet egyik legkeresettebb képének a tulajdonosa –, és Roger úgy érzi, élete nagy lehetősége köszöntött rá. Készülni kezd eddigi legmerészebb betörésére. Ám a vadászból csakhamar vad lesz, üldözöttje egy rémálomba illő ellenfélnek.

Nyomtalanul (2013, rendező: Mikkel Norgaard)

Az azonos címet viselő regény a magyar olvasók körében is meglehetősen nagy népszerűségnek örvendő, a Q-ügyosztály eseteit feldolgozó sorozat első darabja, Jussi Adler-Olsen tollából. Merete Lynggaard, a csinos politikusnő 2002-ben tűnt el egy komp fedélzetéről, de a holtteste azóta sem került elő, így nem biztos, hogy meg is halt. Az ügyet megoldatlanul zárták le, de öt évvel később, 2007-ben újra terítékre kerül. A Q-ügyosztály vezetője, Carl Mørck, egy kiégett, középkorú nyomozó kapja a feladatot: járjon utána Lynggaard esetének. A könyv 2010-ben elnyerte a legjobb skandináv- és a legjobb dán kriminek járó díjat is.

Submarino (2010, rendező: Thomas Vinterberg)

A dán Jonas T. Bengtsson regénye két fivérről szól, akik egy gyerekkori trauma miatt külön utat járnak, és más-más módon próbálnak menekülni az emlékeiktől. Az egyik egy erőszakos bűnöző, a másik egy kábítószerfüggő, és nem beszélnek egymással. A két testvér anyjuk halálakor találkozik újra. A regény kiadási jogait tíz országban vásárolták meg, de még sem angolul, sem magyarul nem jelent meg.

Instant dohány (2010, rendező: Daniel Espinosa)

A film a svéd Jens Lapidus regénye alapján készült. A szerző neve nem teljesen ismeretlen a magyar olvasók előtt, az Animus Kiadónál az Eltörölve című könyve jelent meg a kiadó Skandináv Krimik sorozatában. Az Instant dohány alapjául szolgáló regény Snabba cash címmel jelent meg 2006-ban, 2007-ben pedig Svédországban a legnagyobb példányszámban eladott regények listáján az előkelő negyedik helyen végzett. Ez a Stockholm Noir trilógia első kötete, magyarul még nem jelent meg.

Vízer Balázsnak a port.hu oldalán megjelent A 10 legjobb skandináv bűnfilm című írása itt olvasható.

Simon Attila
Forrás: olvasoterem.com

2017.11.10