Aknay János – Angyali geometria

Katalógus-bemutató és tárlatvezetés

38

2017. november 4-én ismét összegyűltek az Aknay János művészetét szerető győriek a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum főépületében (Esterházy-palota, Király u. 17.) az erre az alkalomra megjelent Angyali Geometria c. katalógus-bemutatójára, s hogy még többet megtudjanak a művekről, testközelbe kerülve a művésszel.

Grászli Bernadett múzeumigazgató üdvözölte a megjelenteket, külön köszöntve Radnóti Ákos alpolgármestert, a kiállítás fővédnökét, majd átadta a szót P. Szabó Ernő művészettörténésznek, akinek a katalógus összeállítása köszönhető.

A művészettörténész érdekesen beszélt a szentendrei festő életútjáról és alkotásairól, részletesen elemezve a geometriai stílusú művek jellegzetességeit, színvilágát. Három alapvető motívumot emelt ki közülük: az angyaliságot (innen a könyv címe), a rovásírást és az építészet elemeit. Az angyaliság a harmóniára való törekvést sugallja a művekben, a geometrikus elemek és a színek rendezettségét, szépségét, a rovásírás motívumainak kölcsönzése pedig egyedivé, különössé is varázsolja őket.

A könyvbemutató után Aknay János közvetlen, derűs hangulatú tárlatvezetésen kalauzolta végig a nagy érdeklődést mutató jelenlévőket, mely során beszélt alkotásainak létrejöttéről, hozzájuk fűződő személyes kötődéseiről, és betekintést engedett művészetének titkaiba is.

Csurák Erzsébet selyemfestő művész, művészeti vezető (a múzeum közművelődési osztályvezetője) végigkövette a tárlatvezetést, melyen részt vett Botos Péter Ferenczy Noémi-díjas üvegszobrász művész is, akinek augusztus 31-én a győri adyvárosi Kuopio parkban avatták fel ünnepélyes keretek között Őrszem (Sentinel) című különleges köztéri üvegszobrát, s akinek kiállítása most, november 16-án nyílik ugyanitt, az Esterházy-palotában.

Aknay János Angyali geometria című kiállításának megnyitójáról itt írtunk.

Molnár György
a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) tagja

2017.11.08