Adventi koncertek

A soproni Evangélikus Templomban

November 30-án (vasárnap) 18 órakor Csepregi Éva és Végvári Ádám unplugged koncertje lesz Angyalmadár címmel, december 6-án (szombaton) 18 órakor Vastag Tamás és a Veszprémi Légierő Big Bandjének karácsonyi lemezbemutató koncertjét hallhatják az érdeklődők, december 14-én (vasárnap) 18 órakor pedig Teleki Miklós orgonaművész és Mészáros János Elek énekesművész koncertjére, valamint David Bratton and the Every Praise Gospel Singers (New York) előadására kerül sor a soproni Evangélikus Templomban (Templom u. 10.). 

Csepregi Évát és Végvári Ádámot senkinek nem kell bemutatni, de ez afajta koncertezés újszerű náluk is. Már évekkel korábban felvetődött a gondolat, hogy un. unplugged módon, miként is szólnának mindazok a dalok, amelyek a szeretetről, meghittségről szólnak, s mindezt milyen szép is lenne szakrális – templomi – közegben bemutatni. Az ötletet tett követte, és a sztárpáros zenész barátaik kíséretében veszi a nyakukba advent idején az ország jelesebb templomait.

A fellépés címadó dala is predesztinálja, hogy a közönség ezúttal nem egy Neoton-koncerten vesz részt, hanem szólistáik a dalok erejével vallanak mindarról, amit nekik a karácsony, az adventi várakozás emelkedettebb hangulata jelent.

Vastag Tamás testvérével egyetemben az X-Faktorban tűnt fel, de pályája más irányt vett, ünnepelt popsztárból érett színházi szereplő lett, megtalálták a zenés darabok. Legutóbbi zajos sikere a Sinatra címszerepe volt. Az immár Fonogram-díjas énekes karácsonyi lemezének hangulata, témája is Sinatra világát idézi. Zenei partnere ezen a lemezbemutató koncerten ezúttal is a Katona János vezette Veszprémi Légierő Big Band-je lesz.

A zenekar alapvető küldetésének is tekinti a katona zene, a big band formáció adta újszerű lehetőségek templomi közegben való bemutatását is. Állandó szereplői a hazai diplomáciai élet jelentősebb fogadásainak, protokoll eseményeinek. Vastag Tamással való egymásra találásuk izgalmas, újszerű élményt, hangzást ígér a koncerteknek helyt adó templomok falai között hívő és világi embereknek egyaránt.

Teleki Miklós orgonaművész 1970-ben született. 1989-től Lehotka Gábor tanítványa volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, diplomáját 1995-ben szerezte meg. 1993-ban részt vett Virágh András mesterkurzusán Assisiben, ugyanebben az évben elnyerte a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Orgonaverseny különdíját. 1996-ban a Douwe Egberts Alapítvány díjazottja. 2000-ben Fischer Annie ösztöndíjas volt, 2000 és 2001 nyarán a Siófoki Nemzetközi Orgona Mesterkurzus tanára. 2001-től a Tinódi Lantos Sebestyén Református Művészeti Alapiskola igazgatója és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Mesteriskolájának hallgatója. 2002-ben és 2003-ban részt vett David Titterington (London) mesterkurzusán. 2007-től a Székesfehérvári Zeneiskola és Zenei Szakiskola orgonatanára. 2009-2010-ben 3 turnén összesen 24 koncerten lépett fel Sass Sylvia operaénekesnővel közösen. Sikeres hangversenyeket adott Magyarországon, Finnországban, Romániában, Ausztriában, Szlovákiában, Szerbiában, Olaszországban, Hollandiában, Franciaországban, Lengyelországban, Németországban és az Egyesült Államokban. Több rádió- és televíziófelvétele készült Magyarországon és külföldön (pl. Kanada, Hollandia, Ausztria). Számos magyar szerző művének ősbemutatója fűződik a nevéhez.

Mészáros János Elek  magyar agrármérnök, talajtani szakmérnök; operaénekes, tenor. A Csillag születik negyedik szériájának győztese. 1971. január 11-én született Alcsútdobozon. 2002-ben elnyerte a Simándy József-díjat, 2009-ben a Csendül a Nóta Nemzetközi Magyarnóta Énekverseny szentlőrinci döntője első helyezettje lett. 2012-ben a barátai javaslatára jelentkezett a Csillag születik című tehetségkutató műsorba, melyet megnyert. 2012. szeptember 16-án Szenes Iván művészeti díjat kapott a névadó dalszerző emlékére rendezett koncerten.

A New York-i Every Praise Gospel Singers mind a 10 tagja különböző zenei stílust képvisel mégis hűek maradtak a gospel gyökereikhez ezzel megalkotva egy széles repertoárt a könnyed dallamokon át az acapelláig. A kórus oszlopos tagja és egyben vezetője J. David Bratton. A californiai Vallejoban született, zenei tanulmányait hamar elkezdte. Karrierje az egyetem legjobb és egyben legrégebbi kórusában kezdődött ahol billentyűsként hívta fel magára a figyelmet kiemelkedő tehetségével. 2008-ban 'selah' című dalát 'legjobb gospel dal' kategóriában jelölték a Dove díjkiosztón. Az 'Every Praise' szerzője 10 héten át uralta az amerikai Billboard lista első helyét, majd 2014-ben díjat nyert a Stellar Díjkosztón. A műsor rangját jelzi, hogy a kórus a magyarországi turnéjára egyenesen a Vatikánból érkezik a Rai Uno televízió adventi koncert felvételéről.

További információ és jegyvásárlási lehetőség a koncert.hu honlapján található. Jegyek 3800,- és 4500,- Forintért kaphatók.

2014.11.30