Tizenöt év után ismét Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny Magyarországon


maestro-solti-nemzetkozi-karmesterverseny

Tizenöt év után rendezik meg ismét Magyarországon a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterversenyt, a Filharmónia Magyarország által szervezett megmérettetésre 40 országból 186 karmester jelentkezett. A televíziós karmesterverseny célja, hogy új karmestercsillagokat mutasson be a nézőknek, másrészt, hogy közelebb vigye a komolyzenét a közönséghez.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezetője hangsúlyozta, hogy színes, izgalmas műsort szeretnének létrehozni, amelyben szórakoztató komolyzene hallható, miközben a nézők a karmesterség „csínját-bínját” is megfigyelhetik. A versenyre 186 karmester nyújtotta be jelentkezését a világ negyven országából, az elődöntőbe negyvenen jutottak – közölte.

A karmester feladata rendkívül komplex, hiszen egy hatvan-nyolcvan-, de akár százfős zenekar, sőt esetenként az ehhez csatlakozó kórus és szólista munkáját kell összehangolnia, átadnia nekik saját zenei elképzeléseit. A versenyen vezénylendő művek között nyitányok, szimfóniatételek, operarészletek, versenyművek és szimfonikus költemények szerepelnek. A versenyzőknek mindhárom forduló teljes repertoárját meg kellett tanulniuk, de a kottahasználat engedélyezett – szólt a jelentkezőkre váró kihívásokról.

Szamosi Szabolcs elmondása szerint a karmesterversenyen a jelentkezőknek így több műfajban is meg kell mutatniuk tehetségüket, mindezt a nézők szombat esténként az M5 csatornán is nyomon követhetik. Az október 3-án megrendezett nyitókoncert november 1-jén lesz látható, míg a döntő december 16-án kerül adásba. A verseny díjátadóját és a gálakoncertet december 30-án tekintheti majd meg a közönség.

A Filharmónia Magyarország ügyvezetője kiemelte, hogy a zsűri öt választottja mellett egy versenyzőt a nézők szavazhatnak be a döntőbe. A verseny első helyezettje 20 ezer euró, a második helyezettje 10 ezer euró, a harmadik helyezettje 5 ezer euró pénzdíjban részesül. A magas pénzjutalmak mellett több díjfelajánlás is segíti majd a karmestertehetségek szakmai karrierjét.

Forrás: MTI

2017.10.30