Játszva, örömmel, könnyedén…

Nem állunk meg – a RÉV Színházi és Nevelési Társulat új bemutatója

01

Nem állunk meg címmel új színházi nevelési előadást mutatott be a RÉV Színházi és Nevelési Társulat a Generációk Házában október 24-én. Az első és második osztályos gyerekeknek szóló komplex program története Mátyás király korában játszódik. A témája az igazságtalanság és az elhallgatás, a kisiskolások számára is befogadható, játékos formában.

Az előadás Mátyás király meséken és improvizációkon alapul. A helyi kiskirályhoz, Hátszegi báróhoz futár érkezik azzal a hírrel, hogy az alig 15 éves Hunyadi Mátyást királlyá koronázták. A báró rettenetesen felháborodik, mondván: El van veszve Magyarország, ha egy csecsemőre bízzuk!

Végül úgy dönt, hogy nem adja tovább a hírt, hanem hazugságban tartja alattvalóit. Ki nem állhatja a gyerekeket, ezért arra hivatkozva, hogy jön a török veszedelem, bezáratja az iskolát, sőt, általános szobafogságot hirdet. Telik-múlik az idő, a török csak nem jön. Az emberek egyre elégedetlenebbek, sejtik, hogy valami nem stimmel. Addig-addig, hogy a gyerekeket kimenekítik a faluból a közeli erdőbe, ahol egy rejtekhelyen átvészelhetik a bizonytalan helyzetet.

A színházi nevelési előadás „premierjének” a Radnóti Miklós Általános Iskola 2. osztályos tanulói voltak részesei. Lelkesen vetették bele magukat a játékba, a pillanat tört része alatt hátszegi iskolásokká lényegültek át. Közös tutajt építve jutottak keresztül a menedékhez vezető mocsáron és sok kalandon.

A színész-drámatanárok terelgetésével izgalmas helyzetekben tanulhatták az együttműködést, figyelmet és önállóságot. Az eleven kicsik közösen hoztak döntéseket, terveztek, szerveztek és alkottak, egy mini civilizációt teremtettek. És mindezt játszva, örömmel, könnyedén.

A történet legfontosabb pontja, a Mátyás mesékhez hűen, az igazság pillanata, amikor Hátszegi bárónak szembe kell néznie a gyerekek és az álruhája mögül előbukkanó Mátyás király számonkérésével.

A RÉV Társulat most először készített a legfiatalabb iskolás korosztálynak szóló előadást. Az új kihívást remekül teljesítették, élvezetes, emlékezetes és tanulságos élménnyel gazdagították az ifjú résztvevőket.

A Nem állunk meg a RÉV Színházi és Nevelési Társulat és a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ koprodukciója.

Színész-drámatanárok: Bálint Betty, Nagy Zsolt Zsozsa, Szántó Dániel és Balla Richie (az ősz elején vele készült interjúnk itt olvasható
Rendező: Hajós Zsuzsa (Kerekasztal Színházi Nevelési Központ)
Dramaturg és színházi nevelési konzulens: Patonay Anita (Káva Kulturális Műhely)

Szabados Éva
Fotók: Mezősi Kristóf

2017.10.26