Szöllősi Mátyás kapta az idei Margó-díjat


szollosi-matyas-valtoaram

Idén a legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat Szöllősi Mátyás kapta Váltóáram című könyvéért az október 22-én, vasárnap zárult Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron, a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíjasa pedig Tóth Kinga lett. A Margó-díjat, amellyel félmillió forintos pénzdíj is jár, harmadik alkalommal adták át.

Szöllősi Mátyás költőként debütált, írt már drámát, volt szerkesztő és fotóriporter. Első prózakötetében kilenc novella szerepel, amelyek szervező eleme az Orion felrobbant csillagának mindent beterítő fénye, ez azonban csak a háttér, valójában a könyv hétköznapi történések láncolata.

Szöllősi Mátyás egyetemi tanulmányait 2004-2010 között végezte a budapesti Károli Gáspár Református Egyetemen. 2004 óta publikál különböző folyóiratokban, többek között a 2000, az Alföld, az Élet és Irodalom, a Hitel, a Jelenkor, a Kortárs, a Mozgó Világ és a Látó közölte írásait. 2006-ban alapító szerkesztője volt az Ártér irodalmi, képzőművészeti és kulturális periodikának, valamint szerkesztője az Újnautilus irodalmi és kulturális portálnak. 2010-ben jelent meg Aktív kórterem című kötete, 2011-ben Állapotok – negyvenöt töredék című könyve. Első prózai munkája az Európa Könyvkiadó gondozásában megjelent Váltóáram című elbeszéléskötet.

Hétszer szerepelt a Magvető Könyvkiadó által évente megjelentetett Szép versek című antológiában. Két drámája (Kánikula; Lassan, visszatartva) szerepelt a Pécsi Országos Színházi Találkozó keretein belül évente megrendezésre kerülő Nyílt fórumon. Utóbbi mű – felolvasószínházi formában – a Nemzeti Színházban is bemutatásra került 2014-ben. 2008 és 2014 között rendszeresen közölt kritikákat legfőképp kortárs irodalmi szerzők műveiről, illetve komolyzenei koncertekről. Szerkesztőként dolgozott több szépirodalmi és kulturális folyóiratnál. Fotóriporterként is dolgozik, a Budapest Katalógus szerkesztője, valamint számos egyéni portré- és dokumentarista sorozat készítője.

A Margó-díj mellett a Fővárosi Önkormányzat és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. támogatásában a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját is kihirdették: olyan 35 év alatti elsőkötetes írónak, aki egyéni látásmódjával, friss, izgalmas könyvével érdemelte ki az elismerést. A díjat Holdvilágképűek című könyvéért Tóth Kinga kapta. A pénzjutalom mellett Budapest élménycsomaggal is jár a program különdíja, amelyet a Főváros olyan fiatalok támogatására hívott életre, akik kreatív gondolkodásukkal és egyedi hangvételükkel hiánypótlóak Budapest kulturális életében.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében megvalósult négynapos rendezvényen számos magyar kötet és külföldi szerző mutatkozott be, beszélgetéseket, koncerteket és gyerekprogramokat szerveztek. A következő Margó Irodalmi Fesztivált 2018 nyarán rendezik meg.

Forrás: MTI

2017.10.24