Nagyszabású belga filmünnepen lesz az új Szász János-film premierje


a-hentes-a-kurva-es-a-felszemu

A hentes, a k*rva és a félszemű című Hegedűs D. Géza, Gryllus Dorka és Nagy Zsolt főszereplésével készült „kegyetlen mese” európai premierje a 44. Genti Filmfesztiválon lesz Szász János részvételével.

Szász János (Woyzeck, Witman fiúk, A nagy füzet) új alkotásával húsz év után tér vissza a nagyszabású nemzetközi filmfesztiválra az Észak Firenzéjeként emlegetett belgiumi Gentbe. A világszerte jegyzett magyar rendező 1997-ben Witman fiúk című filmjével már elnyerte a belga fesztivál fődíját, és a napokban személyes részvételével tartják a rangos filmünnep versenyprogramjában A hentes, a k*rva és a félszemű című új alkotásának európai premierjét. A Filmalap támogatással készült „kegyetlen mese húsról, szerelemről és gyilkosságról” főszerepeiben Hegedűs D. Géza, Gryllus Dorka és Nagy Zsolt látható.

A jómódú hentes kiskirályként él az első világháború utáni Magyarországon. Egy nap régi üzlettársa, a kegyvesztett félszemű csendőrtiszt egy nővel menekül a falujába. Az idegen asszony jelenléte feltüzeli a mészárszék életunt tulajdonosát, aki munkát ad mindkettőjüknek. Amikor a nőről kiderül, hogy Pesten örömlány volt, a hentes pénzzel próbálja megvenni szerelmét. A pár belemegy a játékba, és veszélyes alkudozás veszi kezdetét: egyikük sem tudhatja, ki fog hátba szúrni kit, ha végül eljön az elszámolás ideje.

Szász János új filmjének forgatókönyvét Bodzsár Márk (Isteni műszak) közreműködésével írta. A cselekmény fő helyszínei, a mészárszék, a húsüzem és a bordélyház egyedi látványát Valcz Gábor (Moszkva tér, Isteni műszak, Swing) tervezte. Az alkotás operatőre Máthé Tibor volt, aki korábban már együtt dolgozott Szásszal a Woyzeck és a Witman fiúk című nagy sikerű alkotásokon.

A hentes, a k*rva és a félszemű az Unio Film gyártásában készült, és 2018 elején lesz látható a magyar mozikban a Big Bang Média forgalmazásában. Az október 20-ig tartó 44. Genti Filmfesztivál versenyprogramjában Török Ferenc többszörös fesztiváldíj nyertes 1945 című alkotása is részt vesz.

Magyar Nemzeti Filmarchívum

2017.10.20