1267

Tarolt a Jupiter holdja Katalóniában


mundruczo-kornel-sitges

Hat fesztiválról tíz trófea! – Mundruczó Kornél filmjét az elmúlt hetekben a norvégiai Haugesund, a belgiumi Ostende, Párizs, az operatőrök nagyszabású fesztiválja Bitolában és a grúziai Batumi nemzetközi filmünnepe is rangos díjakkal méltatta. A katalóniai Sitges-ben 50. születésnapját ünneplő nagy presztízsű filmfesztivál a Jupiter holdját a fődíjával, a legjobb effektek díjával, sőt Mundruczót munkássága elismeréseként a „Time Machine” különdíjjal is kitüntette a hétvégén.

Világszerte kiemelkedő sikerrel szerepel a nemzetközi filmversenyeken Mundruczó Kornél Jupiter holdja című alkotása, melyet a májusi cannes-i filmfesztiválon tartott világpremiert követően 45 országban vásároltak meg a helyi forgalmazók.

A Jupiter holdja egy olyan világban játszódik, ahol elveszítettük az erkölcsi kapaszkodókat. Zuhanunk. Elfelejtettünk felfelé nézni. Korunk Európájában, olyan sorsfordító helyzetekben, mint a menekültválság, nincs iránytűnk ahhoz, hogyan kell helyes döntéseket hozni. Engem a legjobban az foglalkoztat, hogy létezik-e közös hit, ami összeköthet még minket. Van-e megváltódás? Mi adhat reményt a legnehezebb időkben?” – teszi fel a kérdést Mundruczó Kornél legutóbbi filmjével.

A Jupiter holdját Norvégia elsőszámú nemzetközi filmfesztiválján, Haugesundban a nemzetközi zsűri az Ökumenikus Filmdíjjal tüntette ki, indoklásuk szerint „eredeti, ambiciózus és egzisztencialista alkotás” született. A szakmai ítészek mellett a diákzsűri is a magyar filmet díjazta Haugesundban.

A párizsi Forum des Images-ban immár 23. alkalommal megrendezett L’Etrange filmfesztivál a fődíjával jutalmazta Mundruczó alkotását szeptember közepén.

A belgiumi Ostende filmfesztiválján Mundruczó Kornél csillagot kapott, mellyel olyan világhírű alkotók sorába lépett, mint Charlotte Rampling, Mathias Shoenaerts és a Dardenne-fivérek. Ugyanezen a fesztiválon a Jupiter holdja operatőrét, Rév Marcellt is díjazták. Sőt az operatőrök legnagyobb presztízsű nemzetközi fesztiválján, melyet idén 38. alkalommal rendeztek meg a macedóniai Bitolában, a szakma zsűri Rév Marcellt tüntette ki az Arany Kamera 300 fődíjjal, az indoklásban kiemelte az ifjú magyar operatőr „megdöbbentő vizuális energiáját és kitűnő kreativitását”. Grúziában, a Batumiban megrendezett nemzetközi filmfesztiválon szeptember végén a Jupiter holdjában nyújtott alakításáért Merab Ninidze nyerte a legjobb színész díját.

255 alkotás felvonultatásával, Guillermo del Toro, Susan Sarandon, William Friedkin, Dario Argento, Udo Kier, Johnnie To és Mundruczó Kornél részvételével az 50. születésnapját ünnepelte az elmúlt héten a fantasztikus filmek legnagyobb fesztiválja a katalóniai Sitges-ben. A nagy presztízsű filmünnep Mundruczót rendezői munkássága elismeréseként a „Time Machine” díjával tüntette ki október 13-án, pénteken este, majd szombaton bejelentették, hogy a versenyprogramban szereplő Jupiter holdjáért a magyar rendező veheti át a fesztivál fődíját és a legjobb effektekért járó trófeát is.

A Jupiter holdja a hitről, a megváltódásról, a csoda lehetőségéről szól, egy különös barátság történetén keresztül. Egy menekülő fiút, Aryant, meglőnek a határon. Csodálatos módon levitálni kezd. A menekülttábor racionális, meghasonlott orvosa, Dr. Stern kimenekíti őt, mert üzletet lát a fiú különös képességében. Útlevelet ígér neki, a fiú pedig rááll a kétes szövetségre. A csodával való találkozás azonban felbolygatja az orvos életét. Új válaszokat kell találnia mindenre, amiben eddig hitt.

A film magyar-német koprodukcióban készült a Proton Cinema gyártásában, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával. Bővebb információ itt található róla.

Magyar Nemzeti Filmalap

2017.10.17