Filmalap Inkubátor Program 2017: Íme a 10 döntős


filmalap-inkubator-infografika

Rekordszámú, 71 beérkezett pályázatból választották ki a Filmalap Inkubátor Program mentorai azt a 10 továbbjutót, akik hamarosan megkezdik a közös munkát a Filmalap forgatókönyvfejlesztő csapatával. A 2015-ben indított kezdeményezés célja, hogy támogassa a fiatal filmesek innovatív, kísérletező alkotói bemutatkozását.

A Filmalap 2017-es Inkubátor Programjára diplomás, de egész estés mozifilmet még be nem mutatott elsőfilmes rendezők jelentkezhettek, és azok a direktorok is, akik rövidfilmjükkel nemzetközi filmfesztiválokon szerepeltek. A rekordszámú, 71 beérkezett pályázat közül a szakmai mentorok alkotta előzsűri – Stalter Judit producer, Zabezsinszkij Éva forgatókönyvíró, Esztergályos Krisztina, Reisz Gábor és Madarász Isti forgatókönyvíró-rendezők – választotta ki a 10 továbbjutó filmtervet.

A továbbjutók között van a Szép alak-ért Diák Oscar-díjra jelölt Kis Hajni, a Magyar Filmkritikusok legjobb dokumentumfilm díjával kitüntetett Azok című alkotást jegyző Meggyes Krisztina, a számtalan fesztiváldíjjal kitüntette Szalontüdő című rövidfilmmel befutott Szirmai Márton és a Lőrincz Nándor – Nagy Bálint alkotópáros is, akiknek a Parfüm című Boggie videóklipjét több millióan nézték meg az interneten néhány nap alatt.

A 2017-es Filmalap Inkubátor Program továbbjutói:

Ágói Krisztina: Hagyjátok meghalni Zsigát!
Grosan Cristina: A legjobb dolgokon bőgni kell
Haragonics Sára: Szia Sári! (dokumentumfilm)
Kis Hajni: 189 nap
Kölcsey Levente: Közöny
Meggyes Krisztina: Hiányzó 10 óra (dokumentumfilm)
Lőrincz Nándor – Nagy Bálint: Garázsmenet
Oláh Judit: Tábor (dokumentumfilm)
Szirmai Márton: Hol rontottam el? (animáció)
Vízkeleti Dániel: Puszták asszonya

A 10 döntős pályázati úton részesül a Filmalap 2 millió forint értékű forgatókönyv-fejlesztési támogatásában a Filmalap fejlesztő csapatának közreműködésével. Öt hónap áll az alkotók rendelkezésére a forgatókönyvek elkészítésére, majd a döntősök a március végi Pitch Fórumon mérettetnek meg a szakmai közönség előtt. A 10 filmterv közül végül legfeljebb hármat a szakmai zsűri és további kettőt a meghívott közönség (rendezők, producerek, kritikusok, filmes szakemberek) választ majd ki.

A kiválasztott filmek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 62 millió, a dokumentumfilmeknél 22 millió, az animációs filmeknél pedig 82 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor Program. A fiatal alkotók emellett a filmkészítés során igénybe vehetik a Filmalap szakmai támogatását.

Az Inkubátor Program első nyertesei közül Vékes Csaba Hetedik alabárdos című vígjátéka készült el elsőként, világpremierjére az A-kategóriás montreali nemzetközi filmfesztiválon került sor, és nemrég bemutatták a hazai mozikban is. Már az utómunkánál tart Szilágyi Zsófia Egy nap című hiperrealista filmje és Csuja László Virágvölgy című road movie-ja is.

Jelenleg még forog Zurbó Dorottya Hat könnyű lecke című dokumentumfilmje, egy Magyarországra került szomáliai menekült lány hétköznapi küzdelmeiről. Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Műanyag égbolt című sci-fi animációja is készül, amely egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, ám emberi húsból táplálkozó növényt kísérleteznek ki.

Bővebben a pályázatról itt olvashatók információk
Filmalap Inkubátor Program a Facebook-on

Magyar Nemzeti Filmarchívum

2017.10.06