1126

Nem volt egy Michelangelo a farkasvári szobrász


farkasvar-manda

Be kell vallanunk, azért a római szobrászok, legalábbis a provinciákban működők, nem nagyon érték el görög elődeik színvonalát. Hogy úgy mondjam, elég esetlegesnek, elnagyoltnak is tűnnek azok a sírszobrok is, amik Aquincumból, az egykori helytartói városból kerültek elő. Még inkább elmondhatjuk ezt a most 3D-ben is tanulmányozható, Szentendrén, a rómaiak által Farkasvárnak (Ulcisia Castra) nevezett katonai településen talált dombormű töredékéről. Ami nem valami szemet gyönyörködtető alkotás.

De talán nem nem is ez volt az alkotó célja, talán csak valami gyerek próbálkozott meg a szobrászkodással egy fazekasműhelyből elcsent agyagot használva. Ki tudja már, mi volt ennek a 16 centiméter magas domborműnek a története. Sokkal többet tudunk viszont az amatőr szobrász által ábrázolt két római istenről, akik, mint az köztudott, az Olümposz lakóinak a „klónjai” voltak. Pontosabban az történt, hogy az ezek szerint nem annyira fantáziadús rómaiak átnevezve, de tulajdonságaikat megtartva átvették a görögöktől az egész istenkollekciót.

Így lett Aphroditéből Vénusz, aki Rómában szintén a szerelem, a szépség és a termékenység istennője volt. És ugyanúgy, mint a görög Érosz, Ámor is a szépség és a háború istenének nászából született meg Rómában. Játékszernek tűnő íjjal és nyíllal felszerelt, pubertáskorban lévő vagy fiatalabb, kissé elhízott fiúcskának szokták ábrázolni, a barokkban meg mindezt alaposan eltúlozva úgynevezett puttókat csináltak belőle. Vénusz és Mars amúgy nem voltak valami jó szülők, Ámort ezért Jupiter főisten maga nevelte fel. Hogy aztán a kamasz egy halandóba, Pszichébe szeretett bele, az nyilván nem a neveltetésén múlott. Jupiter minden esetre Ámor segítségére sietett, mikor Psziché nagyon mély álomba merült. Felébresztette, sőt, később még az istenek sorába is emelte a szépséges hölgyet.

Ámor anyját amúgy több alakban is tisztelték a rómaiak. Így volt megtisztító, viszályhozó, házasságőrző, szerencsés, de szépfenekű (callipigus) Vénusz is.

Pálffy Lajos
Forrás: mandarchiv.hu

2017.10.06