Ünnepi koncertek, új szólista és családbarát bérletkonstrukció

Tudósításunk a Győri Filharmonikus Zenekar sajtótájékoztatójáról

01

A zene világnapján, október 1-jén indult el a Győri Filharmonikus Zenekar ünnepi évada, melynek újdonságairól sajtótájékoztatón számoltak be. Fűke Géza igazgató elmondta, hogy ebben az évben is szeretnének minden koncertet különlegessé varázsolni a közönség számára. Ezt segítik a szakrális helyszínek, a győri Nagyboldogasszony-székesegyház és az evangélikus Öregtemplom, ahol a tervek szerint többek között Verdi Requiemje és Giacchino Rossini Stabat Mater című műve csendül fel majd. Az új, „17:18” elnevezésű bérletsorozattal pedig a családok és a Győr környékiek életébe is szeretnék becsempészni a muzsikát.

Fűke Géza kiemelte, hogy a szimfonikus zene gyökerei szorosan kapcsolódnak az egyházhoz. Ennek tiszteletére az idei évadban nagy hangsúlyt fektetnek a szakrális ünnepekre. A halottak napja, az advent és a húsvét mellett idén a reformáció 500. évfordulójára is koncertekkel készülnek.

Dr. Veres András győri megyéspüspök örömét fejezte ki, hogy méltó helyszínt biztosíthatnak az eleve templomi térre íródott daraboknak. Reményei szerint Verdi Requiemjével mutathatják be a nagyközönségnek a felújított székesegyházat.

Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke arról számolt be, hogy az Öregtemplom, mely rendszeresen helyet ad a zenekar koncertjeinek, szintén felújítás alatt áll. Új lehetőségekkel gazdagítja a templomot, hogy orgonája nemcsak megújul, hanem ki is bővül. Az Öregtemplomban idén többek között a reformáció 500. évfordulója alkalmából fog megszólalni Felix Mendelssohn-Bartholdy V. „Reformáció” című szimfóniája. Emellett december 17-én, aranyvasárnap Salzburgi karácsony címmel rendeznek koncertet Bényi Tibor vezetésével. Március 28-án pedig Giacchino Rossini Stabat Mater című művét adják elő.

Berkes Kálmán, a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője ismertette az évad legizgalmasabb koncertjeit. Többek között megosztotta, mennyire mélyen érinti, hogy éppen egyik legkedvesebb zenészkollégája és barátja, Kocsis Zoltán halálának egyéves évfordulóján fogják játszani Verdi Requiemjét.

Az év szuperprodukciója Bizet Carmen című operája lesz, melyet 2018. január 5-én adnak elő az Audi Arénában. A főbb szerepeket Oleszja Petrova, Pataki Adorján és Sebestyén Miklós fogják énekelni, közreműködik a Nemzeti Énekkar, vezényel Attilio Tomasello.

A Győri Filharmonikus Zenekar rangos vendégművészek fellépésével zárja idei szezonját. Michael Martin Kofler, a salzburgi Mozarteum világhírű professzora, a Müncheni Filharmonikusok szóló fuvolaművésze ezúttal karmesterként is bemutatkozik. Mozart 1772-ben írott olasz opera seriája, a Lucio Silla nyitányát és Schubert varázslatos V. szimfóniáját dirigálja majd. Feleségével, a kiváló hárfaművésznő Regine Koflerrel pedig Mozart különleges és népszerű fuvola-hárfaversenyét is előadják majd.

A sajtótájékoztatón bemutatkozott a zenekar új szólistája, Budai Sándor, aki a Brüsszeli Szimfonikusoktól tért vissza hazájába. A fiatal zenész megfogalmazta, hogy számára a győri zenekar nem annyira munkahelyet, hanem inkább barátokat jelent. Budai Sándor nagybőgő szakon a Bécsi Zeneakadémián kezdte meg tanulmányait, majd a budapesti Zeneakadémián szerzett diplomát. A győri közönség egy, Magyarországon ritkán hallható, Kuszevickij nagybőgőverseny szólistájaként hallhatja őt először.

Az 50 éves együttes idén egy nagyszerű kezdeményezéssel szeretne lehetőséget nyitni a gyermekes családok és az agglomerációban élők számára. Fűke Géza elmondta, hogy az új bérletben szereplő „17:18”-as koncertek alkalmával a Richter Terem épületében gyermekmegőrző üzemel majd, ahol képzett óvónők fognak foglalkozásokat tartani a legkisebbeknek. A felnőttek így nyugodtan élvezhetik a zenét, nagyobb gyermekük számára pedig 50%-os kedvezménnyel vásárolhatják meg „17:18”-as bérletét.

A zenekar ugyanakkor azoknak a komolyzene iránt érdeklődőknek is szeretne kedvezni, akik Győr vonzáskörzetében élnek, és a munkájuk befejezése után már nem lenne lehetőségük és idejük visszajönni egy esti előadást meghallgatni.

A koncerteket hétköznapokon tartják, tervezett időtartamuk 60-70 perc. Reméljük, így egyre többeknek nyílik alkalma az igényes és tartalmas kikapcsolódásra.

Szabados Éva
Fotók: Vas Balázs

2017.10.04