Stanley Jordanék varázslata

Felállva ünnepelték a világsztárokat a fertőrákosi barlangszínházban

01

Felállva ünnepelte a közönség Stanley Jordan jazzgitáros és barátai fellépését a fertőrákosi barlangszínház évadzárásán. A világsztárok játékukkal teljesen elvarázsolták a közönséget, akik nem akarták őket leengedni a színpadról: két ráadásszámot is adtak, így majd fél órával hosszabb volt a koncertjük a tervezettnél.

Stanley Jordan, a nemzetközi jazzélet sztárgitárosa, zeneszerzője koncertezett a fertőrákosi barlangszínházban. Először játszott együtt a műfaj egyik legnagyobb basszusgitáros csillagával, a virtuóz chilei Christian Galvezzel és két magyar zenészlegendával, Horváth Kornél ütőssel, valamint Dörnyei Gábor dobossal. A négy remek zenész még soha nem muzsikált együtt ilyen formációban, ezért világpremiernek számított a közös fellépésük, és ez a fokozott érdeklődésen is meglátszott. Gyorsan elfogytak a jegyek a nem mindennapi eseményre.

Zsúfolásig megtelt a barlangszínház a szombat esti koncertre, a magyar érdeklődők mellett osztrák, orosz, olasz, német, szlovák és lengyel nézők is érkeztek, hogy lássák a virtuóz zenei klasszisokat, akik mindent beleadtak ezen az estén, és olyan koncertélményt nyújtottak, amely sokáig emlékezetes marad nemcsak a nézők, hanem az ő számukra is.

A hatalmas siker után dedikáltak a zenészek, akik több mint két órán keresztül a legmagasabb színvonalon szórakoztatták a jazzrajongókat, tisztelegve Bartók Béla szellemisége előtt is. Érdekesség egyébként, hogy a soproni KultKapuK rendezvényen a Liszt Központban elhelyezett és Japánból érkezett Jamaha típusú zongorán először Stanley Jordan játszott a fertőrákosi barlangszínházi koncertjén. Ez a zongora a kulturális központban marad, és az év végén az ott megnyíló kávézóban használják majd koncertek, fellépések, zenei programok alkalmával.

A fertőrákosi barlangszínház nézettsége a tavalyi 62 százalék után idén jóval nagyobb előadásszám mellett elérte a 76 százalékot. A mostani zárókoncert már irányvonalat is mutatott a következő szezonra, amelyet októberben hirdetnek meg. Ami biztos, világsztárokban továbbra sem lesz hiány, hiszen jövőre megrendezik a leghűségesebb városban az ország első nemzetközi ütőhangszeres fesztiválját, a SopronDrum-ot, amelynek keretében egy újabb jazzcsillag, Richard Bona is színpadra lép. A Soproni Ünnepi Hetekre pedig más műfajokból – így komolyzenéből – érkező sztárokat is várnak.

Varga Róbert
Fotók: Torma Sándor
Soproni Petőfi Színház

2017.10.03