Felfedező Nap a Rábában

Ipartörténeti túrán jártunk

A Turizmus Világnapjához kapcsolódóan szeptember 27-én nyílt napot tartott a Rába Járműipari Holding. Az érdeklődők lehetőséget kaptak arra, hogy csoportos vezetés keretében ellátogassanak a 2011-ben létesített Technológiai Centrumba és megismerkedjenek a cég múltjával és jelenével. A Rába fénykorában aligha volt olyan győri család, amelyikben ne lett volna valaki, aki az üzemben dolgozott. Nem véletlen hát, hogy a Felfedező Napon minden turnus maximális létszámmal indult.

A látogatás első programpontja egy tavaly, a gyár alapításának 120. évfordulója alkalmából készített rövidfilm megtekintése volt. A mintegy kétezer embert foglalkoztató holding három üzletágból áll: a Rába Futómű Kft-ből, Járműalkatrész Gyártó és Kereskedelmi Kft-ből és a Rába Jármű Kft-ből. A film révén áttekintést kaptunk a vállalat tevékenységi köréről és termékeiről, a globális gyártási folyamatokról, a cég által alkalmazott technológiákról és a Rába által támogatott életpálya modellről. Ezt követően léptünk be a kiállítótérbe, ahol a falra függesztett paravánok révén a cég történetének legfontosabb momentumait ismerhettük meg; a tárlókban pedig a holding elődjének, a Magyar Waggon- és Gépgyár Rt. alapításának eredeti dokumentumait láthattuk. A kiállítás legérdekesebb része természetesen az az öt muzeális jármű volt, amit évtizedekkel ezelőtt gyártottak a vállalat csarnokaiban. Itt látható például egy Rába Mindenes traktor, egy 1948-ban készült jobb kormányos tűzoltóautó és az igazi kuriózum, a Botond harckocsi, amit 1938-ban gyártottak. Ebből ez az egyetlen darab létezik, mert a többi példányt a II. világháború után megsemmisítették.

Természetesen a cég mai termékeivel is megismerkedhettünk: új típusú járműveket, modelleket, futóműveket szemrevételezhettünk közvetlen közelről. A gyűjtemény önmagában is igazán látványos, mégis sokat jelentett az, hogy a túrát két itt dolgozó szakember vezette, akik sok plusz információt és érdekességet osztottak meg a látogatókkal, s minden felmerülő kérdést igyekeztek megválaszolni.

A nagy sikeren felbuzdulva a szervezők tervezik további nyílt napok meghirdetését, de jó ha tudják:  nem kell feltétlenül erre várakozniuk. A Technológiai Centrum ugyanis előzetes bejelentkezést követőn bármikor megtekinthető.

Berente Erika
Fotók: Vida Ágnes

2017.10.02