Frakk, a macskák réme

Évadnyitó előadás a Vaskakas Bábszínházban

frakk1

Október 1-én tartotta évadnyitó előadását a Vaskakas Bábszínház a „Frakk a macskák réme” című mesével, melyet Bálint Ágnes nyomán Nagy Orsolya írt színpadra. Ki ne ismerné Frakkot és a két lusta, szemtelen cicust, valamint gazdáikat, Irma nénit és Károly bácsit, hiszen a történetükön több generáció nőtt fel.

Irma néni kedvencei, Lukrécia és Szerénke, békés lustaságban tengetik napjaikat, és már az egerészéshez sincs kedvük. De ezt senki nem bánja a csendes kis kertes házban. Na jó, talán egy kicsit Károly bácsi, aki nem annyira kedveli a szemtelen cicusokat. Azonban minden egy csapásra megváltozik, amikor egy harcias, macskát kergetni mindig kész vizsla érkezik a házhoz. Frakk először csak vendégségbe jön, mert a gazdája elutazott, és Károly bácsit kérte meg, hogy vegye gondjaiba a kutyáját egy időre. Frakk megjelenésével azonnal elkezdődik a kutya-macska háború, melynek kiváltó oka legfőképpen a kolbász, a sült csirkecomb vagy épp a pástétom torta. Károly bácsi születésnapjára lelkesen készülődve fegyverszünetet kötnek ugyan, de a béke nem tart sokáig. Mégis, amikor Frakk gazdája hazaérkezik külföldről, és eljön a búcsú ideje, mindenkinek összeszorul a szíve. Egyszerre üresnek és csendesnek tűnik a kicsi ház. Ám a cicusok és Irma néni meglepetésére Frakk visszatér, mert a gazdája végleg külföldre költözik. Így kezdődhet minden elölről…

A lendületes, vidám előadás igazi élmény volt, és bizony bevallom, nemcsak a gyerekek élvezték. A felcsendülő „egy cica, két cica, száz cica haj…” című dalnál a közönségnek is kedve lett volna dalra fakadni. Az ötletes díszlet, a színészi teljesítmény kerek egésszé kovácsolta a produkciót, ahol számos meglepetés várta az ifjú nézőket. Egy teljesen új, kifejezetten gyermekek részére kialakított színházteremben nézhettük végig Frakk történetét, majd a végén a gyerkőcök „vaskakas” sípot kaptak, hogy hírül vigyék: elkezdődött az ÉVAD. E a nemes feladatnak a teljesítésére azon nyomban sor is került.

Ne feledjük, mennyi további fantasztikus élmény várhat arra a gyerkőcre, aki rendszeresen látogatja a Vaskakas Bábszínház előadásait. Például karkötőket gyűjthet, melyeket beváltva lehetősége nyílik találkozni a kedvenc bábszínészével, aki még az oviba, suliba is elkíséri, sőt szívesen fagyizik vagy piknikezik vele. Azért is öröm az ilyen ötleteket látni, mert a gyermekekből minőségi színházat kedvelő felnőtteket érlelnek. Köszönjük a Vaskakas Bábszínháznak!

A Frakk, a macskák réme az idei évadban lesz látható a Vaskakas Bábszínházban. Az előadás színlapja itt olvasható.

Bári Edit
Fotók: Orosz Sándor – Vaskakas Bábszínház

2017.10.02