Csak gyermeki, tiszta szívvel...

A padlás a Győri Nemzeti Színházban

címlap

Igazi mesével találkozni ritka pillanat, pedig olyan a szívnek, mint oázis a sivatagban. Bölcs tanításokkal gazdagít, és helyreállítja bennünk a feje tetejére állt világot. Titkon sok felnőtt vágyik gyógyító varázslatukra. Ezért is öröm, hogy szeptember 30-tól a Győri Nemzeti Színházban huszonhárom év után újra látható A padlás című „félig mese-félig musical”. Ezúttal a Kisfaludy Teremben elevenedik meg Rádiós és barátai története.

A padlás képes szórakoztatni és elgondolkodtatni a felnőtteket, ugyanakkor bájos hőseivel és remek muzsikájával elvarázsolja a gyerekeket is. Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter közös alkotásával áthidalta a fényév távolságot – csillagok és több száz éves szellemek üzenetét foglalták szépséges dallamokba. Ez az üzenet időtlen, az élet és halál mélységeit is érinti, mégis megőrzi a könnyed játékosságot. A rejtett rétegekből átsejlik a magány, az elmúlás, a diktatúra árnyéka, miközben megerősíti bennünk, hogy az őszinte szeretet és a lélek derűje le tudja győzni a sötétséget.

 „Fényév távolság,
csak hallgatom, csak bámulom.
Zengő fényország,
hogy láss csodát, egy életen át.

Nézem tisztaságát, mégsem értem,
hallom hangjait, és el nem érem,
ott a tenger, itt az én hajóm.”

A padlás 1986 nyarán Zsennyén született. Negyed évszázad után Presser Gábor így emlékszik a kezdetre: „...ha nincs meg ez a varázslatos történet, akkor nyilván semmi nem történik. Megszületett Dusán szívében, fejében, lelkében, ráadásul még le is tudta írni. Onnantól számít az egész.”
Presser saját bevallása szerint Rádiós szerepét Kaszás Attilára írta. Az alkotás ideje alatt Radnóti Zsuzsa édesanyja több alkalommal megvendégelte az alkotókat szilvás gombóccal, ennek emlékére született a musical egyik népszerű dala.

„Szilvásgombóc, ó-ó-ó-ó, megkóstolható,
Benne van a kenyér, benne van a víz,
Benne van a tudás, benne van az íz,
Benne van az idő, benne van a só,
Benne van a válasz, embernek lenni jó.”

Hogy jól csak a szívünkkel láthatunk, ezt a világ egyik leghíresebb igaz-meséjének írója, Saint-Exupéry már tanította nekünk. A padlás is erre emlékeztethet minden nézőt és játszót. Egy igazi örökzöld alkotásról van szó. Hogy mennyire? A Vígszínházban, az 1988-as ősbemutató helyszínén 2013-ban ünnepelték a 800. előadást. Győrben is hasonló sikereket kívánunk a lelkesedéssel és profizmussal játszó színészeknek. 

„Ég és föld között itt áll a padlás
értsd meg amikor jelt adunk
lásd a kikötőt, itt vagyunk
várjuk, hogy ránk találj.”

A darab teljes színlapja a Győri Nemzeti Színház honlapján tekinthető meg.

Szabados Éva
Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

Forrás: Wikipédia, zeneszoveg.hu

 

2017.09.29