A fröccsnek reneszánsza van

Tudósításunk a XIII. Győri Rotary Fröccsnapok és Győri Legendák Napja sajtótájékoztatójáról

01

Idén szeptember 29. és október 1. között rendezik meg a XIII. Győri Rotary Fröccsnapokat és Győri Legendák Napját a Széchenyi téren. A rendezvényről Szeles Szabolcs, Győr Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője, Vidos László, a Rotary Club Győr soros elnöke és Dr. Horváth József, a Rotary Club Győr alapító elnöke beszélt. Majd Tóthné dr. Kardos Krisztina, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója ismertette a programokat. A résztvevők máris ízelítőt kaphattak a legendákból és anekdotákból, melyek Győrt és az igazi hungarikumnak számító fröccsöt övezik.

Szeles Szabolcs a lokálpatriotizmus egyik nemes megnyilvánulásának nevezte a Rotary Club Győr által életre hívott és a város által támogatott rendezvényt, melynek középpontjában a fröccs áll. Jedlik Ányos találmányának újra reneszánsza van. A Fröccsnapok pedig tisztelgés Győr város itala előtt – mondta Dr. Horváth József, a rendezvény ötletgazdája. A Rotary Club Győr alapító elnöke szerint egyenesen kultúrtörténeti mérföldkő a szóda, hiszen már a görögök is ittak vegyített italt, és Goethe is vízzel itta a bort. Ám Jedlik Ányosnak köszönhető, hogy megszületett a bármikor előállítható gyöngyöző, frissítő ital: a fröccs, melynek Vörösmarty Mihály lett a keresztapja.

Az első jótékonysági est, mely a Fröccsnapok elődjének tekinthető, a Hotel Konferencia dísztermében volt, ahol Dr. Horváth József bejelentette, hogy védjegy oltalom alá helyezte a „Fröccs Városa” szóösszetételt. Aztán az évek során Győr városával szorosan együttműködve minden évben megjelent a Rotary Club egy-egy nagyobb fesztiválhoz kapcsolódva fröccskínáló faházával. Az idők során pedig fröccsfesztivállá fejlődött a rendezvény, mely Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata javaslatára a Győri Legendák Napjával egyidejűleg kerül megrendezésre a Rotary Club Győr és a Győri Művészeti és Fesztiválközpont közös szervezésében.

Tóthné dr. Kardos Krisztina a gazdag kínálatból kiemelte a gyermekeknek szóló programokat. Szombaton és vasárnap többek között retro kisautók, kézműves játszóházak és ördöngös szerkezetekkel teli játszótér várja a legkisebbeket a Széchenyi téren. De lesz mese is a Babtársulat és gyermekkoncert a Kispárna mesezenekar előadásában. Újdonság a Harley-Davidson motorkiállítás, amely az Apátúr ház előtti téren nyílik majd.

A Győri Legendák Napja is sok izgalmas és különleges produkciót ígér, melyekkel felelevenítik Győr történelmét. A látogatók naponta több alkalommal betekinthetnek majd a múltba a Győri Nemzeti Színház stúdiósainak rövid, humoros jelenetei segítségével. Ismét látogatható lesz a város régi börtöne, ahol a bűnről és büntetésről szóló előadást hallgathatnak meg az érdeklődők. Természetesen nem maradhat ki a lőcsei fehér asszony és a győri vár elestének története sem. Érdekességként pedig a középkori témákra a Győri Nemzeti Színház és az Import Impró művészei fognak rögtönözni.

A sajtótájékoztató részeként a Látogatóközpontban megnyitották a hatodik szódásüveg kiállítást, amely Albert Zsolt és Bendecs Gyula Gábor gyűjtő és Hámori Sándor Rotary Club tag gyűjteményéből készült. Albert Zsolt anekdotáiból kiderült, hogy hány magyar hírességnek volt saját, speciális receptje, az Ady-fröccs például a bor és szóda mellett bodzaszörpöt is tartalmazott, a Puskás-fröccshöz pedig nélkülözhetetlen a jó olaszrizling.

A XIII. Győri Rotary Fröccsnapok és Győri Legendák Napja részletes programja itt olvasható.

Szabados Éva
Fotók: Vas Balázs

2017.09.19