Győri fotósok a Tara Fotosafarin

Szabó Béla fotóművész vezette alkotóműhely Szerbiában

11

Valljuk be őszintén, Szerbia a magyar utazók között nem az elsődleges célpontok között szerepel. Ha egy-egy hazánkfia át is lépi a szerb-magyar határt, legtöbbször a Vajdaságnál nem megy tovább, vagy pedig átutazóban van a bulgár, görög, montenegrói tengerpart felé. Pedig ha időt szakítanánk a megállásra, vagy pedig úti célul választanánk déli szomszédunkat, egy csodálatos világba csöppennénk. Majd egy évtizede a Győrben tevékenykedő fotóművész, Szabó Béla és akkor még tanítványa, ma már kollégája, a vajdasági születésű Becker Irén elindult egy ilyen útra.

Ennek során eljutottak Szerbia legnyugatibb pontjára, a TARA Nemzeti Park folyóval ölelt vadregényes vidékére. Információért felkeresték a nemzeti park központját, ahol segítőkészen fogadták a messziről érkezett fotósokat. Itt ismerkedtek meg Borisa Coliccsal a nemzeti park igazgatóságának marketingvezetőjével, aki visszainvitálta a magyar fotósokat a vidékre.

Élve a meghívással, következő évben is ellátogattak a Drina folyó kanyonjának vadregényes vidékére, és csodálatos fotókkal tértek haza. Ebből született az első Tara kiállítás, melynek megnyitója Budapesten, a Várban volt, majd vándorútra indult idehaza és külföldön. Közben Becker Irént az élet Afrikába szólította, ott folytatva alkotó munkáját.

A kialakult kapcsolatnak köszönhetően Szabó Béla és a Tara Nemzeti Park létrehozta a Tara Fotosafari projektet. Ennek segítségével évente 8-10 magyar fotósnak volt lehetősége eljutni a Tara Nemzeti Park csodálatos, vadregényes vidékére egy-egy hetes alkotómunkára. Az itt készült képeket fotókiállításon mutatták be a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ kiállítótermében Budapesten, köszönhetően a központ igazgatójával, Gyurity Milánnal kialakult jó viszonynak. Örömmel fogadta minden alkalommal a magyar fotósok Szerbiát bemutató alkotásait.

Közben a projekt tovább bővült, bekapcsolódott a Szerb Fotószövetség, és ez évben első alkalommal részt vettek a munkában a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központhoz kapcsolódó fotósok is, amatőrök és profik, mintegy hatan. A Tara Fotosafari 2017 programra elkísérte a fotósokat a magyar tv Srpski ekran, a szerb nemzetiségi adás stábja is, és közel fél órás műsorban mutatta be a Szabó Béla fotóművész vezette projektet.

Most első alkalommal nyílt kiállítás a magyar, a magyarországi szerb és a szerbiai fotószövetség alkotóinak képeiből, amelyek a Tara Fotosafari 2017 alkotótáborban készültek. A tárlat a magyarországi szerb kultúra hónapja rendezvénysorozat részeként került megrendezésre 5 győri fotós részvételével. A kiállítás jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, hogy a megnyitón jelen volt a nemzeti park delegációja Dragic Karaklic igazgató úr vezetésével.

A képek Budapesten, a Nagymező u. 49. szám alatt lévő Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ kiállítótermében tekinthetők meg a hónap végéig, majd október 4-én Szegeden nyílik a kiállítás, ezt követően a tervek szerint Temesváron, Romániában lesz látható, utána pedig Belgrád felé veszi az irányt a 26 alkotó 26 képe.

Tara Fotosafari projekt
Fotók: az alkotók, Kis István Péter és Szabó Béla

2017.09.15