Arany János üzenetei

Köztéri kiállítás a Magyar Írószövetség szervezésében

arany-janos-uzenetei-kiallitas

Arany János üzenetei címmel nyitja meg rendhagyó emlékkiállítását a Magyar Írószövetség Arany János születésének 200. évfordulóján Budapesten, a Bajza utcában. A kiállítás az Arany János Emlékbizottság támogatásával valósult meg. Megtekinthető 2018. április 1-ig.

A kültéri tárlat a magyar irodalom egyik legnagyobb alakját idézi meg a költő születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett Arany János-emlékévben.

A sokszor kétségek közt őrlődő és sebzett poétát igyekszik megragadni, aki időnként szinte profetikus jövőbelátással érzékelte kora és a világ alakulását. Számos versében máig aktuális problémákat vet fel és örök, egyetemes kérdéseket feszeget. Elbeszélő költeményeivel, eposzaival, balladáival irodalmi emlékezetünk és népköltészeti hagyományunk nagy összefoglalója volt ő, ugyanakkor költőként a modern magyar líra egyik megalapozója is egyben, főképp Őszikék ciklusával, amelyet legendás Kapcsos Könyvébe írt a Margitszigeten élete utolsó éveiben.

Eredendő érzékenysége mellett magánéleti tragédiái és a magyar nemzetet ért sorscsapások is mélyítették benne hazája és az ember jövője fölötti aggodalmát. Ezt a beigazolódott aggodalmat villantja fel az Arany János üzenetei című kiállítás egy-egy idézet és az idézetek ihlette kortárs fotókompozíciók tükrében.

Minden költő addig él, ameddig olvassák – szokás mondani. Arany Jánost üzenetei révén szinte szellemi kortársunknak érezhetjük.

A megnyitó programja:
Időpont: 2017. szeptember 18. 17.00 óra
Helyszín: 1062 Budapest, Bajza u. 18.
A kiállítást megnyitja Szörényi László Széchenyi-díjas irodalomtörténész, közreműködik Szatmári Attila színművész.

Forrás: Magyar Napló

2017.09.14