Varga Imre 91 éves

Születésnapi ünnepség a szobrászművész múzeumában

Varga Imre, a XX. század magyar szobrászatának egyik legmeghatározóbb, legtöbbet foglalkoztatott, kiapadhatatlan alkotóerejű, hosszú, termékeny élettel megáldott zsenije barátai, tisztelői körében ünnepelte 91. születésnapját abban az óbudai kiállítóházban (1033 Budapest, Laktanya u. 7.), amelyet 1983-ban hoztak létre, otthont adva alkotásainak és egy találkozóhelynek.

Mendelényi Zoárdné Tünde, Varga Imre Gyűjtemény háziasszonya (egyébként a Vigadó vezető kurátora), az ünnepség szervezője meghívására vehettem részt az eseményen. A szentendrei HÉV-ről leszállva, a Laktanya utca előtti téren már a művész életnagyságban megalkotott Esernyős lányainak szoborcsoportja fogadott, s hangolt rá a várható élményekre. Pár tíz méterrel távolabb a múzeumház bejárata jelezte, hogy helyben vagyok. Mendelényi Tünde fogadott, és szabadjára engedett a házban, nézzek körül, fotózzak. A termekben Varga szobrai, makettjei, festményei, grafikái, díjai láthatóak, az épület mögötti kertben pedig csodálatos természeti környezetbe illesztett köztériszobor-másolatai.

2013-as antológiánk címlapját Varga Imre győri, Sárkányrepülő c. szobrának fotója díszíti, természetes tehát, hogy amint a művész megérkezett, s elfoglalta kedvenc helyét a kertre nyíló hatalmas ablak mellett, ezzel fogadtam. Érdeklődött, hová helyezték át szobrát, és megnyugtattam, hogy jelenlegi helyén is fenséges látványt nyújt. „Köszönöm, lesz esténként olvasnivalóm” – mondta, miután belenézett könyvünkbe.

Egymás után érkeztek a meghívottak, többnyire közeli barátok: Papp János színművész, dr. Keltai Mátyás kardiológus professzor, dr. Balázs Árpád siófoki polgármester és felesége egy hatalmas könyv kinézetű tortával, Pató Róza szobrászművész és fia, Györffy Gergely hegedűművész, dr. gróf Bethlen István közgazdász, a néhai magyar miniszterelnök testvérének unokája feleségével, dr. Farbaky Péter, a Budapesti Történeti Múzeum igazgatója és elődje, dr. Bodó Sándor,  Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója, Zsigmond Attila, a Budapest Galéria igazgatója feleségével, valamint Kratochwill Mimi és Mazányi Judit művészettörténészek. Az ünnepségre meghívták azt a két idős hölgyet is, akik 1983 óta teremőrként dolgoztak a házban.

Varga Imre rögtönzött tárlatvezetést tartott a múzeum nagytermében, aztán fogadta a gratulációkat, ünneplést. Papp János verssel köszöntötte, Györffy Gergely hegedűmuzsikával. A vendégeket az asztalokra kirakott apró ínyencségekkel kínálták, s az egyik szobában hatalmas, minden jóval megrakott asztal állt (…hogy nézni is tereh). Miután a nagy pályatárs, Melocco Miklós is megérkezett, Balázs Árpád felvágta az ünnepi tortát, bizonyítandó, hogy nem könyvből van. Magam is tanúsíthattam. Egy derűs közös fotó után búcsúznom kellett, hogy elérjem hazafelé a 19.38-as győri gyorsot.

„Újszülöttek” kedvéért – szerencsére sokan vagyunk – meg kell említnem, hogy Varga Imre szobrászművész 1923. november 1-jén Siófokon született. A képzőművészet terén elért kimagasló érdemeiért, mellyel a város hírnevét is öregbítette, Siófok Város Tanácsa elsőként őt választotta a helység díszpolgárává 1985-ben. Siófokon jelenleg 15 köztéri szobra látható. Balázs Árpád művészetbaráti és mecénási polgármestersége alatt az alkotót egy éve, 90. születésnapján, Vivát VARGA! c. kötettel köszöntötték, amelyben harminc méltatás olvasható (köztük Koller Edit, Melocco Miklós, Kő Pál, Glatz Ferenc és Fekete György elismerő és gratuláló szavai), s melynek bevezetőjét Feledy Balázs művészeti író írta. A most hozott hatalmas, könyv alakú tortának borítóján e kötet címlapfotója látható.
 

Molnár György művészetbarát,
a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) tagja


2014.11.05