Hemlock Grove

Tévésorozatok – 12. rész

Vámpírokat és farkasembereket egy tető alá trombitálni nem nagy kunszt manapság (dereng… bocsánat, Alkonyodik már?), további horror-klasszikusok matériáit mindezzel beoltani azonban már túlzásnak látszódhat, ráadásul az egészet összemosni a görög mitológia elemeivel már egyenesen zavarbaejtő értelmetlenségnek tűnik. Akkor mégis mitől remek sorozat a Hemlock Grove? Igazság szerint, tudja a fene!

Nem is csoda, hogy Brian McGreevy regényére elsőre (másodszorra, harmadszorra…) nem harapott rá a könyvipar, ám amikor mégis, akkor már nem volt megállás: az eredeti Hemlock Grove-on túl már kapható az előzményeket feldolgozó képregény (Hemlock Grove: Reflections on the Motive Power of Fire); a történet folytatása azóta hol napirenden, hol napirenden kívül szerepel; a könyv alapján készült sorozat pedig immár a harmadik évadára készül. McGreevy (végül) 2012-ben megjelent debütáló horror-thriller regénye egy pennsylvaniai fiktív városban, Hemlock Grove-ban játszódik (a Hemlock magyarul bürök, illetve egy kanadai fenyőfa, míg a Grove erdőcske vagy liget). Szóval ez az amerikai „srác”, aki MFA-fokozatú „művészdiplomát” szerzett az austini Michener Center for Writers programban a Texasi Egyetemen (és jelenleg egy Drakula-adaptáció forgatókönyvén dolgozik Leo DiCaprio cége számára) 6 évig írta a HG-t, melyet ugyanennyi kiadó és 8 ügynökség utasított el, hogy végül 2010-ben a New York-i Farrar, Straus & Giroux fel merje karolni.

McGreevy történetét középiskolai élményei és tapasztalatai ugyanúgy ösztönözték, mint szülővárosának, Pittsburgh-nek egyfajta Alice Tükörországban verziója. Bevallotta, hogy a HG-t részben az Angela Carter „mesefeldolgozó” novelláiból álló A kínkamra című könyve inspirálta oly mértékben, hogy rájött, „nem kell olyannal próbálkoznom, amihez nincs meg a tehetségem”. Pontosabban: nem olyannal kell próbálkozni. Végtére értsük bárhogyan is, a Hemlock Grove-ban vannak a mostani, valódi világba (át)helyezett vámpírok és farkasemberek egyfajta görög mitológiai vegyítéssel, illetve összefűzéssel. S bár a regénynek (akárcsak a belőle készült tévésorozatnak) vegyes kritikai fogadtatásban volt része, nem sok kellett a könyv megjelenése után, hogy az amerikai Netflix (on-demand Internet streaming media) lecsapjon rá a megfilmesítéséhez. A széria Eli Roth (a Kabinláz és a Motel-vonulat író-rendezője, horror-producer – pl. Az utolsó ördögűzés 1. és 2.) executive producelése mellett, Brian McGreevy és Lee Shipman kidolgozásában valósult meg a Gaumont International Television gyártásában (az amerikai televíziós cég a francia Gaumont divíziója, ők készítik például a Hannibal sorozatát is).

A Hemlock Grove első évada 2013. április 19-én „került adásba”, méghozzá mind a 13 rész azonnal elérhetővé vált az online nézők számára, a második szezon pedig 2014. július 11-én lett láthatóvá 10 epizóddal. 2 hónappal később jelentették aztán be, hogy a sorozat kap egy utolsó, szintén 10 részes évadot 2015-ben. A történet – ahogyan már elhangzott – egy kis pennsylvaniai városkában, Hemlock Grove-ban játszódik, amelyet gyakorlatilag a gazdag Godfrey-család irányít. Az évekkel ezelőtt bezárt acélgyár miatt sokan munkanélkülivé váltak, amely ugyancsak a Godfrey-k befolyását növelte, akiknek így fő vállalkozása, egy biológiai gyógyászati technológiai kutatóközpont és kórház lett a város fő (bevételi) forrása. Az intézet – amely a pletykák szerint veszélyes, baljós, etikátlan és törvénytelen kísérleteket folytat – feje az ellenállhatatlan, özvegy „nagyasszony” Olivia Godfrey (Famke Janssen), míg a kórház pszichiátriáját Olivia sógora, Dr. Norman Godfrey (Dougray Scott) vezeti. A sorozat kezdetekor borzalmas gyilkosság borzolja a városka kedélyeit: két gimnazista lányt brutálisan meggyilkolnak, akiket mintha valamilyen vadállat marcangolt és tépett volna szét.

A holttestekre az éppen akkor az anyjával, Lynda-val (Lili Taylor) Hemlock Grove-ba költöző, 17 éves roma-srác Peter Rumancek (Landon Liboiron) talál rá, hát persze, hogy ő lesz az első számú gyanúsított. Nemcsak kívülálló volta és a származásától való idegenkedés táplálja azonban az indulatokat, hanem, hogy a pletykák szerint Peter vérfarkas, aki teliholdkor átváltozik, és gyilkolni kezd. A „nem zörög a haraszt…” jegyében Peter valóban farkasember, de nem gyilkos, s hogy mindezt bebizonyítsa, a szintén bajba jutott, hasonló korú Godfrey-örökös Roman-nel (Bill Skarsgård), Olivia fiával összebarátkozván a misztikus gyilkos után erednek. Peter városban élő unokatestvére, a „boszorkány” Végzet (Destiny – Tiio Horn) szerint egy elszabadult Vargulf a gyilkos (olyan veszett vérfarkas, amely nem eszi meg áldozatát, „csak” gyilkol), így senki nincs biztonságban, a következő telihold pedig vészesen közeledik.

Persze a dolgok nem ilyen egyszerűek. Csakhamar kiderül ugyanis, hogy nem csupán Peter farkasember volta az egyetlen titkolt származás Hemlock Grove-ban: a Godfrey-k Olivia vérvonalán mind vámpírok! Olivia és Roman ösztöneit az intézetet irányító vezető tudós, a beavatott Dr. Johann Pryce (Joel de la Fuente) igyekszik kordában tartani kemikáliáival. A „mellékágakon” Dr. Norman Godfrey gyönyörű lánya, Roman unokatestvére, a titokzatos módon teherbe ejtett Letha (Penelope Mitchell) és Peter egymásba szeretnek; a középiskolás, Peter iránt szintén érdeklődő Christina Wendall (Freya Tingle) túléli a Vargulf támadását, amely a sheriff ikerlányait is legyilkolja; ráadásul egy titkos és különös vallási egyház képviseletében HM-ba érkezik Dr. Clementine Chasseur is (Kandyse McClure), hogy felkutassa a vérfarkast (nem a Vargulfot, hanem Petert). Az első évad finise Roman húga, a takargatott „torzszülött”, félénk tinilány Shelley (Madeleine Martin) főszerephez jutásával zárul.

A második szezon talán még nagyobb kihívás elé állítja Peter-t és Roman-t, miután mindketten egy titokzatos szekta által elkövetett gyilkosságokat látnak álmaikban – amelyek aztán valóra is válnak, így újra versenyt futhatnak az idővel. A történéseket le nem lőve annyit említhetek csak meg, hogy két új „lakó” érkezik HG-ba: Miranda Cates (Madeline Brewer), aki tovább bonyolítja a dolgokat, hiszen egyben mindkettőjük szívébe is beköltözik, valamint Dr. Clementine Chasseur testvére, Michael Chasseur (Demore Barnes) új sheriffként, hogy felderítse nővére halálát. A szezon végén pedig ott az újabb magas labda egy új szörnyeteg képében…

A HG a Netflix harmadik sorozataként készült el a 2012-ben startolt Lilyhammer (eddig 3 évad) és a 2013-as House of Cards (Kártyavár, 2015-ben jön a 3-adik szezon) után. Úgy volt, hogy az első évad forgatása 2012 júniusától novemberig tart Pittsburgh környékén, ám a Gaumont májusban adóügyi félreértések miatt a torontói Cinespace Film Studios-ba akarta áttenni a filmrevitel helyszínét. Végül júliusban dördült el az első csapó Kanadában, méghozzá az Ontario tartománybeli Port Perry-ben, egy kisvárosban 60 kilométerre Torontótól, amelyet a filmbéli Hemlock Grove-vá alakítottak. Az állítólag 45 millió dollárra rúgó költségvetésű történet felvételei továbbá a torontói Deer Park United Church templomában, a hamiltoni Hamilton Cemetery temetőjében, az Ursula Franklin Academy / Western Technical Commercial School intézményében, valamint az oshawai Parkwood Estate-en zajlottak. Amelyre pedig a csatorna igazán büszkének mondhatja magát, az a 2013-as 65. Primetime Emmy Awards, ahol a sorozat megkapta az első jelölését.

Hemlock Grove. Aki néhány részt végignéz belőle, biztosan a hatása alá kerül – talán nem a történet miatt, de a fő karakterek és a hangulat eredményeképpen biztosan. A két srác képviselte cselekményre egyszerre borzongató és vibrálóan vivid atmoszféra borul, amely ab ovo maga alá gyűri a farkasember- és vámpírléttel esetlegesen szembenálló néző akaratát. Fernando Argüelles és Steven Poster operatőröknek a művészeti rendezéssel együttműködve sikerült megalapozniuk egy olyan „mesevilágnak” tűnő valóságot, ahol a vér igenis fájdalmasan folyik, s bár a műfaji „szabályok” szerint biztos halál nem létezik, mégis realisztikus súlya van a látottaknak. A sorozat – még ha esetleg nem is úgy tűnik – teljes egészében a két fiú, Peter és Roman egymás felé mutató kapcsolatára épül, arra a bizalmatlansággal teli, karmokat és fogakat állandó készenlétben tartó óvatosságra, amely ugyanakkor semmi másnál jobban nem vágyott barátságot óhajt az ösztönök mögött. A második évad vége felé az újonnan érkezett lány, Miranda tökéletesen foglalja össze a srácok természetét: „Neked vad szíved van, Peter. Belülről marcangolod magad, és valószínűleg holtan végzed, jóval azelőtt, hogy eljön az időd. Eldobom tőled az agyam. Roman Godfrey... Te arra születtél, hogy a világ ura legyél, de mélyen belül egy sebzett fiú vagy. Azt hiszed, jobb, ha az emberek félnek tőled, de a szíved folyton zokog. Háborúban állsz önmagaddal.”.

A kanadai-francia Landon Liboiron Peter (farkas)bőrében maga az erő és az egyenesség, a nem meghátrálás példázata, aki bármit hajlandó megtenni szeretteiért, még saját maga feláldozása árán is. A történet szerint a cigány népcsoporthoz tartozó Petert bár a forgatókönyv jó néhány unalmasan hamis sztereotípiával próbálja meghatározni, Landon simán túllép ezen a sablonon, hogy valódi testiséggel keretezze a karaktert. Bill Skarsgård (teljes nevén Bill Istvan Günther Skarsgård, a svéd Stellan Skarsgård fia, Alexander Skarsgård öccse) Roman Godfrey-je elképesztően markáns tudatossággal lélegzik a képernyőn. Valóban babonázó tekintete alól lehetetlen a kibújás, s bár ő az erő másik oldalát (fajtáját, típusát) képviseli, és nem létezik számára az akaratával szembeszálló „Nem!” fogalma, sokkal manipulatívabb eszköztárral igyekszik céljait elérni, melynek során az önfeláldozás szóba sem jöhet. Olyan Jin és Jang fogaskerekek ők, akik ugyan nem a hagyományos értelemben vett ellentétpárok, mégis totálisan képesek kioltani egymást, egymáshoz kapcsolódva azonban bármit képesek lendületbe hozni. A második évadban sztoriba bekapcsolódó Miranda nem is tud választani közöttük, közülük: „A szerelem sötét verem. Folyton csak rátok gondolok. Őrült lennék, ha nem ugranék kocsiba és tűnnék el innét. De én őrült vagyok, és ezzel kell együtt élnem.”.

Nincs tehát mese, a Hemlock Grove látszólagos disszonanciájával, a műfaji határok közötti megtévesztő vergődéssel tökéletes egységet hoz létre, és egy olyan új attitűdöt teremt, amely rendkívül könnyű átjárhatóságot biztosít valóság és misztikum-fantasy között. „Lehet, hogy amikor már nem tudjuk, mitévők legyünk, életünk legnagyobb feladata előtt állunk; és ha már nem tudjuk, merre menjünk, elérkezett számunkra életünk legnagyobb utazása. Az elme, ha szabad folyást kap, szépen lecsendesül. Az áradó folyó is csak a gátnál énekel.” Azt hiszem, menni kell tovább.

Eredeti cím: Hemlock Grove
Műfaj: horror, fantasy, dráma
Forgalmazó tévécsatorna: Netflix
Amerikai adásba kerülés: 2013-
Eddigi évadok száma: 2
Eddigi részek száma összesen: 23

Szilvási Krisztián

Tévésorozatok korábbi cikkei:

- 1. rész: Befutó (Luck)
- 2. rész: Jim szerint a világ (According to Jim)
- 3. rész: Gyilkosság (The killing)
- 4. rész: Sikersorozat (Episodes)
- 5. rész: The Walking Dead
- 6. rész: Amerikai Horror Story (American Horror Story)
- 7. rész: Helix
- 8. rész: Gyilkos hajsza (The Following)
- 9. rész: Bates Motel: Psycho a kezdetektől (Bates Motel)
- 10. rész: Hannibal
- 11. rész: Orphan Black

2014.10.31