Válasz-Utak

Megjelent a Győri antológia 16. kötete

A Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) legújabb közös könyve, a Győri antológia 2015 Válasz-Utak címmel kerül az olvasók kezébe. A 30 állandó szerző munkáit tartalmazó kiadvány címe több jelentést és üzenetet is hordoz.

A különféle alkotások más-más oldalról megközelítve mutatják be azt a valóságot, mellyel korunk emberének nap mint nap szembe kell néznie, melyben el kell igazodnia, és el kell döntenie, mi módon boldoguljon a gondok, nehézségek közepette, miként válassza ki a céljához vezető utat. Az alkotók a maguk művészi eszközeivel egyrészt feltárják a valóságot, az ember külső és belső világát, másrészt megoldásokat kínálnak a döntések előtti problémákra.

A sokféle műfajú alkotások az utak és válaszok gazdag tárházát vonultatják fel az olvasó előtt attól függően, lírai, prózai, képzőművészeti munkákról vagy fotókról van-e szó.
A szerzők egy része visszaemlékezésekben, a múlt példáinak felidézésével, mások a mesék tanulságait sugallva, vagy éppen a jelenkori ember sorsát ábrázolva állítanak követendő példákat az életutak helyes megválasztására. A képzőművészeti munkák, fotók a láttatás, a gyönyörködtetés eszközeivel szólítják meg a könyvben tallózó kíváncsi embert.
A versek a különböző költői egyéniségek világlátásával, élményeivel gazdagítják a kötetet, s elsősorban a szépség erejével mozgatják meg az emberi lelket, példákkal szolgálva bánatból, örömből, küzdelemből, a mindent átható és megoldó szeretetből.

A címlapfotó (Molnár György munkája) a győri Városházát, valamint az előtte látható útkereszteződést, útelágazást ábrázolja. Az antológia alapüzenetét szemlélteti, egyúttal az alkotóközösségnek Győrhöz való hűségét, iránta érzett szeretetét is kifejezi.

A könyvhöz két zárófejezet csatlakozik. Ez az immár hagyományos szerkesztési elv, az utóbbi évek gyakorlatát folytatva gazdagítja a kiadványt, mintegy tükrözve az antológiások kulturális tevékenységének sokszínűségét is. A Kilátó címűben kiemelkedő kortárs alkotók (Baranyi Ferenc, Böröndi Lajos, Czigány György, Csiby Mihály, Gombár Endre, Kopócs Tibor) műveiből olvasható igényes válogatás. A másikban a díjnyertes pályázók munkáiból kap ízelítőt az olvasó. Mindkét fejezet példája annak, hogy a GYAK közössége nyitott más szerzőkkel való kapcsolatfelvételre, és hozzájárul Győr város jó híréhez.

A 30 állandó szerző munkáit tartalmazó kiadvány mind külső megjelenési formáját, mind tartalmát tekintve rendkívül igényes, magas színvonalú alkotás. Országos viszonylatban is páratlanná teszi az a sajátossága, hogy immár 16. éve egyazon település, Győr alkotóinak: íróknak, költőknek, képzőművészeknek, fotósoknak a munkáit tartalmazza évről évre megújuló és egyre gazdagabb válogatásban. Mindenképpen méltó tehát az olvasók érdeklődésére és elismerésére.

A könyv bemutatója a XV. Győri Könyvszalon keretében, november 8-án, vasárnap délelőtt 11 órakor lesz a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében.

Csáky Anna,
a GYAK vezetője

2015.11.03