2256

A könyvek bensőnkben csillogó kincsei

XV. Győri Könyvszalon

A könyvkultúra és a hozzá eredendően, illetve „érkezően” kapcsolódó társművészetek (szavalat, ének, zene, színjáték) négynapos programsorozata egymást évenként rendszeresen, és immár megkérdőjelezhetetlen biztonsággal követő tizenötödik felvonásához érkezik november 6. és 8. között. A XV. Győri Könyvszalonon. így ezúttal is írók, költők, szerzők és kiadók, valamint az őket hitelességgel reprezentálni képes előadók vonulnak fel az olvasás ünneplésére.

A Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Kulturális Osztály és a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér szervezésében megvalósuló Győri Könyvszalon – jubileumnak is büszkén kijelenthető – 15. alkalommal jelenti nemcsak Győr, hanem az ország egyik legnagyobb (a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál után a legnagyobb) irodalmi jellegű rendezvényét. Megyeszékhelyünk így immár a „Találkozások Városa” szlogen mellett indokoltan viselheti a „Könyvkultúra Városa” megnevezést is. 2015-ben az elmúlt évekhez hűen ismét a Győri Nemzeti Színház épülete ad fő helyszínként otthont az irodalmi, zenei és színházi programoknak, de lesznek események a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermében és muzeális gyűjteményében (0. nap, november 5. csütörtök: Köztünk élő irodalom – irodalmi programsorozat; november 6-7. könyvbemutatók), a József Attila Művelődési Házban (előadóest), a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palotában (könyv- és folyóirat bemutatók, kiállításmegnyitó), valamint a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárban (kiállításmegnyitó).

A Győri Nemzeti Színház épületében a megszokott térbeli „tagolás” szerint zajlanak majd az egyes programok: a Nagyszínpad ad otthont a Kötelező irodalom? című konferenciának, az ünnepélyes megnyitónak és az Alkotói Díj átadásának Jankovics Marcell grafikus, rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, kultúrtörténész, író számára, a nagyobb volumenű tánc- és színpadi produkcióknak (a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola bemutatója; a Kormorán zenekar koncertje; a Kabóca Bábszínház interaktív mesejátéka; Bognár Szilvia és zenekarának előadása; Gryllus Vilmos gyermekműsora; Sebestyén Márta, Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos koncertje; a Hot Jazz Band koncertje), kötetbemutatóknak (Nyáry Krisztián, Jókai Anna, Pál Ferenc, Vámos Miklós), valamint a Kortársasjáték című, a Győri Nemzeti Színház által a Könyvszalonra kiírt drámaíró verseny nyertes előadásának.

A Kisfaludy Terem kínálatában idén is dominál a szó szerinti sokszínűség: láthatja a közönség Molnár Ferenc Liliom című drámáját a RÉV Színházi és Nevelési Társulat előadásában; kortárs irodalmi vetélkedőt; Rátóti Zoltán és Huzella Péter előadóestjét Hamvas és Márai életszemléletével A bor filozófiája címmel; zenés-játékos kötetbemutatót Miklya Zsolttól a Paulik Családi Zenekar közreműködésével; gondolatokat párkapcsolatról és romantikaképünkről Tari Annamáriától és Horváth Gergelytől; népzenei-világzenei koncertet Herczku Ágnestől és a Nikola Parov Quartettől; a Magyar Írószövetség digitális csoportjának e-book bemutatóit; egyszerre vicces és komoly „önéletrajzi” előadást Bagi Ivántól; Kudlik Júlia és Szvorák Katalin lemezbemutatóját; Hűvösvölgyi Ildikó összeállítását Reményik Sándor verseiből Gy. Szabó Gyula közreműködésével; valamint sok-sok könyvbemutatót (Orosz Ildikó, Sediánszky Nóra, Lackfi János, Fábián György, a Városi Levéltár kötetei, az Egyházmegyei Levéltár kötetei, a Megyei Levéltár kötetei, az Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár kötetei, Tóth Krisztina, Dolák-Saly Róbert, Fülöp Péter, Győri Antológia, Dr. Gyarmati Andrea, Kónya István, Gülch Csaba).

A színház csillárszintjén felállított Pódiumszínpad teljes egészében a könyv- és kötetbemutatók számára szenteli programkínálatát: bemutatkozik Szandra és a 3.b. (Balázsy Panna); Kalapos Éva érkezik negyedik D.A.C.-szériájával; a Publio Kiadó a szerzői kiadás lehetőségeiről tájékoztat; Bíró Szabolcs az idén kezdett Anjouk-sorozattal tesz hitet a liliomos lovag mellett; Kötéltánccal döbbent meg Németh Eszter; Fényöröm és fénybánat gyúl Pintér Lajos nyomán; láthatjuk Orosz István Sakkpartiját a szigeten; Barnás Ferenc elmondja, hogy Bagatell; Ősképcsarnokban kalauzol Szőcs Henriette; Urbánszki László A dalmát háborúba veti magát; Gyökérhegyen túl, de inkább innen láthatjuk Ördög A. Róbertet; Szemadám György nem hallgat a Háromperhármasokról; Huszti Péter megmutatja, milyen a Srác a kakasülőn; Posta Renáta a paleolit életmódon keresztül üzeni: Edd azt, ami éppen érik!; a Nobel-díjas Patrick Modiano munkásságát a Tarandus Kiadó mutatja be; terítékre kerül A derghi és karcsai Somogyi család története; Nick Thorpe A Duna mentén kalandozik; Szent László tekintetében a korona árát fejtegeti Benkő László; Reisinger Attila elmondja, milyen a Holtak ideje; Jankovits György múltidézőre hív; a Könyves Szövetség összefogásával 3 fiatal szerző érkezik (Vincze Ferenc, Csikós Attila, Csender Levente); Móser Zoltán újra alámerül Atlantiszába; Vári Fábián László ereiben száguld az idő; Egressy Zoltán lila csíkot és fehér csíkot húz nekünk; Kitömött barbárról beszél Péterfy Gergely; Vass Virág pedig megmutatja, milyen is az a Szoknya-Blues.

A színház negyedik helyszíneként a bejárat mellett jobbra idén is gyerekbirodalmat alakítanak ki: a Mesekuckó programjai a Gyermekek Háza és a megyei könyvtár közös szervezésében valósulnak meg, ahol játszóházak, interaktív (mese)játékok (szakajtó mesék Fábián Szabolcs Csutkóval, Füzi Rozi, Bálint Betty és Balla Ricsi), énekes, dalos, mondókás műsor (Belvárosi Betyárok Váray Lászlóval, Töreky Zsuzsi), mesés kirándulás (Frankó Kata), könyvbemutató (Illés Andrea: Királylányos könyv), illetve mesemondások és mesekönyvek (Agócs Gergely, M. Kácsor Zoltán) várják a kicsiket-nagyobbakat, valamint szüleiket.

A programok és rendezvények jóleső gazdagsága mellett a főszerep – természetesen – a könyveké, a Könyvszalon hétvégéjének három napja alatt több, mint 40 könyvkiadó képviselteti magát (különálló vagy összevont) standokon, mellettük pedig a megyei könyvtár, a városi-, megyei-, egyházmegyei közgyűjtemények, illetve Győr testvérvárosai (Brassó – Románia; Colmar – Franciaország; Erfurt, Ingolstadt és Sindelfingen – Németország; Kuopio – Finnország; Poznan – Lengyelország; Wuhan – Kína) is megjelennek. A XV. Győri Könyvszalon programjai tehát idén is alkalmasak arra, hogy az olvasásnak (és általában az audiovizuális művészeteknek) hódoló érdeklődők három (plusz egy nulladik) nap erejéig ünnepként tekintsenek az írott szó és a könyvek hatalmára, amely a vészmadárként kongatott elmúlás (kimúlás) ellenére mégis teljes egészében tartja a bástyáját.

Szilvási Krisztián
Fotók: Vas Balázs 

2015.10.29