Október 14. – Micimackó születésnapja

Ezen a napon történt – Szabados Éva írása

A Micimackó első kiadása 1926. október 14-én Nagy-Britanniában a Methuen & Co. Ltd. (London) kiadó gondozásában, E. H. Shephard rajzaival jelent meg. A szerző Alan Alexander Milne angol költő, regényíró, drámaíró és publicista, aki eredetileg fia számára írta a máig hatalmas népszerűségnek örvendő gyermekkönyvet. Vajon miért a lassan száz éve tartó rajongás a játékállatokról szóló történet iránt?

Alan Alexander Milne 1882. január 18-án született Londonban. Apjának magániskolája volt, melynek tanára volt egy ideig H. G. Wells is, aki Milne atyai jóbarátja lett. Milne matematikát tanult a cambridge-i Trinity College-ben. Miután 1903-ban diplomázott, úgy döntött, hogy író lesz. Esszéi és versei a híres angol élclapnál, a Punchnál és a Jame’s Gazette-ben jelentek meg. 1906-tól a Punch segédszerkesztőjeként dolgozott. Első regénye, a Lovers in London (Londoni szerelmesek), melyet H. G. Wells tanácsára írt, 1905-ben jelent meg. Az 1910-es években elsősorban mint drámaíró vált ismertté. Legnagyobb sikerét az 1919-ben bemutatott Mr. Pym továbbmegy című vígjátékával aratta.

1913-ban feleségül vette Dorothy de Selincourtot. Egyetlen fiuk, Christopher Robin 1920-ban született. Milne az első világháborúban a híradósoknál szolgált. 1916-ban Franciaországba küldték, ahol a titkosszolgálat számára írt propagandaanyagokat. Utóbb otthagyta a sereget a háború borzalmai miatt, s attól kezdve a háború ellen szólalt fel, személyes élményei alapján 1934-ben megírta Peace with Honour című kritikus hangvételű művét.

Érdeklődése a háborúban átélt szörnyűségek és a cseperedő fia miatt is egyre inkább a gyermekkor ártatlan világa felé fordult. 1924-ben Amikor még kicsik voltunk címen egy gyermekeknek szóló verseskötettel jelentkezett.
1926-ban jelent meg leghíresebb műve, a Micimackó, melyet eredetileg fia számára írt, a történetben fia játékállatai elevenednek meg. A Hatévesek lettünk (1927) című kötetét a hatéves Christopher számára írta. 1928-ban megjelentette a történet folytatását, a Micimackó kuckóját. A Micimackó elképesztő sikert aratott.
Christopher Robin 1921. augusztus 21-én kapott egy játékmackót apjától, amit Edward névre keresztelt. A kisfiú és a maci elválaszthatatlanok voltak. 5 éves korában Christopher Robin látogatást tett a londoni állatkertben, és ott annyira elbűvölte a Winnie névre keresztelt feketemedve, hogy saját mackóját is átkeresztelte. A regény többi figuráját is plüssállatok ihlették: Füles 1921-ben karácsonyi ajándék, Malacka egy szomszéd ajándéka volt, míg Kangát és Zsebibabát 1925-ben kapta Christopher Robin. Milne rövid történeteket kezdett írni fia és játékállatai kalandjairól.

Ebből született a regény, amelyet Karinthy Emília, Karinthy Frigyes testvére fordított le magyar nyelvre, és Karinthy Frigyes öntötte irodalmi formába. A Micimackó név az Emília név becézéséből ered (az eredeti név Winnie-The-Pooh).

A könyv népszerűségének okait sokan elemezték. Felmerült az a kérdés is, hogy vajon a Százholdas Pagony lakói bölcsek vagy bolondok?
Fellelhetők az interneten olyan vicces pszichológiai elemzések, melyek szerint kórós esetekkel állunk szemben: van köztük mézfüggő szenvedélybeteg, alulfejlett kisebbségi komplexusos, túlmozgásos megalomániás, gyermekét egyedül nevelő tisztaságmániás anya, csonka családban cseperedő elkényeztetett gyerek, dühkitöréses neurotikus, tudálékos és súlyosan depresszív alkat egyaránt. Másrészt viszont vannak olyan könyvek is, melyek az erdőlakókat filozófusokként állítják be, Benjamin Hoffnak köszönhetően már tudjuk, hogy Micimackó és Malacka taoista bölcsek. Egy Roger E. Allen nevű szerző szerint rengeteget tanulhatunk a figuráktól a problémamegoldás, a személyközi kommunikáció és intézményi menedzsment módjairól, míg John Tyreman Williams a Micimackó és a filozófusok című könyvében a nyugati filozófia nagyjainak alakmásaiként tekint rájuk.

A Micimackó iránti rajongásunk egyik egyszerű oka bizonyára az, hogy az állatfigurák tulajdonságaiban magunkra ismerhetünk. Például Füles önsajnálatában, Malacka gyávaságában és Micimackó falánkságában. Ugyanakkor kellő távolságból szemlélhetjük a hibákat, ráadásul szerethető formában. Ezért a Micimackó akár mézbe mártogatott önismereti pirulaként is alkalmazható.

Összeállította: Szabados Éva

Források: Wikipédia.hu, macibolt.hu, kulturpart.hu

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a kép készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép.

2015.10.14