Irodalmi hűségeskü a minőségi történelem mellett

Bemutatkozik a Historium Kiadó

A Historium Kiadó (és egyben rendezvényszervező iroda) 2011 májusában jött létre Bíró Szabolcs író-művelődésszervező egyéni vállalkozásaként. Célja a magyar történelem minőségi felelevenítése mind könyvkiadás, mind rendezvényszervezés, mind pedig közösségépítés által. A Historium égisze alatt folyamatosan jelennek meg regények, novelláskötetek, történelmi tematikájú naptárak és képeskönyvek, illetve folyamatosan kerülnek megszervezésre írótalálkozók, középkori fesztiválok, kulturális rendezvények

A Historium Kiadó tudatosan soha nem törekedett a nagy kiadók közé tartozni: a „kis kiadó” jelzőt Bíró Szabolcs kifejezetten pozitívan használja. Szerinte a Historium egy kifejezetten családias, egyéni megoldásokat is bevető szellemi műhely, mely ugyan évente csupán kevés (mindössze 4-6) címet gondoz, cserébe azonban megteheti, hogy egy-egy könyvén az átlagosnál is többet dolgozik – ahogyan a megjelenés után is szokatlanul sokáig tud vele törődni. Bíró szerint a mai piaci dömpingben felüdülést jelenthet egy olyan vállalkozás, mely egy kicsit lassabb, nyugodtabb, emberközelibb stratégiát folytat: ha egy átlagos nagy kiadó New York, akkor a Historium egy pici óceáni sziget, egy apró paradicsom, ahová el lehet menekülni a mindennapok elől.

A Historium rendezvényei, fesztiváljai is az emberközeliséget, a családias, baráti hangulatot hirdetik: legyen szó akár író-olvasó találkozóról, akár összművészeti, vagy épp lovagi fesztiválról, a közönség tagjai valódi közösségben érezhetik magukat. Az előadók, fellépők – és így a kiadónál megjelenő írók – sem elérhetetlen bálványok, hanem közvetlen, a közönséggel együtt lélegző-létező figurák, akik garantálják a maradandó élményt.

 A kiadó a kezdetektől fogva fontosnak tartja a tehetségkutatást és -gondozást is: a Fiatal magyar prózaírók sorozaton belül évente jelenik meg egy-egy tematikus történelmi antológia, melyet több hónapos pályázat előz meg. Az adott kötetbe (Sár, vér, levendula; A holló évszázada; 100 magyar baka) mindig az azt megelőző pályázat legjobb írásai kerülnek bele, melyek kizárólag pályakezdő, önálló kötettel még nem rendelkező szerzők munkái lehetnek. A Historium szívügyének tekinti ezt a sorozatot, mely tematikáját, műfaját illetően valóban hiánypótló a magyar könyvpiacon. A sorozat célja a tehetséges írók felkarolásán túl az, hogy a novellák, illetve az azokat egybefogó antológiák egyszer a teljes magyar történelmet lefedjék – húsz, vagy annál is több kötetben.

A Historium nem választ könyvkiadás, rendezvényszervezés és közösségépítés között: mindháromra egyaránt törekszik, odafigyel. A Fiatal magyar prózaírók sorozat, a magyar szerzők történelmi regényei, a helytörténeti kiadványok gondozása ugyanolyan fontos része a profiljának, mint az évente megrendezésre kerülő HistoryCon (a magyar történelmiregény-írók találkozója), a Dunaszerdahelyi Kastélyfesztivál (a Historium éves születésnapi összművészeti fesztiválja), vagy a pár évente megrendezésre kerülő, több napos lovagi fesztiválok. Részben a Historium Kiadó égisze alatt jött létre nemrég a Csallóközi Anjou Károly Bandérium névre hallgató hagyományőrző közösség, mely a magyar történelem gondozásának egy újabb eszköze, és melynek távlati célja a Csallóközi Rönkvár felépítése.

Könyvkiadás, fesztiválszervezés, közösségi munka, hagyományőrzés – mindezekből látszik, hogy a Historium nem csupán a nagy kiadók közé nem sorolja magát, de több is, vagy épp más, mint egyszerű kiadó.

Szilvási Krisztián
Fotók: Historium Kiadó

2014.06.03