A Győri Egyházmegye két kottáját fogadta örökbe a Magyar Rádió és az MTVA


A Győri Egyházmegye által kezdeményezett Fogadja örökbe a múltját! elnevezésű program keretében a Magyar Rádió Nonprofit Zrt., valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) két kottát fogadott örökbe és restauráltatott, amelyről együttműködési megállapodást írtak alá május 19-én, kedden Győrben.

Pápai Lajos megyéspüspök a 2013. szeptember 17-én indult programról elmondta, hogy a Győri Egyházmegyei Levéltárban található mintegy 1600 kottából 165 van rendkívül rossz állapotban. A program lényege, hogy az örökbefogadók vállalják a restaurálás költségeit, így „segítenek kulturális örökségünk megmentésében”.

Jónás István, a Magyar Rádió Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az örökbe fogadott két kotta, Istvánffy Benedek (1733-1778) zeneszerző karácsonyra írt Jam Virga Jesse Florescit című graduáléja, valamint Joseph Haydn Salve Reginája. Ezeket a tervek szerint a Magyar Rádió Énekkarának és Szimfonikus Zenekarának művészei az év végén koncerten mutatják be, illetve elhangzik majd a Bartók RádióbanJónás István reményét fejezte ki, hogy az akció követőkre talál, mint fogalmazott: „néhány tízezernyi forinttal jó néhány évtizednyi, évszázadnyi tartozást róhatunk le”. Bognár Tibor, az MTVA vezérigazgatói kabinetjének vezetője megerősítve Jónás István szavait úgy fogalmazott, hogy a médiatörvény és a közszolgálati kódex egyértelműen megfogalmazzák, hogy a közmédiának feladata a kulturális értékek és hagyományok átörökítése. „A kérdés nem az volt, hogy csatlakozzunk-e a programhoz, hanem az, hogy milyen módon tudnánk mellé állni, mert kis áldozatvállalással nagy értékeket tudunk megmenteni”.

Farkas Zoltán, a Bartók Rádió intendánsa zenetörténészi szemmel méltatta a győri székesegyházi kottatárat, amely a 17., 18. és 19. századi magyar zenetörténetnek gazdag szeletét őrzi. Elmondta, hogy az első kotta 1661-ből való, emellett Istvánffy Benedek is Győrben tevékenykedett 1766 és 1778 között. Mivel a kottatár jó kapcsolatokat ápolt Kismartonnal, Nápolytól Bécsig sok kotta érkezett Győrbe. Emellett sokat számított a kulturális örökség fennmaradásában, hogy kultúra pártoló püspökök is szolgálták az egyházmegyét. Példaként hozta fel Széchényi Györgyöt és Zichy Ferencet. „A restaurálásra szoruló kották penészesek, szakadtak vagy porladásnak indultak” – tette hozzá.

Vajk Ádám, a Győri Egyházmegyei Levéltár igazgatója Szent II. János Pál pápa a levéltári munkáról szóló gondolatát idézte fel, amely szerint „a levéltári munka az igazságnak tett szolgálat”. Úgy fogalmazott, hogy ennek a gondolatnak része az örökbefogadási program, mert „nem ülni szeretnének az iratanyagon, hanem hasznosítani”.

Nemes Gábor, a Fogadja örökbe a múltját! elnevezésű program felelőse hozzátette: a cél, hogy az iratanyagokat megmentsék, kutathatóvá tegyék, a felelősségteljes gondolkodás kialakulását elősegítsék. „Az örökbefogadási programban anyakönyvek és a székesegyházi kottatár anyagai szerepelnek. A közel két éve indult programban kilenc anyakönyvet már örökbe fogadtak magánszemélyek, egyházmegyék, civil szervezetek és önkormányzatok, de Pápai Lajos megyéspüspök is örökbe fogadott már egy kottát” – zárta Nemes Gábor. 

Forrás: MTI
MTI Fotó: Krizsán csaba

2015.05.22