Tapintható Művészet Mindenkinek

Vándorkiállítás az Esterházy-palotában

Április 10-én nyílt meg a Kézzelfogható Alapítvány Tapintható Művészet Mindenkinek című országos vándorkiállítása az Esterházy-palotában (Király u. 17.). A tárlat fővédnöke Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi, Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős államtitkára, a kiállítás május 3-ig látogatható hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.

A Kézzelfogható Alapítvány 2009-ben alakult látássérültek kezdeményezésére Mógáné Sebők Erzsébet elnökletével, aki gyógypedagógus és fazekas szakoktató is egyben. Az alapítvány tagjai a látássérültekkel illetve más fogyatékossággal élőkkel napi kapcsolatban álló gyógypedagógusok, civilek vagy egyéb művészeti, illetve művészethez közeli szakmában tevékenykedő személyek.

Az alapítvány tevékenységeivel a látássérültek társadalmi rehabilitációját a művészeteken és a kézműves mesterségeken keresztül próbálja megkönnyíteni. A hátrányos helyzet sokszor nemcsak a látási fogyatékosságból ered, hanem a szociális körülményekből, és sok esetben a család hiányából fakadó pszichés problémákból.

Az alapítvány céljai közé tartoznak akadálymentes kiállítások szervezései; munkahelyek létrehozása látássérülteknek a tárlatvezetés témájában és kézműves szakmákban; párbeszéd biztosítása művészek és műélvezők között, valamint a különböző művészek, a sérült alkotók és látogatók között; olyan különleges kiállítótér kialakítása, ahol a látogatók tapintás útján ismerkedhetnek meg alkotásokkal; archívum létrehozása műtárgymásolatokból, melynek célja a látássérültek művészeti ismereteinek szélesítése; hely és lehetőség biztosítása az alkotásra.

A Kézzelfogható Művészet Mindenkinek Országos Vándorkiállítás alapkoncepciója a látássérültek társadalmi rehabilitációját az előadás, az alkotás és a műélvezet oldaláról igyekszik segíteni. A vándorkiállítás tulajdonképpen a 2013 májusában a Szépművészeti Múzeumban megrendezésre került Tapintható Művészet Mindenkinek 3 hetes tárlatának utóélete, ahol helyszínekként az ország főbb régióit igyekeztek megjelölni. Az integrált kiállítás a látogatók számára olyan válogatást nyújt, ahol képző- és iparművészek közösen állítanak ki különböző fogyatékossággal élő társaikkal.

A tárlat fedett szemmel megismerhető különböző fokban látássérült tárlatvezetők közreműködésével, előre egyeztetett időpontban. Időpont egyeztetés a tervezett látogatás előtt legalább 3 nappal a következő telefonszámokon lehetséges: 06/70/383-7766, 06/20/284-0822 Tárlatvezetésekre jelentkezni lehet Gálber Szabinánál telefon: 06/20-331-9797.

Fotók: Csendes Richárd


2015.04.16