Maszkot vegyenek, mecénások legyenek

Kiállítás (és árverés) az Esterházy-palotában

Az M5 Művészeti Szalon Baráti Kör és a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállítást rendezett Maszkot vegyenek, mecénások legyenek címmel az Esterházy-palotában, amelynek február 26-án volt a megnyitója. Az elkészült maszkokat és a támogatni kívánt fiatal művészek alkotásait március 6-án (pénteken) 18 órakor árverezik el.

Az M5 Művészeti Szalon 12 győri művészt kért fel, hogy velencei alapmaszkokat a saját stílusukban fessenek meg. Az elkészült műalkotásokat a kiállítás végeztével elárverezik, és a befolyt összeggel Győrben élő fiatal művészek alkotásait vásárolják meg, majd az(oka)t a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumnak ajándékozzák.

A Maszkot vegyenek, mecénások legyenek című kiállítást Grászli Bernadett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója és Rechnitzer János műgyűjtő, egyetemi tanár nyitották meg az M5 Művészeti Szalon nevében. Az eseményen jólesően sokan vettek részt, többek között Bombitz Barbarát, a győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola igazgatóját, Kolozsváry Ernőnét és lányát, Kolozsváry Marianna művészettörténészt, Dr. Nagy Miklós orvos-fotóművészt, Radek Józsefet, a Palatia nyomda igazgatóját (feleségével), Werner Krisztinát, a Kisalföld szerkesztőjét lehetett látni, valamint a maszkokat készítő művészek többségét. Kedves színfoltja volt az ünnepségnek, amikor Várnagyné Kata virágkötő, a Győri Fotóklub Egyesület tagja saját készítésű maszkjában ajándékot adott át Rechnitzer professzornak.

A maszkokat megfestő művészek és kiállítók a teljesség igényével: Borbély Károly, Malasits Zsolt, Lipovits János, Szabadvári Attila Imre, Csizmadia István, Csurák Erzsébet, Kurcsis László, Farsang Sándor, Németh Hajnal Auróra, Szarka Fedor Guidó, Germán Fatime, Selényi Károly. A támogatni kívánt fiatal művészek pedig: Énzsöly Kinga, Németh Hajnal Auróra, Sudár Éva, Szabó Márton, Szabadvári Attila Imre, Szarka Fedor Guidó.

A március 6-i árverésen bemutatkoznak majd a maszkokat átdolgozó művészek, a támogatni kívánt fiatal alkotók, és más egyéb meglepetések is várhatók. A szervezők felhívása szerint ha valaki nem tud személyesen jelen lenni, de licitálni kíván a művekre, ezt írásban is megteheti március 6. 12 óráig (rechnj@sze.hu), s ugyancsak lehetőség van telefonon részt venni a licitben (a 30/4008577 telefonszámon).

Fotók: Molnár György, a Győri Fotóklub Egyesület tagja


2015.03.02