Gyermekirodalmi Workshop Győrben

A megyei könyvtárban

A Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesülete és a Könyvtárostanárok Egyesülete közös szervezésében idén tavasszal Kortárs Gyermekirodalmi Workshopot tartottunk Győrben, a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtárának Klubjában.

A program fő témája az olvasóvá nevelés és a kortárs gyermekirodalom kapcsolata volt. A rendezvény csatlakozott ahhoz az országos sorozathoz, mely még ősszel indult el a Könyvtárostanárok Egyesületének (KTE) kezdeményezésére. A cél az volt, hogy könyvtárostanárok, gyermekkönyvtárosok, tanítók, magyartanárok egy műhelynap keretében még jobban megismerhessék a kortárs gyermekirodalmat, a legfrissebb kiadványokat és a Kaméleon Olvasóklubot. Az ország több pontján, így Pécsett, Szegeden, Kerekegyházán, Budapesten és Szombathelyen már 2014 őszén lezajlottak e foglalkozások, a KTE Regionális Szellemi Műhelye keretében.

A módszertani képzést előzetes regisztrációt követően, ingyenesen vehették igénybe nemcsak az egyesületi tagok, hanem könyvtárosok, könyvtárostanárok, tanítók, óvodapedagógusok is. A képzést meghirdettük a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ támogatásával az iskolák számára, felhívást tettünk közzé a Győri Szalon internetes felületén, a Katalist levelezőlistán, illetve Facebook-os csoportokon belül is.

A rendezvényre előzetesen 65 fő jelentkezett, Győrön kívül Szombathelyről, Zalaegerszegről, Sopronból, Csornáról, Esztergomból, Tatáról, Tatabányáról, Komáromból, Nyergesújfaluból, Tápról, Szigethalomról is.

A nap első előadója Fodor Zsuzsa volt (a lenti képen), aki a Kaméleon Könyvközösség képviselőjeként prezentációjában a korai olvasóvá nevelés kérdésének fontosságáról beszélt. Kiemelte, hogy a kortárs gyermekirodalom a gyermekek nyelvén és stílusában szólítja meg az olvasóit, ezenkívül témaválasztásaiban és képi világában is modern, újszerű.

Előadásában konkrét módszertani segítséget, ötleteket adott, bemutatta, hogyan lehet felhasználni a papírszínház varázslatos világát az óvodások és a kisiskolások között. A hagyományos japán mesélési technikán alapuló mesesorozatot a Csimota Kiadó fejlesztette ki.

Ismertette a Kaméleon Könyvközösséget, amely a klasszikus és kortárs gyermekirodalom megismerésére játékos formában ösztönöz, felhívja a figyelmet az olvasás és a könyvtárlátogatás fontosságára. Az 1-4. osztályosok számára meghirdetett játékuk segíti a szövegértési képességek fejlesztését is.

A második előadó Kovács Zsanett (a lenti képen), a Móra Kiadó képviselője volt. Átfogó képet kaptunk arról, hogyan kezeli a kiadó – 0-18 éves korig – a különböző korosztályok számára kiadásra, forgalmazásra kerülő könyveit.

Megismerhettük a „Született Olvasó” mozgalmat, melyet 0-6 éves korúak az iskola előtti olvasási szokások fejlesztése érdekében alakítottak ki. Tematikusan, az életkorhoz kapcsolódó könyveik mellett képet kaphattunk arról is, mely szerzők életműkiadásait preferálják (Janikovszky Éva, Nógrádi Gábor, Lázár Ervin, Richard Scarry). Az oktatást segítő kiadványaik között bemutatásra kerültek az osztályfőnöki, az erkölcstan tanítását szolgáló művek, így pl. 12 év felettieknek az újdonságnak számító Tabu könyvek sorozat.

Az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy a kiadó honlapján, a pedagógusok rovatban folyamatosan közzétesznek kötelező és ajánlott olvasmányokhoz kapcsolódó segédanyagokat, és várják a kollégák módszertani publikációit, melyeket szívesen közzétesznek.

Kellemes színfoltja volt a nap folyamán két lelkes fiatal: Márczi Renáta és Takács Eszter (informatikus könyvtárosok) bemutatójának, akik a Könyvmentő internetes oldalt 2012 óta működtetik. Ez egy olvasásnépszerűsítő játék, mely az olvasás szeretetére nevel. 10 előre kiválasztott könyvvel kapcsolatban kell kérdésekre válaszolni, hogy a könyv életerő-pontokat kaphasson, majd mind magasabb szintre juthasson, ezáltal megmenthessék a felhasználók. Az online játék a virtuális szerepjátékok és az állatneveldék kombinációjából alakult ki. A kérdésekre adott válaszokért kapott pontokat valóságos tárgyakra lehet beváltani, melyeket támogatóik ajánlanak fel.

A délutáni programban Dóka Péter író (a lenti képen) mutatkozott be. Bevezetett bennünket írói világába, megtudhattuk tőle, hogyan készültek művei: Az ellopott zsiráf, Lila királylány, Betyárvilág és legújabb könyve, A kékhajú lány. Ez utóbbiból hamarosan rádiójáték is készül.

A prezentációkban ismertetett kiadványokat – több kiadó műveit – a helyszínen kézbe is vehették az érdeklődő kollégák. Az érezhetően jó hangulatú nap szüneteiben élénk beszélgetések alakultak ki.

Fontos, hogy megismerjük egymás munkáját, tapasztalatokat tudjunk átadni, a problémáinkat megbeszéljük, könyvtárosi kapcsolatokat építsünk, és megújuljunk. Hitet, lelkesedést és új ötleteket kaphatunk egymástól. Nem titkolt célunk volt az is, hogy megmutassuk, milyen lehetőségeket, előnyöket ad az egyesületi tagság. Szerettük volna azt is elérni, minél többen csatlakozzanak a KKKE és a KTE tagjai közé.

Magdics Erika, könyvtárostanár
Győri Krúdy Gyula Középiskola

2015.04.27