XXVI. Nyugat-Dunántúli Diákszínjátszó Találkozó (RDT)

13 színi előadás Győrben

Március utolsó hétvégéjén zajlott Győrben a XXVI. Nyugat-Dunántúli Diákszínjátszó Találkozó (RDT). A rendezvénynek, amely korábban a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ (BBMMK) Kisfaludy-napok fesztiválsorozatának része volt, a Rómer Ház adott otthont, lebonyolítását az Országos Diákszínjátszó Egyesület mellett a házban működő Import Impró Egyesület segítette.

A meghívott zsűri – Székely Gabriella (drámapedagógus, Miskolc), Wenczel Imre (drámapedagógus, Győr), Szúkenyik Tamás (bábszínész, a Vaskakas Bábszínház bábművésze) – idén 13 csoport munkáját értékelte. A számos egyéni és csoportos különdíj mellett két országos fordulóra való továbbjutást jelentő Diplomát ítéltek oda, a győri Középső Arrabona Hashtag című előadásával, a szombathelyi Reményik Suliszínház pedig A magunk megvalósításának néhány változata című produkciójával szerezte meg ezt a minősítést.

A fesztivál azonban nem csak a díjakról szól. „A győri műhely erős” – számos alkalommal hallottam ezt városunktól eltávolodva. Nem csoportokat, nem rendezőket emlegetnek ilyenkor, hanem műhelyt – nem véletlenül. A csapatok és vezetőik közösséget alkotnak, nyitott és impulzív közeget. Nemcsak a remek előadások, a csoportok lelkesedése, és a tartalmas szakmai beszélgetések bizonyítják ezt évről évre, hanem az is, hogy írások születnek a diákok tollából egymás előadásairól. Gondolkodnak a többiek munkájáról, mi több, hajlandóak ezt rögzíteni is, visszajelzést adva ezzel egymásnak. Idén hat fiatal vállalkozott beszámolók írására, ebben a munkában segítettem őket. Inspiráló és izgalmas élmény volt részt venni ebben a folyamatban, amelynek eredményéképp szerzőnként két (illetve egy esetben három) tudósítás született – az írások a holnapi naptól kezdve blokkokban jelennek meg a Győri Szalon oldalán.

Horváth Veronika
Fotó: Már Bálint

2015.04.15