A maszkok vevőkre találtak

Művészeti árverés az Esterházy-palotában

A Maszkot vegyenek, mecénások legyenek! című, február 26-án rendezett kiállításról, ahol az M5 Művészeti Szalon Baráti Kör és a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum által felkért győri művészek kiállították a rendelkezésükre bocsátott és saját stílusukban megfestett velencei alapmaszkokat, már közöltünk fotós beszámolót. Március 6-án pedig megtörtént a kiállított alkotások árverezése is.

18 óra előtt pár perccel érkeztem az Esterházy-palotába (Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum), egy Győrben manapság ritkán látható, izgalmasnak ígért művészeti eseményre: a művészek által egyedileg „felturbózott” maszkok aukciójára.

Az emelet folyosóján az esemény sztárvendége, Winkler Nóra rádiós és televíziós műsorvezető éppen szuggesztív tárlatvezetést tartott az őt pezsgőspoharakkal a kezükben körbevevő, érdeklődéssel figyelő meghívottaknak Kovács Ferenc naiv fafaragónak (1924-2003) a múzeumban éppen látható szobraival kapcsolatban, akiNem akart mást, csak játszani és hatni. Hallgatósága békés, ám érdeklődő nyájként követte egyik teremből a másikba.

A tárlatvezetés hirtelen abbamaradt, átmentünk a nagy terembe, ahol már ki voltak állítva a maszkok: Borbély Károly, Csizmadia István, Csurák Erzsébet, Farsang Sándor, Germán Fatime, Kurcsis László, Lipovits János, Malasits Zsolt, Milu (Milanovich Ildikó), Németh Hajnal Auróra, Szabadvári Attila Imre és Szarka Fedor Guidó alkotásai.

Grászli Bernadett múzeumigazgató üdvözölte a jelenlévőket, majd dr. Rechnitzer János egyetemi tanár, műgyűjtő az M5 Művészeti Szalon Baráti Körről titokzatosan csupán ennyit mondott: „Ez egy baráti társaság, amelynek célja a művészet támogatása, segítése. Szabad, önkéntes társaság, laza formában, időként összejön, beszélget, művészeket hív meg, segíteni kíván. Nincs titok, de titok van, s ez maradjon az M5 Művészeti Szalon rejtélye!”. Biztatta a jelenlévőket, legyenek mecénások, licitáljanak a kiállított maszkokra, mert a befolyt összegből Győrben élő fiatal művészeket (Énzsöly Kinga, Németh Hajnal Auróra, Sudár Éva, Szabó Márton, Szabadvári Attila Imre, Szarka Fedor Guidó) kívánnak támogatni úgy, hogy azok alkotását/alkotásait megvásárolják, majd a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumnak ajándékozzák őket.

A műsor bevezetőjében Gláser Mártonnak, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola növendékének, Bombicz Barbara tanítványának táncbemutatója ragadta magával a közönséget. (A fiatal művész technikai és művészi előadásmódját az idei Tanzolymp Berlin versenyen az állami szakképző iskolák kortárstánc kategóriájában első helyezéssel díjazták.)

A nagy érdeklődéssel várt licitet Winkler Nóra hihetetlen profizmussal vezette le. Kezei mint egzotikus pillangók röpködtek a levegőben, miközben a nézőtéren felmutatott liciteket figyelte, tolmácsolta. Mindegyik maszk egységesen 20 eFt kikiáltási árról indult, és végül valamennyi alkotás „elnyerte méltó tulajdonosát”. Németh Hajnal Auróra üvegművész Ál-Arcaink című különleges alkotásában saját maga arcát mintázta meg rogyasztásos üvegtechnikával. Az alkotást Rechnitzer Jánosfelesége tudhatja magáénak. Az árverés tehát rendkívül jól sikerült, a múzeum mind az öt, támogatni tervezett művésztől fejenként 200 eFt-ért vásárol műtárgyakat.

Az esemény zárakkordjaként a megjelent vendégek tombolán vehettek részt. A boldog szerencsések Németh Hajnal Auróra, Szarka Fedor Guidó ill. Szabadvári Attila Imre egy-egy alkotásával gazdagabban távozhattak.

Szép, teliholdas este volt.

Rechnitzer professzor bizonyára nosztalgiával emlékszik azokra a Tőkés Julianna (ma a budapesti Fény Galéria tulajdonosa) által Győrben rendezett művészeti árverésekre, melyek szervezésében, lebonyolításában ő is, én is tevékenyen részt vettünk. A mostani aukciót követően ugyanis ezt írta nekem: „Szeretném megköszönni a nagy érdeklődést, az aktív részvételt, a jó hangulatot. Optimizmusra ad okot a kezdeményezés, van Győrben egy, a művészet iránt érdeklődő réteg, akik hajlandóak támogatni az alkotókat, gyűjteményeket, kezdeményezéseket. Folytatás következik!”

Úgy legyen!

És ha az ilyen kezdeményezéshez a város vezetőinek támogatását más alkotók is meg tudnák szerezni, Győr nagy lépést tehetne afelé, hogy tényleg régiónk kulturális fővárosává váljék. Példaképeink lehetnének a lényegesen kevesebb anyagi erőforrással rendelkező városok (Kecskemét, Szeged, Miskolc, Hódmezővásárhely, Pécs), amelyekben országhatárainkon hírben messze túlmutató művészeti, kulturális élet folyik.

Mert a múzeumunkon kívül is vannak ám itt elismerésre méltó, több bemutatkozási lehetőséget és támogatást érdemlő művészeti kezdeményezések, csoportok (ART 9000, az 1958-ban alapított Győri Fotóklub Egyesület vagy a 2014-ben már 15. kötetét kiadó, immár országszerte ismert, költők és prózaírók mellett kiváló művészeket is felvonultató Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK)!

Szöveg és fotók: Molnár György
a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) tagja


2015.03.11