Djabe: lemezbemutató a Miskolci Szimfonikus Zenekarral a Müpában

MTI

A sikeres miskolci koncert után november 10-én a fővárosi Müpában is bemutatja tavaly év végén megjelent Forward című lemezét a Djabe. A dzsessz/világzenei fúziós műfaj egyik legjobb hazai csapata a Miskolci Szimfonikus Zenekarral együtt lép színpadra.

A Djabe idén ünnepli fennállása 20. évfordulóját. Az Arany Zsiráf és eMeRTon-díjas zenekar eddig a világ 42 országában lépett fel, és szerepelt sikerrel. A 2014 végén megjelentetett Forward a csapat kilencedik stúdióalbuma, a miskolci szimfonikusok a lemezfelvételen is közreműködtek – szerepel a szervezők MTI-hez eljuttatott ajánlójában. A számok nagy részét és a szimfonikus részeket egyaránt Barabás Tamás basszusgitáros írta, Kovács Zoltán zongorista hangszerelte és vezényelte a miskolci szimfonikusokat, Kovács Ferenc trombitán és hegedűn játszott, Banai Szilárd pedig dobolt.

Az anyagon játszottak a Djabe megszokott, állandó külföldi sztárvendégei is, köztük Steve Hackett gitáros, aki több számban is szólózik. Hackett hét éven át volt a világ egyik legnépszerűbb progresszív rockzenekara, a Genesis tagja, és 2003 óta készít közös felvételeket és koncertezik gyakran együtt a Djabéval. Szintén ott volt a felvételeken az előző, 2008-as Djabe stúdióalbumon, a Take On-on bemutatkozott azeri Malik Mansurov, aki a tar nevű ősi hangszert szólaltatta meg. A Djabe zenekar tiszteletbeli tagjának számít a dobos, ütőhangszeres Gulli Briem, aki a kiváló izlandi dzsessz-funk fúziós csapat, a Mezzoforte tagja. Gulli öt számban működött közre a Forwardon. A sztárvendégek sorába tartozott Tony Bennett és Ella Fitzgerald egykori zenésztársa, az amerikai John Nugent szaxofonos, valamint Mótyán Tibor tablás is. Az album szívszorító érdekessége, hogy Wind Tale címmel befejeztek egy felvételt, amelyet még a Djabe 2007-ben elhunyt ütősével, Sipos Andrással kezdtek el.

A lemez közreműködői közül a Miskolci Szimfonikus Zenekar mellett (vezényel: Reményi József) november 10-én a Müpában a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Malik Mansurov és Mótyán Tibor is zenélni fog. Mansurov hangszere, a tar ősi azerbajdzsáni hangszer, a gitár egyik autentikus változata. Mótyán Tibor tablás húsz éve rabja a hindusztáni klasszikus zenének, Hortobágyi László zeneszerző mellett olyan neves indiai mesterektől tanult, mint Vinode Pathak és Abhijit Banerjee, akik révén megismerhette a tálarendszer egyedülálló ritmikai világát. A koncerten elejétől a végéig eljátsszák a Forward című lemezt, valamint további két kompozíciót.

A Djabét 1995-ben alapította Égerházi Attila és Sipos András. Az együttes stúdióalbumai mellett számos koncert CD-t és DVD-t adott ki. A csapatban Banai Szilárd (dobok), Barabás Tamás (basszusgitár), Égerházi Attila (gitár), Kovács Ferenc (trombita, hegedű, ének) és Kovács Zoltán (billentyűs hangszerek) játszik.

Forrás: MTI

2015.10.15