A Magyar Népmese Hete Ménfőcsanakon

2020. október 5-9.

magyar-nepmese-hete-menfocsanak

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Ménfőcsanaki Fiókkönyvtára és a Ménfőcsanaki Művelődési Ház közös szervezésében került megrendezésre a Magyar Népmese Hete a Bezerédj-kastélyban immár 15. alkalommal, ezúttal a Győri Könyvtári Napok keretében. Hagyományainkhoz hűen 2006 óta minden évben megrendezzük, melyen változatos programokon vehetnek részt a ménfőcsanaki Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói. Sokak örömére sikerült ebben az évben is – a rendkívüli helyzetben ‒ megtartani.

Benedek Elek, a „nagy mesemondó” 1859. szeptember 30-án látta meg a napvilágot Székelyföldön. A Magyar Olvasástársaság 2005-ös határozata alapján születésnapja a Népmese napja, ilyenkor a gyerekek és felnőttek fokozott figyelemmel fordulnak a népmesék felé. A mese hasznos és nélkülözhetetlen a gyermek fejlődése szempontjából, hiszen segítségével gazdagodik fantáziája, szókincse, szereplőivel azonosulva átélhet különböző helyzeteket, feloldhatja a benne felgyűlt feszültséget. A mesék nemcsak szórakoztatnak, hanem nevelnek is: az életről tanítanak és segítik a személyiség fejlődését.

A mese olyan lelki táplálék, amely életre szóló nyomokat hagy a gyermekben. Egyrészt a mesélés sajátos szituációja, bensőséges hangulata adja meg az érzelmi biztonságot, a nyugodt, csendes, szeretetteljes légkört, amelyben meg lehet pihenni, el lehet lazulni, a rítust, amivel le lehet zárni egy mozgalmas napot. Ám a kisgyermek a mesehallgatás során nemcsak a szülőre, hanem befelé is figyel, saját vágyainak megfelelő fantáziaképet alkot, ami segíti őt a nap folyamán felgyűlt belső feszültségei, negatív érzései, félelmei feldolgozásában.” (Kádár Annamária)

Azok a gyerekek, akik rendszeresen hallgatnak mesét, iskolás korukra a szövegértés, a szókincs, a nyelvi fejlettség szintjén jóval megelőzik azokat a társaikat, akiknek nem volt ebben részük. Ráadásul a jó mesehallgatókból lesznek a lelkesen és örömmel olvasó gyerekek. A meséken felnövő gyermekek fantáziavilága gazdagabb, változatosabb, kreatívabb, mint akik ebből kevéssé részesültek.

magyar-nepmese-hete-menfocsanak

A ménfőcsanaki Mesehét első rendezvényén, október 5-én a Benedek Elek meseillusztrációs rajzpályázatra beérkezett művek legügyesebb készítőit jutalmaztuk. Az alkotásokat Lappints Csaba tanár úr és Tóth Katalin tanító értékelte. Sok szép munka pályázott, így a zsűrinek nem volt könnyű dolga, de nekem sem, amikor a képek között válogattam, melyik kerüljön kiállításra. Szeretném megköszönni a gyerekeknek a szép rajzokat, valamint a felkészítő tanárok és a döntnökök munkáját! A kiállítást a Bezerédj-kastélyban lehet megtekinteni november elejéig.

Négy kategóriában értek el helyezéseket a gyerekek

1-2. osztályosok
1. hely: Käfer Nóra, Dani Rebeka
2. hely: Farkas Milán, Kispál Lili
3. hely: Horváth Hunor

3-4. osztályosok
1. hely: Kelemen Rege Zselyke
2. hely: Árvai Lilien
3. hely: Takács Elza, Sátory Jázmin

5-6. osztályosok
1. hely: Hanich Vivien
2. hely: Santo Ármin
3. hely: Molnár Csenge

7-8. osztályosok
1. hely: Hoffmann Anita
2. hely: Németh Borbála
3. hely: Princzes Alinka

Október 6-án kedden mesemondó versenyen vettek részt a Petőfi iskola legjobb mesemondói, akik remekül felkészültek. A zsűri tagjai – Berghold Zoltánné és Varga Zoltánné tanítók, Bogár Erika könyvtáros – állapították meg a sorrendet. Ezúttal mindenki kapott szép ajándékkönyvet és oklevelet is. Három kategóriában a következő eredmény született a mesemondó versenyen:

1. helyezés: Árvai Lilien, Kasza Laura, Sziráczki Márton és Gerencsér Anna
2. helyezés: Herczeg Léna, Gurbács Ádám, Sebestyén Rubina és Vönöczky Martin
3. helyezés: Nagy Liliána, Markó Lilla és Szalay Boldizsár

Két napon át, október 7-én szerdán és 9-én pénteken „Meserétes”-t tartottunk a könyvtárban, ahol alsó tagozatos gyerekek meséltek egymásnak.

magyar-nepmese-hete-menfocsanak

Október 8-án Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondó volt a vendégünk, aki bemutatta legújabb könyveit, és mesét is mondott a gyerekeknek. „A mese akkor él, ha mesélik. Bár a levéltárak és a néprajzi gyűjtemények sok csodálatos történetet őriznek, ezek eredeti formájukban kicsit távoliak a mai olvasók számára. Ahhoz, hogy új életre keljenek, mai mesemondókra van szükség.Ribizli a világ végén című könyve ebben az évben elnyerte az „Év gyermekkönyve” díjat. A kötetben összegyűjtött magyar népmesék valóban mai gyerekekhez szólnak. Legújabb könyvében, A kalóz királylányban pedig a világ különböző tájairól válogatott jobbnál jobb népmeséket. A beszélgetés során sok érdekeset megtudhattunk a hivatásos mesemondók életéről is. 

Az utolsó napon, október 9-én „Meselabirintus”-sal zárult a meséhez kapcsolódó programok sora, melyet Dobay-Nagy Annamária tartott nagy sikerrel.

A gyermekkor meséi beleszivárognak a szívekbe, a lelkekbe és az agyakba. Ott érlelődnek, ott formálódnak valós gondolatokká, később tettekké, így alakítva mindennapjainkat. A Mesehét idén is tartalmasan telt Ménfőcsanakon, minden napra jutott valami érdekes rendezvény, melyek során a gyerekek nagyon jól érezték magukat. Továbbra is sok szeretettel és számos új könyvvel várjuk látogatóinkat a könyvtárban, a Bezerédj-kastélyban!

Sulyok Attiláné

2020.10.15