Énidő

Csermák Zsuzska kiállítása a győri könyvtárban

enido-csermak-zsuzska

2024. május 24-én nyílt meg a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának második emeleti rendezvénytermében (Győr, Baross u. 4.) Csermák Zsuzska képzőművész énidő című, festményeket és rajzokat tartalmazó kiállítása, amely június 15-ig tekinthető meg.

Sajátos nézőpontú tájakat, természeti pillanatokat, kisgrafikai zárványokat, életrészleteket, a hétköznapok meséit és valóságtöredékeit osztja meg velünk Csermák Zsuzska énidő címen összefoglalt kiállítása” – kezdte megnyitóbeszédét Tolnay Imre képzőművész, egyetemi tanár. A kiállításon látható grafikákról, illetve különböző technikákkal és alapanyagokkal készült festményekről elmondta, hogy mindegyikük „sajátos formába, grafikai testbe rendezett illusztráció”, amelyek „impresszionisztikus festői pillanatképeket, felerősített színvilágú felülnézeteket, afféle meseszerű térképeket, anatómiai pontosságú, beszédes kézmozdulatokat némi geometriával társítva” ábrázolnak.

A kiállítás címét adó időről Tolnay Imre elmondta, hogy „számunkra, a mindennapokra nézve véges … az alkotóknál pedig az alkotásra fordított időt nevezhetjük énidőnek” ‒ a lelki békét, a feltöltődést, a fejlődést, az önismeretet. A kiállított képeken sajátos közelítésben láthatunk mikro- és makrovilágot, közelképeket és nagytotálokat, mindezt pedig természeti vagy ember által átformált közegekben. „Énidőin végigtekintve elmondhatjuk, Zsuzska minden ábrázolt természeti alakzata vagy tárgya személyességgel átitatott, egyéni, a női lélek finomságáról tanúskodó. A megfestett, lerajzolt alakzatok kapcsolódásokról, viszonyulásokról, a formák játékairól, és ezáltal emberi helyzetekről, játszmákról beszélnek. ... Képei visszanéznek ránk, ha elmerülünk bennük, nekünk is ajándékoznak énidőt Zsuzska által” ‒ zárta gondolatait Tolnay Imre.

Csermák Zsuzska középiskolai tanulmányait a Péterfy Sándor Evangélikus Gimnáziumban végezte. Délutánonként rajzszakkörökbe járt, először Barabás Lászlóhoz, majd Hefter Lászlóhoz és Farsang Sándorhoz, illetve sokat tanult Dubi Árpádtól is a csanaki művésztelepeken. A Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán folytatta tanulmányait, közben egy ösztöndíjnak köszönhetően egy szemesztert Spanyolországban, Cuencaban, az Universidad de Castilla-La Mancha-n töltött. A képgrafika mellett párhuzamosan a vizuális nevelőtanár szakot is elvégezte, 2008-ban diplomázott. Ezután felvételizett a MOME tipográfus képzésére, de kislánya születése miatt csak fél évet végzett el.

2011-ben költözött Győrbe a családjával, azóta itt él. 2015-ben elvégzett egy alkalmazott fotográfiaképzést, jelenleg egy antropozófiai műhely festés-rajztanári képzésére jár. Korábban szabadúszó grafikusként és fotográfusként is dolgozott. Másfél éve művésztanárként tevékenykedik az Audi Hungaria Iskolaközpontban, 5‒11. osztályig tanít. Valamint férjével, a szintén képzőművész Szarka Fedor Guidóval kreatív műhelyt vezet az ifjabb generáció számára.

Az énidő című kiállítás – amely előtt interjút is készítettünk Csermák Zsuzskával – ingyenesen megtekinthető 2024. június 15-ig, hétköznapokon 13-16 óráig. (Az ettől eltérő időpontban előzetes bejelentkezés alapján látogatható.)

Szilvási Krisztián
Fotók: Márné Tóth Krisztina és Vas Balázs

2024.05.28