Komolyan veszi a popzenét

Fazekas Gergely Dalszerelőműhely előadása a győri könyvtárban

fazekas-gergely

2024. május 17-én a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának 2. emeleti rendezvénytermében – a Kortárs Irodalmi Estek sorozat részeként ‒ Fazekas Gergely zenetörténész Dalszerelőműhely: Taylor Swift „Snow On The Beach” című előadásán vehettek részt az érdeklődők.

A Dalszerelőműhelyt 2021 őszén indította el a Zeneakadémia tanára, azzal a céllal, hogy megértse és megértesse, mi történik a popzene „belsejében”. Olyan kérdésekre keresi a választ, hogy miként kapcsolódik egymáshoz szöveg és zene, mitől lesz izgalmas (vagy éppen kevésbé izgalmas) egy dallam, hogyan áll össze a hangzás és a harmóniavilág. Úgy tesz, mintha a popszám egy klasszikus dal lenne, megnézi a szerzőt, a szöveget, a dalt. Rávezet arra, hogyha értő figyelemmel hallgatjuk ezeket a számokat, mennyi fontos dologra döbbenhetünk rá.

Fazekas Gergely mostani előadásában Taylor Swift Snow On The Beach című dalát elemezte. Taylor Swift ma az egyik legnagyobb, leghallgatottabb popsztár. Az énekesnőnek jelenleg is fut egy teljes életművét összefoglaló európai turnéja, ami várhatóan minden idők legnagyobb bevételét hozó koncertsorozata lesz. Hatalmas követőtábora van az Instagramon (500 millió – ők a swiftik), lemezei minden rekordot megdöntenek. Újraértelmezte a popzenei ipart azzal, hogy elkezdte megint felvenni a régi lemezeit. 17 évesen indult a zenei pályán, és annyira tehetséges volt, hogy egy kiadó rögtön 6 lemezre szerződött le vele. Amikor gigantikus sztárrá vált, a Big Machine Records el akarta adni a kiadói jogokat ezekre az albumokra – Taylor jelentkezett is érte, de nem neki, hanem egy másik befektetőnek értékesítették őket.

fazekas-gergely

Ekkor az énekesnő úgy döntött, hogy újra felveszi ezeket a lemezeket, pontosan úgy, ahogyan az eredeti albumokon van, és azt mondta a követőinek: „Most már ezt hallgassátok!” (Taylor’s version). Az eredeti lemezek hallgatottsága leesett, ezeké pedig megnőtt. Emiatt a régi dalok újra előkerültek, és folyamatosan ott vannak a slágerlisták élén. A siker részben abból fakad, hogy Taylor megelégelte, hogy kihasználja a zeneipar. Készített egy koncertfilmet a turnéjáról, amely átalakította a filmipart is, mert kihagyta a stúdiókat, közvetlenül a mozikkal szerződött. Mindezek ahhoz vezettek, hogy tavaly a Time magazin „Az év emberévé” választotta.

2006-ban jelent meg az első lemeze country stílusban. 2014-ben 1989 című albumával már kilépett a country világából, és a mainstream pop, az elektronikus hangzás felé vette az irányt. Aztán a Covid alatt kihozott két teljesen más stílusú lemezt, indie pop vagy folk stílusban, amelyekben már nagyon sok dal novellaszerű történetet mondott el. Megnyert egy csomó Grammy-díjat (ő lett az első olyan előadó, aki négyszer nyert a legjobb albumnak járó elismerés kategóriában). Termékeny szerző, eddig 274 dala jelent meg. Játékot visz a lemezeibe, úgynevezett „easter eggeket” (titkos jeleket) rejt el a dalaiban, klipjeiben, ezzel is triggereli a swiftik közösségét.

A Times magazinban egy Shakespeare kutató írt egy cikket, hogy miért irodalmi óriás Taylor Swift. Egy hosszú elemzésben mutatja be, hogy a dalainak egy része a legmagasabb irodalmi szintet képviseli. Az interneten fellelhetők olyan játékok, ahol tippelni lehet arra, hogy ki írta a szöveget: Taylor or Will(iam Shakespeare)?

taylor-swift-like-snow-on-the-beach

Snow On The Beach című dala a Midnights albumon található. Taylor nem egyedül írta a számot. Fontos, hogy értsük a dalszöveget, mert gazdag szókincset, izgalmas képeket használ. A hóesés a tengerparton szürreális jelenség, amely a szerelmi érzéshez hasonló. Ez is egy gyönyörű kép, amit az ember könnyen elkezd vizualizálni: hogy milyen érzést jelent, hogy leesett a hó, és teljesen átalakul a világ. Mint amikor az ember meglát valakit, és észre sem veszi, hogy szerelmes lesz, és megváltozik minden.

Swift is adott egy értelmezést a dalhoz: arról szól, amikor beleszeretsz valakibe, és ugyanekkor ő is beléd szeret – ez az a végzetes pillanat, amelyben rájössz, hogy ő is ugyanúgy érez, ahogyan te, ugyanabban a pillanatban. Te pedig körülnézel, és azt kérdezed, ez most igaz, ez tényleg megtörténik? Kicsit ahhoz hasonló, mintha azt látnád, hogy esik a hó a tengerparton.

Hogyan válik a dalszöveg zenévé? Fazekas Gergely mesterien avatatta be a közönséget a zeneelmélet rejtelmeibe. Megnéztük a dal ritmusát, harmóniáját, dallamát és a formáját. Van a slágereknek receptje, ami garantálja a sikert? Talán igen, talán nem. Az biztos, hogy híres zeneszerzők, mint például Mozart vagy Monteverdi, már használtak hasonló akkord meneteket szerzeményeikben.

Hallgassuk figyelmesen a popzenét is, mert hihetetlenül izgalmas dolgokat tanulhatunk amellett, hogy jól érezzük magunkat zenehallgatás közben. Azt pedig még nem is említettem, hogy a Snow On The Beach igazából egy „duett”, egy másik tehetséges, fiatal énekesnővel, és a számnak több verziója is készült. Na de hol van a dalban Lana Del Rey?

Márné Tóth Krisztina
Fotók: Pozsgai Krisztina

2024.05.25