Könyvtári és közművelődési szervezeteket díjaztak a magyar kultúra napján

Másodszor nyert Minősített Könyvtár címet a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér

minositett-konyvtar-cim-2024

Könyvtári és közművelődési szervezeteket díjaztak a magyar kultúra napján, 2024. január 22-én a Pannonhalmi Főapátságban, melynek során a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér képviseletében dr. Horváth Sándor Domonkos igazgató másodszor vehette át a Minősített Könyvtár címet.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közelménye szerint Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár és Szentmártoni János művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár adta át a minősítő pályázaton részt vett közművelődési és könyvtári szervezeteknek a miniszteri elismeréseket.

Závogyán Magdolna ünnepi beszédében kiemelte: a kultúra befektetés, megtérülése nem kevesebb mint a nemzet fennmaradása. A Kulturális és Innovációs Minisztérium minden évben értékeli azokat a pályázatot benyújtó könyvtárakat és közművelődési szervezeteket, amelyek magas színvonalú, minőségi munkát végeznek.

Az államtitkár asszony a Pannonhalmi Főapátságban tartott díjátadó ünnepségen hangsúlyozta, hogy aligha található méltóbb helyszín az ünneplésre, mint a 800 esztendős Pannonhalmi Bazilika, mely a kereszténység bástyája. Kiemelte, hogy a ma elismert teljesítmények egyúttal közösségi eredmények is: összehangolt munka gyümölcsei. „A szaktudás kölcsönös erősítése, az egymás iránti szakmai figyelem, az összefonódó újító gondolatok, a közösen szőtt álmok és a felelős cselekvés metszete” – mondta.

Csák János kulturális és innovációs miniszter Közművelődési Minőség Díjat kettő, Minősített Közművelődési Intézmény címet nyolc közművelődési szervezetnek adományozott. A 2023-ban először meghirdetett Minősített Közösségi Színtér címet tizennégy önkormányzat képviselője vehette át minőségi közművelődési munkájáért. A miniszter a könyvtári minőség pályázaton elindult könyvtárak közül Könyvtári Minőségi Díjban egy, Minősített Könyvtár címben tíz könyvtárat részesített.

A győri Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér 2024-ben immár másodszor kapta meg a Minősített Könyvtár címeta könyvtári minőségirányítás módszereinek többéves folyamatos alkalmazása, a könyvtárhasználati jog érvényesülése, valamint a könyvtárhasználói elégedettség eredményei terén kiemelkedő teljesítményt nyújtó, magas színvonalú szakmai munkája” alapján.

Forrás: MTI

2024.01.24