Ünnepel a győri könyvtár

125 éve az olvasókért

gyori-kvt-125

Ez most részben a mi ünnepünk, de az olvasóközönség nélkül természetesen hiába is gyújtanánk 125 szál színes, szikrázó-csillogó lángnyelvű, szellemi viaszból öntött gyertyát azon a tortán, amely a győri közkönyvtár egy és negyed évszázados, megszakítatlan történetét jelképezi.

Mielőtt 1900-ra fordultak volna világunk időszámításának lapjai, már olyan közösségi, intézményesített olvasási szükséglet jelentkezett Győrben, amelyet valahogyan orvosolni kellett. Így a város első, mai értelemben vett közkönyvtárát tulajdonképpen Sefcsik Ferenc főlevéltáros hozta létre 1898-ban, amikor a levéltári állományból leválogattatta a könyveket, és a közönség rendelkezésére bocsátotta azokat. A számos néven és helyen működő, egyre gyarapodó gyűjtemény – amelynek mérföldkövei, „tételes” részletei már intézményünk Wikipédia-oldalán is olvashatók – 125 éven át megszakítatlanul szolgálja a város irodalomszerető és tudásra éhes közönségét, bizonyítva, hogy a könyvnek és az olvasásnak mindig, minden időben becsülete van Győrben.

Ez adja az apropót arra a „nyilvános” ünneplésre, amelyet mi most – a könyvtári megszokott, magas színvonalú, valamint a legújabb, egyedülálló szolgáltatásokon (mint a könyvkölcsönző automata és a pelenkázó pont) túl – a magunk eszközeivel kiemelten meg is teszünk. A jelenlegi nevén Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér online kulturális magazinja, a Győri Szalon felületén így – főként a „tetteket közvetítő szavakban” – heteken át ívelő múltidézést tartunk, büszkeségeinket állítva a középpontba.

Mindenekelőtt a győri könyvtár(ak) történetét böngészve leszögezhető, hogy fejlődés nagyszerű szakemberek nélkül nem képzelhető el. Olyan személyekről beszélünk, akik rendre felismerték az idő szavát, válaszoltak a kor kihívásaira, képesek voltak megújítani ezt a szakmát. Arcképsorozatunkban igyekszünk múltbéli szakemberek portréit feleleveníteni, illetve interjúinkban megszólaltatni néhány egykori vezetőt és a jelenlegi igazgatónkat azzal a céllal, hogy felvillantsuk a rájuk nehezedő nehézségektől a felvállalt és gyümölcsöző újításokig azt az időszakot, amelyben meghatározták a győri könyvtár útját.

Korábban számos epizódban mutattuk már be A győri könyvtár kincseit, közöltünk Érdekességek(et) a győri könyvtár muzeális gyűjteményéből, melyek közül kettő már a Győri Értéktárba is bekerült, illetve Érdekességek(et) a régi győri újságok és folyóiratok történetéből. Ezek között szintén szemezgetünk, és ajánlunk a figyelmükbe jó néhány „újdonságot” is. Érdemes lesz tehát részt venni velünk ezen a hat héten át tartó utazáson, hogy ismét megbizonyosodhassunk arról, micsoda 125 év áll is a hátunk mögött. Előrefelé pillantva pedig csak azt kívánhatjuk: a végtelenbe és tovább!

A Győri Szalon szerkesztősége

A 125 éves a győri könyvtár cikksorozat további részei itt találhatók felsorolva.

2023.08.23